Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Starigradska “digitalna rupa”

Autor: Velimir Brkić

07.05.2010. 22:00
Starigradska “digitalna rupa”

Foto: Vedran SITNICA



Preostaje još mjerenje jačine signala za vrijeme vjetrovitog vremena nakon čega će nam dostaviti nalaz stanja na terenu sukladno kojem će se i postupati, kaže načelnik Krste Ramić, izražavajući uvjerenje da će vodeći mrežni operator u Hrvatskoj odmah krenuti u saniranje ovih podgorskih “digitalnih rupa”


Stručnjaci vodećeg mrežnog operatora na područjima radiotelevizijskog emitiranja i prijenosnih telekomunikacijskih kapaciteta Odašiljači i veze d.o.o. Zagreb, izvršili su mjerenja pokrivanja digitalnog signala na cijelom području Općine Starigrad. Naime, u Starigradu, Tribnju i Selinama sve više raste ogorčenje jer većina ljudi konstatira kako su u sad već bivše analogno doba gotovo svi imali kvalitetan signal s manjim ometanjima. No, prelaskom na digitalno emitiranje stanje je takvo da sada jedan dio stanovnika uopće nema signal, dok je drugima izuzetno loš. Naročito pri lošim vremenskim prilikama i prolascima vozila pokraj stambenih objekata.
Načelnikov dopis
Iz ureda načelnika Općine Starigrad na adresu operatora Odašiljači i veze d.o.o., koji imaju 10-godišnju koncesiju za upravljanje mrežama digitalne televizije (MUX A i MUX B), odaslan je dopis u kojem se nadležne upoznaje s problematikom pokrivenosti ovog podvelebitskog područja digitalnim TV signalom. Starigradski načelnik Krste Ramić konstatira u tom dopisu da se općinskim službama učestalo obraća znatan broj mještana Starigrada, Tribnja i Selina žaleći se da uopće ne mogu pratiti najavljene lokalne programe televizija, a prečesto se javljaju i smetnje u emitiranju četiri osnovna nacionalna programa. Uz to, napominje Ramić, pojedina područja uopće ne primaju niti jedan program pa je o takvom stanju nužno bilo izvjestiti nadležne institucije i zatražiti potrebne intervencije vezane uz povećanje prijema digitalnog signala.
– Starigradsko područje je smješteno na brdsko-planinskom kraju, na padinama Velebita i obali Velebitskog kanala. No u preko 50 godina analognog signala nije bilo ovakvih problema kao u ovih mjesec i pol dana od uvođenja modernog, digitalnog signala. S prelaskom na digitalno emitiranje stanje je takvo da jedan dio žitelja ima problema u kvaliteti slike. Smetnje kod prijema signala ima i to kontinuirano tijekom cijelog dana i večeri kada se programi prate otežano, a povremeno se ne mogu pratiti nikako, posebno za imalo lošijeg vremena i to na čitavom prostoru općine Starigrad. Štoviše, signal se gubi kad pokraj kuće prođe motorno vozilo ili puše jak vjetar, naročito jugo, konstatira Ramić, dodajući da su mnogi morali prijeći na telefonsku vezu, odnosno na Max tv kako bi im bio kvalitetniji signal.
Stručnjaci na terenu
Kako se stanje vezano uz prijem digitalnog signala od njegova uvođenja na ovom podvelebitskom području ne popravlja, a s obzirom na veliki broj pritužbi općinskih žitelja na nemogućnost praćenja programa za koji uredno plaćaju svoje obveze, načelnik Ramić je od Odašiljača i veza d.o.o. zatražio da stručne ekipe u najkraćem roku iziđu na teren i poduzmu sve potrebne radnje da se kvaliteta digitalnog signala na prostoru općine Starigrad poboljša kako bi žitelji mogli uz uredno podmirivanje obveza imati kvalitetnu sliku.
– Na temelju našeg dopisa stručna ekipa tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. iz Zagreba izišla je na teren i obavila mjerenje jačine signala u mjestima Starigrad, Seline i Tribanj. Preostaje još mjerenje jačine signala za vrijeme vjetrovitog vremena nakon čega će nam dostaviti nalaz sa stanjem na terenu, odnosno pokazateljima sukladno kojima će se i postupati, govori Ramić izražavajući uvjerenje kako će vodeći mrežni operator u Hrvatskoj odmah krenuti i u saniranje ovih podgorskih “digitalnih rupa”.
Prema riječima operatera, ako se nalazite u području dobre pokrivenosti, imate dobru antenu i kvalitetne kablove i njihove priključke, onda ćete imati i vrlo čistu sliku. No smetnje su moguće ako ne zadovoljavate ove uvjete. Istina je da slika više neće “snježiti”, ali će se pojavljivati drukčije smetnje u obliku kvadratića na slici ili će slika u potpunosti nestati.
Bilo kako bilo, očigledno je da Podgorje spada u ona područja u Republici Hrvatskoj na kojima svojevrsna “pretvorba” analognog u digitalni signal nije ravnomjerno zahvatila sva područja, pa će ova modernizacija mnogima još odnijeti puno živaca, a možda i novca. Naime, dobro će u cijeloj priči najvjerojatnije proći samo televizije koje signal šalju telefonskim vezama.