Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osnovana Poljoprivredna zadruga “Maraška” Tinj

Autor: Ana Grgas

07.05.2010. 22:00
Osnovana  Poljoprivredna  zadruga “Maraška”  Tinj


Za upravitelja Zadruge jednoglasno je izabran Milenko Vrkić, a za predsjednika Skupštine Neven Jurjević, dip.ing. Ciljevi: osiguranje tržišta, racionaliziranje proizvodnog procesa (jeftinija proizvodnja) te afirmacija zadruge kao važnog čimbenika gospodarskog razvoja
U Tinju je ovog tjedna održana konstituirajuća sjednica Poljoprivredne zadruge “Maraška” Tinj. Osobitost udruživanja poljoprivrednika Tinja je u tome da to nije udruživanje zbog trenda, potpora i sličnih insinuacija već zbog stvarnih potreba i vizije bržeg gospodarskog razvitka, jačanja konkurentnosti i lakšeg nastupa na tržištu.
 Prije tri godine šesnaest poljoprivrednika Tinja podiglo je nasade višnje maraške na 33 ha poljoprivrednog zemljišta u Bilušinama, k.o. Tinj. Iako se puni rod 12.000 stabala višnje očekuje od iduće godine, proizvođači su svjesni složenosti tehnologije uzgoja i plasmana na tržištu kao i da jedino povezivanjem i zajedničkim poslovanjem po načelu uzajamne pomoći mogu unaprijediti i zaštititi svoj gospodarski i drugi profesionalni interes, radi ostvarenja svoje osobne i zajedničke dobiti.
 Na Skupštini su bili nazočni svi osnivači: Zoran Čirjak, Joso Jurjević, Ivan Jurjević, Neven Jurjević, Milenko Vrkić, Dragan Lončar, Svetko Mitrović, Nino Erlić, Zvonimir Erlić, Karlo Mitrović, Šime Čirjak, Emil Bašić, Mile Erlić, Mirko Erlić, Neven Lončar i Slavko Vrkić. Izbor u tijela Zadruge protekao je u vrlo ozbiljnom i ugodnom ozračju, a nakon objave predstavnika bilo je razvidno zadovoljstvo svih nazočnih. Za upravitelja Zadruge  jednoglasno je izabran Milenko Vrkić, a za predsjednika Skupštine Neven Jurjević, dip.ing.
Zahvaljujući osnivačima na iskazanom  povjerenju upravitelj je istaknuo  tri osnovna cilja osnivanja PZ “Maraška” Tinj, osiguranje tržišta, racionaliziranje proizvodnog procesa (jeftinija proizvodnja) te afirmaciju zadruge kao značajnog čimbenika  gospodarskog razvoja. Zadruga je suvremeni oblik udruživanja i poslovanja i nadamo se da će osim  tinjana okupiti sve uzgajivače višnje maraske iz naše Županije, kazao je predsjednik Skupštine Neven Jurjević. Svjesni problema koji ih očekuju i da se najveći uspjesi postižu  zajedno, čvrsti su u odluci da ustraju.
U Hrvatskoj zadruge imaju dugu tradiciju, prva zadruga je osnovana još u 19. stoljeću. Nakon osamostaljenja Hrvatske donesen je Zakon o zadrugama koji je trebao revitalizirati zadruge i vratiti im imidž koji one uživaju u razvijenim zemljama. Nažalost, analiza neutralnih stručnjaka ukazuje na brojne probleme koje bi trebalo riješiti kako bi zadruge u potpunosti funkcionirale na način kako već dugi niz godina zadruge funkcioniraju u zemljama Europe.