Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Znanje bez granica

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.05.2009. 22:00
Znanje bez granica

Foto: Vedran SITNICA



Suradnja zadarske i mariborske škole realizira se putem uspješnog međunarodnog projekta “Znanje bez granica”, kojeg su Medicinska škola “Ante Kuzmanića” i Zdravstvena škola iz Ljubljane zajednički pokrenuli još 2004. godine


Nakon višemjesečne suradnje i sudjelovanja u različitim međunarodnim projektima, zadarska Medicinska škola “Ante Kuzmanića” i Srednja zdravstvena i kozmetička škola iz Maribora, i službeno su potpisale ugovor o suradnji. Potpisivanje ugovora jučer je upriličeno u Srednjoj zdravstvenoj i kozmetičkoj školi u Mariboru, a putem videokonferencije pratili su ga i djelatnici i učenici Medicinske škole “Ante Kuzmanića” u Zadru. Ugovor o suradnji, potpisali su Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanić i Nevenka Kisner, ravnateljica Srednje zdravstvene i kozmetičke škole, a prigodnoj svečanosti nazočila je i Zdenka Vulić, predsjednica Školskog odbora Medicinske škole “Ante Kuzmanića”, Danica Perše, koordinatorica za suradnju dviju škola i Milan Mikl, mariborski dožupan.
Suradnja zadarske i mariborske škole, realizira se putem uspješnog međunarodnog projekta “Znanje bez granica”, kojeg su Medicinska škola “Ante Kuzmanića” i Zdravstvena škola iz Ljubljane zajednički pokrenuli još 2004. godine. Podsjetimo, “Znanje bez granica”, dvije godine kasnije, dakle 2006., uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, preslikano je na nacionalnu razinu kroz projekt “E-medica”, središte čijeg je sustava u zadarskoj Medicinskoj školi “Ante Kuzmanića”. Idejni začetnik “E-medice” je profesor Edin Kadić, inače urednik internet portala zadarskih srednjih škola RivaOn, pojasnio nam je kako se kroz projekte, stečenim pozitivnim iskustvima povezuju medicinske škole, odnosno njihovi učenici i nastavnici strukovnih i zdravstvenih predmeta u jedinstvenu virtualnu zajednicu.
Uz razmjenu iskustava, ovakav vid suradnje omogućava educiranje i poticanje uvođenja i primjenu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u svakodnevni odgojno-obrazovni proces zdravstvenih škola, kao i poboljšavanje kvalitete strukovne edukacije, kako učenika tako i nastavnika. Vezano za suradnju zadarske i mariborske medicinske škole, Edin Kadić, podsjeća kako je dvadesetak učenika Medicinske škole “Ante Kuzmanića” krajem siječnja boravilo u Mariboru, u posjetu Srednjoj zdravstvenoj i kozmetičkoj školi, gdje su se upoznali sa susjednim kolegama te izravno susreli s njihovim principom rada i modernom tehnologijom. Riječ je o razmjeni učenika, koja je predviđena u sklopu suradnje dviju zdravstvenih škola.
– Naši učenici su iz Slovenije donijeli niz pozitivih iskustava. Naime, u Mariboru su zajedno s učenicima Srednje zdravstvene škole išli na nastavu i praksu u tamošnju bolnicu. Sada, očekujemo njihov uzvratni posjet. Tijekom ovog mjeseca u posjet nam dolazi dvadesetak učenika iz Maribora, koji će ovdje redovito ići na nastavu i obavljati praksu, zajedno s našim učenicima, govori Edin Kadić, dodajući kako uz Srednju zdravstvenu i kozmetičku školu iz Maribora, zadarska Medicinska škola “Ante Kuzmanića” surađuje i sa Zdravstvenom školom iz Ljubljane.
Prema Kadićevim riječima, za ovakav oblik suradnje, zbog sličnosti obrazovnog sustava, najpogodnije su zdravstvene škole iz Slovenije. Tamošnji sustav obrazovanja, gotovo da se ne razlikuje od onoga kakvog imamo u Hrvatskoj, stoga, sa Srednjom zdravstvenom i kozmetičkim školom iz Maribora i Zdravstvenom školom iz Ljubljane, zadarska Medicinska škola “Ante Kuzmanića” uspješno surađuje.
Nakon potpisivanja ugovora o suradnji u Mariboru, koji je u Medicinskoj školi “Ante Kuzmanića” u Zadru prenošen putem videokonferencijske veze, ista je nastavljena predavanjem o sportskoj masaži, kojega je održala profesorica Anita Mišković u zadarskoj školi.