Fabijanić: U odluci o zabrani potegača nisam sudjelovao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
fabijanic
Ante Fabijanić

Udruga profesionalnih ribara Dalmacije, koja  je osnovana u četvrtak na Osnivačkoj skupštini u Kaštelima, traži ostavke Tončija  Božanića, državnog tajnika za  ribarstvo i Ante Fabijanića,  predsjednika Ceha ribara pri  Hrvatskoj obrtničkoj komori.  Kako prenose mediji, Udruga  traži ostavke jer profesionalni  ribari nisu sudjelovali u odluci  o zabrani korištenja mreža  potegača (šabakuna) od 15.  travnja do 15. lipnja, zatim  traži da se ta odluka ukine, da  se ubuduće svi pravilnici i zakoni vezani uz ribarstvo donose uz njihovu suglasnost, a  ne preko noći. Na skupštini je  izraženo nezadovoljstvo dosadašnjim radom Ceha ribara.

Fabijanić na to odgovara da  svatko ima pravo na mišljenje  i na udrugu, ako smatra da je  to nešto pozitivno.

- Traže nečiju ostavku jer  rade samo za svoje interese,  ne gledajući pri tom interese  drugih ribara. Ja sam tražio da  se ukine lovostaj za zubace i to  se napravilo, a za ovu odluku  nisam znao, niti sam u njoj  sudjelovao. Smeta mi što je  ova odluka donesena brzopleto. Sad kad Zakon o morskom ribarstvu stupi na snagu,  morat će se usklađivati s pravilnicima, govori Fabijanić.

Kako kaže, šabakun se koristi za izlov krupne plave ribe  i to u Dubrovačko - neretvanskoj županiji još odavnina.

- Šabakun je star više od 100  godina, to želimo sačuvati kao  tradiciju i tako smo to i prezentirali Bruxellesu. Teško da  će se šabakun prenamijeniti,  ali ako znanost da drugačije  mišljenje, to se treba poštivati.  No, ako se prenamijeni jedan  alat, tražit će se da se prenamijeni njih sve više, a to bi  dovelo do velike zbrke. Treba  misliti i na male ribare, zaključuje Fabijanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno