Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jusup: Spremni smo

Autor: Roman Morović

07.05.2010. 22:00
Jusup: Spremni smo

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon što su po dvaput pobijedili Svjetlost, Dardu, Zaboka i Cedevitu, te po jednom Cibonu, Trogira i Zagreba, košarkaši Zadra sutra će u Trnskom pokušati još jednom pobijediti momčad Denisa Bajramovića i nastaviti pobjednički niz u prvenstvu Hrvatske. Zadar je trenutno vodeći na tablici lige za prvaka s omjerom 11-0, dok je Zagreb četvrti sa sedam pobjeda i četiri poraza. I dok će „mravi” na toj poziciji sigurno ostati, Zadrani se nadaju da će eventualnom sutrašnjom pobjedom potvrditi startnu jedinicu uoči doigravanja.
– Matematički smo osigurali poziciju broj dva, ali trudili smo se da se ne bavimo kalkulacijama, nego da se jednostavno koncentriramo samo na sljedećeg protivnika i na kvalitetan trening. To nas je i dovelo do ovoga gdje smo sada, prema tome, tako moramo i nastaviti. Moramo se koncentrirati da što kvalitetnije odradimo treninge, a dobro je što smo već igrali s ovim protivnicima s kojima sada igramo. To nam olakšava pripremu, jer poznajemo i mi njih i oni nas i nema tu baš mnogo izmjena. Uvijek bude neki detalj, ali ništa značajno pa nam se lakše pripremiti, odnosno treba nam manje vremena – kaže Danijel Jusup, trener Zadra.
Bez podcjenjivanja
Prije mjesec dana Zagreb je na Višnjiku teško stradao, izgubivši sa visokih 103:74. Bila je to treća pobjeda Zadra u tri međusobna susreta ove sezone, no Zadrani se ne zavaravaju i znaju da će ovoga puta imati kud i kamo teži posao.
– To ni približno nije realna slika, jer na takvim utakmicama, kada se sve poklopi, dogodi se takav rezultat. Međutim, mislim da je Zagreb izuzetno dobra momčad. Pod košem imaju Žorića i Prkačina, a na vanjskim pozicijama Krstića, Mulaomerovića, Simona, Miljkovića, Baraća, tu je i Štimac, dakle, imaju dosta kvalitetnih igrača. To je iskusna momčad koju je teško zaustaviti ako se razigra. Oni možda u kontinuitetu ne igraju na onoj razini kakvoj bi htjeli, ali jednu ili dvije utakmice sigurno mogu odigrati na najvišoj razini. Nadam se da to neće biti protiv nas.
Sasvim je sigurno da će se velika bitka voditi i na vanjskim pozicijama, gdje obje momčadi imaju nekoliko odličnih šutera, ali i pod košem, gdje i Zagreb i Zadar imaju svoje statistički najkorisnije igrače, Žorića i Ružića.
– Mislim da su Žižić, Žorić i Prkačin tri igrača koji u ovoj ligi mogu leđima stvoriti prednost. Od njih trojice, dvojica su u Zagrebu. Oni imaju mnogo takvih igrača koji su u stanju iskreirati i to je njihova kvaliteta. Ako neće jedan će drugi, ako neće drugi će treći i tako dalje. Imaju širinu koja te jednostavno tjera na oprez, ali mislim da smo mi solidno trenirali i da smo spremni – kaže Jusup.
Nakon jedanaest uzastopnih pobjeda, mnogi su se pitali kako će Zadrani odigrati na prvom zahtjevnijem gostovanju. Odigrali su odlično i pobijedili Cedevitu, koja je do tada imala samo jedan poraz i to baš na Višnjiku. Protiv Zagreba će za pobjedu trebati jednako tako dobra predstava.
– Kada trčimo onda igramo dobro. Vani trebamo trčati, a kući igrati obranu. Naravno, i vani moraš igrati obranu, ali mislim da je to formula za ovaj Zadar, dakle, u gostima trčati, a doma stisnuti dobro u obrani.
Nema posebnog pritiska
Iako Zagrepčani na tablici više ne mogu ni gore ni dolje, nema sumnje da će biti maksimalno motivirani da bi uzvratili Zadru za dosadašnje poraze, od kojih su posebno bolna bila posljednja dva. Jedan, jer ih je praktički izbacio sa završnog turnira NLB lige, a drugi jer su izgubili sa čak 29 razlike.
– Mislim da Zagreb uvijek protiv Zadra igra motivirano i mi se moramo pripremiti kao da će oni protiv nas odigrati najbolju utakmicu. Jednostavno, jedino s takvim načinom razmišljanja ćemo biti spremni da igramo protiv njih. Jer ako čekaš da oni igraju loše, u gadnoj si zabludi zato što te oni, ako im daš malu priliku, mogu nokautirati. Ne samo nas, nego i Cibonu i Cedevitu. Pitanje je pristupa i koncentracije, a protiv njih se sigurno ne smijemo opustiti niti trenutka. Preiskusni su da ne bi to kaznili.
Osjećate li pritisak među igračima, s obzirom da bi vam, izgubite li u Trnskom, utakmica s Cibonom u Draženovom domu iduće srijede, bila direktan okršaj za prvo mjesto?
– Ne osjećam da među igračima postoji neki poseban pristisak. Velika želja sigurno postoji, ali pritisak ne. Rekli smo da se kalkulacijama nećemo baviti i, koliko ja vidim, oni žele samo odigrati dobro i pobijediti sljedeću utakmicu. Tako je to za sada i nadam se da će tako i ostati. Kada su ušli u ovo natjecanje, nitko im nije naredio da moraju biti prvi. Idemo u Zagreb dati sve od sebe i pokušati pobijediti, a tek nakon te utakmice ćemo razmišljati o idućem protivniku – zaključio je trener Zadra.


 A-1 LIGA ZA PRVAKA


Raspored: Nedjelja: Zagreb – Zadar (17.30). Subota: Cedevita – Trogir (17), Darda – Cibona (19), Svjetlost – Zabok (19).




 ZDRAVSTVENI BILTEN: PERIĆA MUČI KOLJENO


Hoće li svi igrači Zadra biti spremni za nedjeljni okršaj sa Zagrebom?
– Naši igrači su za sada svi u redu. Jedino Perić ima neki problem sa skakačkim koljenom i to ga malo muči. Jučer (četvrtak, op.a.) su se dečki odmorili jer je bio evidentan umor, i fizički i psihološki, koji sam prepoznao na utakmici protiv Darde. Iskoristili smo taj dan da se odmore, jer je pitanje kada će u ovom ritmu sljedeći put imati priliku da se odmore čitav dan. Ipak nam treba svježina i nadam se da ćemo je u nedjelju imati – kaže Jusup.