Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Veća sreća uz manje smeća

Autor: Nikola Markulin

07.05.2009. 22:00
Veća sreća uz manje smeća

Foto: Vedran SITNICA



U četvrtak je u sklopu “Romskih dana”, manifestacije iza čije organizacije stoje studenti zadarskog sveučilišta, održan buvljak u suradnji s udrugom Eko-Zadar, te su prikazani dokumentarni filmovi “Sampioni od Sutke” i „Pretty Diana”. Buvljak na koji su pozvani svi studenti i građani održan je pred ulazom u glavnu zgradu Sveučilišta, a filmovi su prikazani u dvorani 143. Buvljak je inkorporiran u projekt udruge Eko-Zadar „Reciklirajmo zajedno”, koja drugu godinu sudjeluje u programu „Romskih dana”.
– S ekološkog aspekta organiziranjem buvljaka se utječe na reduciranje otpada kojeg svakodnevno gomilamo i odbacujemo. S tim ciljem smo se okupili da studentima, ali i drugim zainteresiranim građanima ponudimo mogućnost da nešto kupe, zamijene ili prodaju, kazale su nam Atana Grbić i Dea Šago iz udruge Eko-Zadar.
Inače, cilj je „Romskih dana”, koji se na Sveučilištu u Zadru održavaju treću godinu, promicanje multikulturalnosti i tolerancije, te suzbijanja ksenofobije kroz upoznavanje studenata i građana s romskom kulturom i običajima.
– Svakodnevno smo svjedoci medijskih natpisa o napadima na Rome, o lošim uvjetima u kojima žive i raširenosti predrasuda prema Romima. Iako je Hrvatska u zadnjih petnaestak godina mnogo napravila po pitanju integracije Roma, situacija je daleko od dobre. Čak i u demokratičnijim zemljama Europe ksenofobija prema Romima je prisutna. Sveučilištu koje želi napredovati u svim pogledima, neophodan je raznovrstan i pluralistički nastrojen izvannastavni program, a ovakva aktivnost predstavlja upravo to, kažu Ivan Musić i Tomislav Šuta iz organizacije „Romskih dana”, a o neostvarenim planovima dodaju:
– Zadovoljni smo programom, ali naše želje su bile malo veće. Planirali smo dovesti romsku nogometnu reprezentaciju koja bi jednu utakmicu odigrala sa sveučilišnim nogometnim timom, a uz to velika nam je želja bila ugostiti romsko kazalište iz Zagreba. No, sa skromnim sredstvima koja su nama odobrena od ovog što vidite nismo uspjeli napraviti više.
Zanimljivo je primijetiti kako na sadržajima ove manifestacije nije bio niti jedan pripadnik romske zajednice u Hrvatskoj. Organizatori su, kako tvrde, pokušali stupiti u kontakt s Romima iz zadarske okolice, ali i kada su komunikaciju postigli Romi nisu, iz razloga koji se mogu interpretirati u velikom rasponu, željeli prisustovati „Romskim danima” Sveučilišta u Zadru. Dodajmo još kako treći „Romski dani” završavaju u subotu velikim koncertom romskog puhačkog orkestra „Picikato brass band” iz Kočana u Makedoniji. Koncert će se održati u Providurovoj palači s početkom u 21 sat.