Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maslinovo ulje Marina i Zdenka Matešića najbolje na Novosadskom sajmu

Autor: Ante Vidović

07.05.2010. 22:00
Maslinovo ulje Marina i Zdenka Matešića najbolje na Novosadskom sajmu

Foto: A. SITNICA



Ove godine dobili smo zlatne medalje za kvalitetu maslinovog ulja na splitskoj Maslini, Danima masline u Zadru i Noćnjaku u Biogradu na moru. Naše ulje je i prijašnjih godina na uljarskim manifestacijama osvajalo nagrade, uvijek je bilo u vrhu, ali ova Povelja mi posebno znači jer je osvojena u jakoj međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. Tamo su bila ulja iz cijele Istre, Italije, Francuske, Španjolske, kaže Zdenko Matešić
Maslinovo ulje Marina i Zdenka Matešića iz Zadra proglašeno je najboljim na 77. međunarodnog poljoprivrednog sajma sajmu u Novom Sadu, najvećem regionalnom sajmu. Ulje sina i oca dobilo je Povelju Novosadskog sajma u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Njihovo ulje je ove godine nadmašilo kvalitetom ulje porečke Agrolagune, Agro Prižbe iz Brodarice i druga ulja iz zemalja mediteranskog bazena.
Ulje od 12 sorti
– Ove godine dobili smo zlatne medalje za kvalitetu maslinovog ulja na splitskoj Maslini, Danima masline u Zadru i Noćnjaku u Biogradu na moru. Ova Povelja je kruna našeg dosadašnjeg desetogodišnjeg rada. Naše ulje uvijek je i prijašnjih godina na uljarskim manifestacijama osvajalo nagrade, uvijek bilo u vrhu, ali ova Povelja mi posebno znači jer je osvojena u jakoj međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. Tamo su bila ulja iz cijele Istre, Italije, Francuske, Španjolske, kaže Zdenko Matešić.
Matešići na tri hektara zemljišta imaju 525 stabala od dvanaest sorti. Pobjedničko ulje nastalo je od maslina svih dvanaest sorti i miješanjem ulja od četiri meljave koje su rađene prema zriobi masline. Naime Matešići ulje iz svake meljave drži se posebno, a kada se šalju uzorci na natjecanje ona se miješaju.
Zemlju oduzeli zmijama
Matešići trenutačno uređuju svoj maslinik u Diklu. Isto tako su na jednoj parceli od pola hektara na Bokanjcu podigli mladi maslinik. Tamo su doslovce zemlju, pustoš oduzeli zmijama. Veliki projekt obuhvatio je mljevenje suhozida, ripanje terena, iskopane su jame od metra kubičnog koje su nakon toga napunjene zemljom i tek tada se išlo u sadnju maslina. Nažalost osjetljive sadnice su stradale zbog snijega, velikih hladnoća i jake bure. Njihovi planovi za budućnost su urediti postojeće maslinike i raditi na povećanju proizvodnje, a nakon toga kada bude više vremena, okrenuti se marketing i drugim aktivnostima kako bi njihov vrhunski proizvod bio još prepoznatljiviji na tržištu.


 PRIZNANJA PUNTICI I PAŠKOJ SIRANI


U Novi Sad po priznanja za kvalitetu svojih proizvoda iz Zadarske županije  neće samo ići Zdenko i Marin Matešić.
Šampionom kvalitete proglašen je i dalmatinski pršut iz pršutane Puntica  d.o.o. iz Vinjerca u kategoriji pršuta. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva sir  pramenka Paške sirane d..d. proglašen je najboljim. Također sirevi Paške  sirane paški sir, Trapist i Dalmatinac nagrađeni su zlatnom medaljom.