Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ulaganje u budućnost Arbanasa

Autor:

07.05.2009. 22:00
Ulaganje u budućnost Arbanasa

Foto: Adam VIDAS



Arbanasi uistinu imaju bogatu školsku tradiciju, a osim učiteljske škole Preparandije koja je iznjedrila veliki broj uvaženih učitelja i znanstvenika i OŠ Kruna Krstića dala je veliki broj liječnika, povjesničara, a osobito svećenika, kazao je Kalmeta, istaknuvši kako je za njega ulaganje u školstvo, ulaganje u znanje, najvažnije ulaganje
Svečano obilježavanje završetka potpune obnove i rekonstrukcije OŠ Kruna Krstića, a ujedno i obilježavanje Dana škole upriličeno je u znatno ugodnijem ambijentu školskog dvorištu u Arbanasima. Ovaj je događaj okupio brojne predstavnike Grada Zadra i Zadarske županije te djelatnike škole, kao i sadašnje, ali i one bivše učenike škole, kojoj je ovo, od 1960. godine, kada je i izgrađena, zapravo prva i najopsežnija obnova.
Još uređenje okoliša
Nakon himne u izvedbi školskog zbora, kojom je započela ova svečanost, prisutnima se obratila Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Kruna Krstića, pozvavši sve prisutne da minutom šutnje odaju počast poginulim domoljubima i braniteljima.
– Iznimna mi je čast što kao ravnateljica danas, na samom početku svečanog obilježavanja završetka potpune obnove i rekonstrukcije naše škole, mogu pozdraviti Božidara Kalmetu, ministra mora prometa i infrastrukture, Zdravka Livakovića, državnog tajnika, Jasenku Đenović, ravnateljicu Uprave za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, Živka Kolegu, gradonačelnika Grada Zadra, mons. Ivana Prenđu, zadarskog nadbiskupa, te predstavnike izvođača radova, nadzornog odbora, kao i predstavnike Arbanasa, djelatnika škole i naših dragih učenika, kazala je Matešić, zahvalivši se potom Gradu Zadru te izvođaču radova, tvrtki Ploter d.o.o., koji su omogućili ovu dugo priželjkivanu rekonstrukciju, a koja za ukupno 555 učenika ove škole, koji su u vrijeme adaptacije, nastavu pohađali u znatno otežanim uvjetima, znači nastavak školovanja u potpuno novom, te znatno svježijem i ugodnijem ambijentu.
Okupljenom mnoštvu obratio se potom zadarski gradonačelnik Živko Kolega, zahvalivši se najprije svojim suradnicima u Gradskoj upravi koji su gradskim proračunom omogućili realizaciju jednog ovako velikog i vrijednog projekta, ali i svim djelatnicima i učenicima škole, kao i njihovim roditeljima na golemom strpljenju koje su iskazali u vrijeme odvijanja radova.
– U vrijeme kada se ova škola gradila, davne 1960. godine, ja sam pohađao tadašnju OŠ Centar, a nakon što je škola konačno izgrađena nekolicima mojih školskih prijatelja morala se preseliti u ovu, tada novoizgrađenu školu. S obzirom da smo se tada nakon godina druženja morali rastati, to su za nas bili tužni trenutci. No, danas, nakon gotovo pedeset godina, vi dobivate potpuno novu školu i ne morate tugovati jer samo nastavljate dalje zajedno, prisjetio se gradonačelnik, istaknuvši potom kako je OŠ Kruna Krstića, uz nedavno otvorenu OŠ Bili brig te OŠ Petra Preradovića, obuhvaćena projektom Grada Zadra u kojem učenici nižih razreda sudjeluju u produženom boravku.
Naglasio je također kako vrijednost radova uloženih u ovu opsežnu adaptaciju iznosi 13 milijuna kuna, a do konačnog završetka svih planiranih radova preostalo je još uređenje okoliša koje će, kako je kazao gradonačelnik, uslijediti tek nakon završetka školske godine.
Blagoslov i pogled s balkona
– Za mene je ovo uistinu najljepši dio grada, a poznato je i to da je upravo u Arnabasima iznikla i prva srednja škola za zadarskom području, škola ua učitelje, zadarska Preparandija. No, znajte draga djeco da se sve ovo radi zbog vas, jer vi ste naša budućnost, kazao je naposljetku gradonačelnik, nakon kojega se pristunima obratio ministar Božidar Kalmeta, pozdravivši sve nazočne, a osobiti pozdrav uputio je zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi, jer, kako je sam rekao, drago mu je što će ova škola konačno biti blagoslovljena, jer 1960. godine, kada je izgrađena, zasigurno nije primila Božji blagoslov.
– Arbanasi uistinu imaju bogatu školsku tradiciju, a osim učiteljske škole Preparandije koja je iznjedrila veliki broj uvaženih učitelja i znanstvenika i OŠ Kruna Krstića dala je veliki broj liječnika, povjesničara, a osobito svećenika, kazao je Kalmeta istaknuvši kako je za njega ulaganje u školstvo, ulaganje u znanje, najvažnije ulaganje, jer su upravo ljudi i njihovo znanje oni koji naprijed vode svoje mjesto, svoj grad i, na koncu, svoju državu.
Ministar je potom pohvalio i kadar ove škole, zbog kojeg će, uz obnovljene prostorije, svima biti zadovoljstvo pohađati uljepšanu arbanašku školu, a naglasio je i kako je ova obnova veliki dobitak ne samo za Arbanase i zadarsko područje nego izniman uspjeh na državnoj razini.
Kalmeta je ovom prilikom spomenuo kako se razvoj Arbanasa u pozitivnom smjeru odvija i u drugim segmentima pa je stoga naglasio kako će po završetku aktualnih lokalnih izbora uslijediti i obnoova sustava odvodnje u Arbanasima, za što je izvođač već izabran.
Nakon što je mons. Prenđa uz zajedničku molitvu blagoslovio sve prisutne i obnovljenu školsku zgradu, uslijedio je prigodni program učenika škole u prostorima školske dvorane.
Učenici su tako ovom prilikom pokazali sve ono što su posljednjih mjeseci marljivo pripremali kako bi svojim gostima priuštili što ljepšu dobrodošlicu. Tako je školski zbor izveo nekoliko prigodnih pjesama, učenici 5. i 6. razreda nasmijali su okupljene simpatičnim igrokazom, a naposljetku je nastupila i muška klapa “Arbanasi”, koju čine bivši učenici ove škole.
Nakon ugodne priredbe, uslijedilo je razgledavanje školskih postorija, a gotovo svi uzvanici najviše su se zadržali na balkonu škole, složivši se kako se ovako lijepim pogledom može pohvaliti malo koji hotel, a kamoli školska zgrada.