Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zagreb po prvo mjesto

Autor: Roman Morović

07.05.2009. 22:00
U Zagreb po prvo mjesto

Foto: Zvonko KUCELIN



Jasno je da su Zagrepčani apsolutni favoriti u ovom dvoboju. Ali favoriti uvijek ne pobjeđuju i na nama je da se potrudimo da tako bude ovaj put. Ako nam se ukaže prilika za pobjedu, mi ćemo je zgrabiti dvjema rukama – kazao je Zmago Sagadin
U subotu navečer je na rasporedu peti ovosezonski derbi Cibone i Zadra, drugi u Domu Dražena Petrovića. Dvanaesto kolo lige za prvaka najvjerojatnije će dati odgovor na pitanje koja će od ove dvije momčadi osigurati prvo mjesto, a time i prednost domaćeg terena uoči doigravanja. Računica Zadra je vrlo jednostavna. Pobjedom protiv Cibone momčad Zmage Sagadina osigurala bi startnu jedinicu, naravno, pod uvjetom da u posljednja dva kola savlada Cedevitu kod kuće i Šibenik u gostima. U slučaju poraza situacija bi se bitno zakomplicirala, a vrlo važna tada bi postala i međusobna koš razlika (u Zadru je bilo 97:88). Drugoplasirani Zagreb gostuje u Splitu i pobijedi li potresenog domaćina, ostao bi u utrci za vrh tablice s tim da ga u posljednjem kolu još očekuje gostovanje kod Cibone. Mnogo je kalkulacija u ovome trenutku, no mnogo toga bit će jasnije nakon  derbija. Stoga se niti Zadrani niti Zagrepčani ne zamaraju previše mogućim raspletima već su koncentrirani samo i isključivo na igru. Iz zadarskog tabora trener Zmago Sagadin utakmicu je najavio ovako.
Cibona je favorit…
– Gostujemo kod Cibone koja s nama dijeli vrh tablice i jasno je da će ova utakmica odlučivati o tome tko će na vrhu ostati, a tko neće. Oni su momčad koja je do sada pokazala najviše u ligi za prvaka, što je uostalom bilo i za očekivati. Cibona je ove sezone sastavila jaku momčad, ostvarila je vrlo dobre rezultate kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni, a kada tome pridodamo da igraju u svojoj dvorani, jasno je da su oni apsolutni favoriti u ovom dvoboju. Ali favoriti uvijek ne pobjeđuju i na nama je da se potrudimo da tako bude ovaj put. Ako nam se ukaže prilika za pobjedu, mi ćemo je zgrabiti dvjema rukama – kazao je Sagadin.
Zadar je ove sezone Cibonu pobijedio triput. Prvi put pod vodstvom Aleksandra Petrovića, drugi put pod vodstvom Denisa Pleslića te treći put kada je na klupu sjeo Zmago Sagadin. Svaki trener imao je svoj recept kako se boriti protiv vječnog rivala, a glavni sastojci Sagadinova recepta su čvrsta obrana, skok i pametan napad.
– Idemo u Zagreb odigrati čvrstu obranu i barem izjednačiti, ako ne i dobiti duel u skoku. Trebamo odigrati pametno i strpljivo u napadu i to su one osnove na kojima moramo temeljiti našu igru. Ne idemo se natjecati tko će dati više koševa jer je u tome Cibona u ovom trenutku jača. Oni daju mnogo koševa što su potvrdili i u Trnskom protiv Zagreba kojemu su ubacili preko sto koševa uz čak dvadeset trica. Mi se u njihovoj dvorani ne možemo na taj način boriti za pobjedu nego moramo prije svega igrati čvrstu obranu, pokušati dobiti skok i kontrolirano napadati.
…ali favoriti uvijek ne pobjeđuju
Cibona je do sada imala mnogo bolju sezonu od Zadra. Plasirala se u drugi krug Eurolige, igrala je finale NLB lige gdje je poražena od Partizana, osvojila je Kup Krešimira Ćosića, a u ligi za prvaka trenutačno je vodeća momčad s najboljom koš razlikom (+259, Zadar ima +217). Jedini poraz u dosadašnjem dijelu prvenstva Hrvatske doživjeli su upravo u Zadru i sasvim sigurno će im to biti dodatan motiv u ovoj utakmici. S druge strane, zadarska serija od devet uzastopnih pobjeda započela je upravo protiv Cibone i Zadrani sada priželjkuju nastavak tog pozitivnog niza. Za pobjedu Zadru će trebati maksimalna angažiranost svih igrača, od trojice razigravača, preko Rančića, Johnsona i Perića (Rančić i Johnson kakvi su bili na prvoj utakmici ove sezone u Zagrebu) pa do centarske linije koju očekuje potpuno drukčiji posao nego što su ga imali u posljednje dvije utakmice s Dubrovnikom.
– Jasno je da Cibona na svim pozicijama ima po dva kvalitetna igrača tako da nema smisla govoriti o nekim lošijim ili boljim točkama njihove momčadi. Imaju vrlo kvalitetan sastav bez nekih velikih slabosti. Nama najteže pada ta njihova masa po dubini jer teško branimo igru leđima njihovih snažnih igrača. Sigurno je da ćemo voditi teške bitke pod košem protiv Homana i Prkačina, jer su naši igrači na tim pozicijama jedno deset do petnaest kila lakši od njih. Ali što je tu je, mi ćemo pokušati to kompenzirati nekim drugim stvarima. Sigurno je da se možemo nositi s njima i to smo ove godine već pokazali. Mislim da je prava formula kako igrati protiv njih ona koju smo pokazali u prvom poluvremenu naše posljednje međusobne utakmice. Tako ćemo pokušati igrati i ovaj put – kaže Sagadin.
U derbiju je sve moguće
Izuzev Perića i Olivarija (vidi okvir) svi ostali igrači Zadra maksimalno su spremni za  dvoboj. Unutar momčadi osjeća se pozitivna atmosfera, a iako su svjesni da ih ne očekuje nimalo lak posao, svi igrači vjeruju u još jednu pobjedu nad vječnim rivalom. Uostalom, derbiji diljem svijeta, oni košarkaški i oni u drugim sportovima, poznati su upravo po svojoj nepredvidljivosti. Bez obzira u kakvom je fizičkom, psihološkom i rezultatskom stanju koja momčad, u jednoj utakmici sve je moguće, a vrlo često ona momčad koja je uoči utakmice bila blagi favorit na kraju iz derbija iziđe kao poražena.
– Posljednje utakmice su pokazale da smo u dobroj formi i da na svakoj utakmici imamo jednog izuzetno raspoloženog igrača. Dobro je da će svaki put netko iskočiti i povući ostatak momčadi. Jedan dan iskoči jedan, sljedeći dan drugi i jako je važno da je većina igrača u vrlo dobrom stanju. Svjesni smo da ne idemo u Zagreb u ulozi favorita, ali ćemo sigurno napraviti sve što je u našoj moći da dobijemo tu utakmicu – zaključio je strateg Zadra.
 


 SASTAV NEPROMIJENJEN


Sagadinu će protiv Cibone na raspolaganju biti dvanaestorica igrača s izuzetkom Šime Olivarija koji je na prvenstvu srednjih škola u Šibeniku.
– Sastav je otprilike isti kao i protiv Dubrovnika. Još uvijek nam se nije vratio Šime Olivari koji je na školskom prvenstvu. Koristit ćemo deset igrača, a na klupi će još biti i Popović koji se vraća iako je još uvijek malo lakše ozljeđen te Pavle Marčinković – izvijestio je trener Zadra.




 PERIĆ SPREMAN ZA DESETAK MINUTA


– Moja momčad je u dobrom stanju. To se odnosi na većinu igrača osim na Perića koji je četiri dana bio bez treninga. Prvi dan treninga nakon viroze mu je bio tek u četvrtak i logično je da je izgubio dosta snage. U Zagrebu nam neće biti od neke velike pomoći, ali vjerujem da ću ga moći koristiti nekih pet do deset minuta. Važno je da je s nama i da će biti na raspolaganju. Što se ostalih tiče, Prostran se već neko vrijeme muči s tim skakačkim koljenom i on stalno ima neke manje fizičke probleme. Prvo je u pitanju bio mišić, sada koljeno i on će imati probleme sve dok fizički ne dostigne tu seniorsku razinu, jer njegovo tijelo u ovom trenutku nije na razini natjecanja u kojem igra. To je normalno i trebat će mu još koja godina da fizički ojača, očvrsne, dobije masu, a onda će tih problema sigurno biti manje. Juby je u petak propustio jedan trening, jer se požalio na bol u leđima, ali će biti spreman za utakmicu. Svi ostali djeluju vrlo dobro – izvijestio je Sagadin o zdravstvenom stanju svojih igrača.