Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Koncert pun emocija za neokrunjenog kralja funka

Autor: Velimir Brkić

07.05.2009. 22:00
Koncert pun emocija za neokrunjenog kralja funka

Foto: Filip BRALA



Ovogodišnji Porin započeo je na najbolji mogući način – velikim koncertom “Tribute to Dino Dvornik – Udri jače manijače”. Diskografska kuća “Dancing bear” prije samog koncerta Danijeli i Elli i producentu albuma Srđanu Sekuloviću Skansiju uručila je Zlatnu ploču za prodaju albuma “Pandorina kutija”.
– Zahvalna sam svima koji su kupili album jer bez vas ne bi bilo Zlatne ploče, Danijela se zahvalila svim okupljenima.
Dok su se u pozadini izvođača na velikom videozidu vrtjele scene iz obiteljskog albuma Dvornikovih, fotografije Dina sa suprugom Danijelom, kćeri Ellom, ocem Borisom i bratom Deanom, uglavnom mlađa publika zajedno s brojnim estradnjacima je imala prigodu još jednom uživati u hitovima rano preminulog pjevača. Dinove kolege su unijele veliki dio sebe u 12 pjesama koje je svojoj vjernoj publici donedavno pjevao neokrunjeni hrvatski kralj funka. Dinove uspješnice su izvođene uz Revijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, što je ovom izuzetnom glazbenom događaju dalo posebnu dimenziju i kvalitetu.
Emocijama nabijen koncert su otvorili Željko Banić – Bane i Songkillersi pjesmom “Znaš li”, a nastavili su Neno Belan i Fiumensi s “Afrikom”. Uz zaglušujuće ovacije brojnih fanova mlada hrvatska zvijezda Marko Tolja je izveo veliki Dinov hit “Ti si mi u mislima”, a Massimo Savić “Nisam ja za tebe”. Zagrebački kultni bend Sane je u hard rock maniri izveo “Ja bih preživio”. U sličnom ritmu su dobro raspoloženi Bare i njegove Majke upriličili i rock verziju pjesme “Hipnotiziran”, hit s posljednjeg Dvornikovog albuma.
Jedan od ponajboljih ženskih vokala, pjevačica Ivana Kindl u novom aranžmanu je izvela pjesmu “Rušila sam mostove od sna”, duet Dina Dvornika i Josipe Lisac. Mlada pjevačka nada Mario Huljev je sasvim u Dinovom stilu otpjevao “Samo ti”, a zagrebački glazbenik Josip Pandur u pratnji Joe Pandur Banda je izveo “Stvorena za to”. Urban je publiku zapalio hitom “Kao da si tu”, a primoštenska klapa Kampanel izvela je obradu hita “Zašto praviš slona od mene” kojeg je i objavila u svom prvom CD-u na kojoj legendarni Dino Dvornik gostuje glavom i bradom. Posljednji je na pozornicu izašao Dinov brat Dean koji je s puno emocija izveo hit “Iden ća ka i moj ćaća” s posljednjeg Dinovog albuma “Pandorina kutija”.


 ZADARSKE SNAGE NA PORINU


Večeras na dodjeli Porina zadarske snage brani klapa Intrade s dvije nominacije u kategoriji za najbolji album klapske glazbe za album “Kameni grad” i u kategoriji za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe za pjesmu “Mare nostrum”, te Postolar Tripper koji je nominiran u kategoriji najbolji album klupske glazbe za album “Popravni”. Tu je i producent Igor Ivanović iz Draga koji je dio ekipe u albumu “Aj ća, volim te” u izvođenju klape Kampanel, nominiranoj za najboljeg novog izvođača godine i za najbolji album zabavne glazbe, za kojeg je bio glazbeni producent.




 IN MEMORIAM DRAŽENU VRDOLJAKU


U petak poslijepodne nakon što je u dalmatinskom pubu “Carpymore” održan In memoriam Draženu Vrdoljaku, jednom od osnivača Porina, započela je regata Pašmanskim kanalom u kojoj su sudjelovale diskografske kuće i njihovi nominirani izvođači na deset jedrilica. Voditeljica s kopna bila je biogradska radijska novinarka Branka Pelicarić. Pored Danijele, Elle, Bare i ostalih najviše zanimanja i ovog puta izazvao je Marko Tolja, naročito kod mlađih obožavateljica. Ipak, većina nominiranih izvođača ostala je na kopnu na brojnim štaketima biogradskih ugostiteljskih objekta, uživajući u pravom ljetnom vremenu.
Kasno navečer na biogradskoj rivi održan je koncert na kojem su nastupili Tomislav Bralić & Klapa Intrade, klapa Kampanel, Postolar Tripper i Neno Belan.


 DANIJELA: MOJA ELLA MI JE NAJVEĆA PODRŠKA


Album “Pandorina kutija” i singl “Hipnotiziran” natječu se u rekordnih 10 kategorija, među kojima i za pjesmu godine i album godine. Dino će pored Tereze Kesovije, Ljuba Kuntarića i Miroslava Miletića posthumno dobiti i ovogodišnju nagradu za životno djelo Porin 2009.
– Bez Dina mi je teško svaki dan. Zaista je bilo teško gledati pozornicu bez Dina, a pogotovo što mi se svaki put učini da će on izletjeti odnekud i napraviti neki “dar-mar” u svom stilu. Jako sam zadovoljna interpretacijom i izvođačima. Bilo je pomalo nekonvencionalno, ali dobro. Dino se želio vratiti ovim albumom i s tom ga je vjerom radio, rekla je neposredno nakon koncerta Danijela Dvornik
– Album “Pandorina kutija” je dobio nadasve poseban pečat nakon Dinove smrti pa se ne mogu oteti dojmu da se ne pitam, bi li tako bilo da je živ, zapitala se Danijela dodavši kako joj je puno teže o tome pričati jer pokušava zatvoriti neke rane i pronaći svoj mir.
– Moja Ella mi je najveća podrška, poručila je Danijela.