Vrančić odbio, Zrilić ignorirao zadarske antifašiste

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić postavio je vijenac pod spomen ploču na Narodnom trgu

Šezdeset i peta obljetnica pobjede nad fašizmom obilježena je po „zadarskoj šabloni", već ustaljenoj za prigode obilježavanja antifašističkih obljetnica. Predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije vijenac su položili na Gradskom groblju, pred spomenik palim borcima na kojem se nalazi zvijezda, a gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega i pročelnici upravnih odjela pod spomen ploču na Narodnom trgu lišenu znakovlja.

Velik doprinos Hrvatske

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Nikola Dobre na svečanom skupu kojeg su, organizirali zadarski antifašisti istaknuo je kako i ovog puta izostaje suradnja s lokalnim vlastima u obilježavaju antifašističke obljetnice, dok se istodobno središnja proslava u RH održava uz pokroviteljstvo predsjednika države, predsjednika Sabora i predsjednice Vlade.

- Predsjedništvo naše udruge imalo je želju, i činilo je napore, da se i u našem gradu, u organizaciji gradske i županijske vlasti, ova jubilarna obljetnica pobjede nad fašizmom što svečanije obilježi. Naši prijedlozi na žalost nisu prihvaćeni. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić nam je, nakon prijema kod njega, javio da se naš prijedlog ne prihvaća, a župan Stipe Zrilić nije se udostojio niti primiti našu delegaciju, kazao je Dobre.

Dobre je kritiku uputio i na adresu premijerke Jadranke Kosor koja se, kako je rekao, nije udostojila doći, niti uputiti izaslanika, na nedavno održanu svečanost obilježavanja osnivanje prve hrvatske Vlade od srane ZAVNOH-a.

- U Hrvatskoj s Narodno-oslobodilački pokret i oružana NOB bili razvijeniji nego u bilo kojoj europskoj zemlji. Na podruju Hrvatske u NOB-u protiv okupatora i njegovih slugu ustaša i četnika djelovao je 251 partizanski odred, 78 brigada i 17 divizija svrstanih u pet proslavljenih korpusa što je predstavljalo najveću grupaciju oružanih snaga u okviru Narodno-oslobodilačke vojske na čelu s Glavnim štabom i vrhovnim komandantom Josipom Brzom Titom. U oružanim postrojbama NOV-a borilo se 228.474 borca. Na bojnom polju život je položila 71.356 boraca, mnogi su građani stradali u ustaškim logorima, i na druge načine, tako da je Hrvatska u II. svjetskom ratu imala ukupno 204.650 poginulih i stradalih., kazao je Dobre navodeći kako je vlast NDH samo tijekom tri mjeseca 1941. provela ubojstva 40.000 ljudi na lokalitetu Jadovno kod Gospića i u logorima Metajna i Slana na Pagu.

- To je bila prva i najstrašnija klaonica koju je slijedio logor Jasenovac u kojem je do sada poimenično utvrđeno usmrćivanje preko 80.000 žrtava. Hrvatska je dala veliki doprinos pobjedi nad fašizmom što je Hrvatsku i svrstalo i redove antihitlerovske antifašističke koalicije. Nije to učinio izdajnik hrvatskog naroda Ante Pavelić čije su postrojbe u licu ustaša i domobrana djelovale pod zapovjedništvom njemačko-talijanskih okupacijskih snaga protiv partizanskih jedinica, protiv vlastitog naroda. To bi trebali znati oni koji bi danas htjeli relativizirati izdajničku ulogu ustaša i četnika, koji žele mijenjati povijesne činjenice i poražene kvislinške snage u našoj domovini dovesti na pobjedničku poziciju, poručio je Dobre navodeći kako je Dalmacija dala oko 100.000 boraca svrstanih u četiri divizije koje su činile Osmi dalmatinski korpus dio kojeg je bila i 19. sjevernodalmatinska udarna divizija koja je oslobodila Zadar.

Poziv braniteljima

- Nažalost, postrojbe koje su oslobodile Zadar danas nisu ničim obilježene u našem gradu. Imale su imena ulica, ali su ona ukinuta 1991. godine sramnom odlukom tadašnje Skupštine općine Zadar. U Hrvatskoj pod krinkom antikomunizma dižu glave neonacisti koji falsificiraju ulogu Josipa Broza Tita. Njegovo ime nose brojne ulice i trgovi u zemljama Europe i svijeta, a iz našeg gada protjerano je Titovo ime 1991. To se događa u Zadru koje je 24 godine čamio pod fašističkom okupacijom i koji je oslobođen po naredbi Josipa Broza Tita. Svi naši pokušaji da se u Zadru isprave barem neke pogreške oko masovnog preimenovanja ulica i da se dijelu obale vrati Titovo ime ostali su bezuspješni. Od onih koji se ovako ponašaju nije bilo ni moguće očekivati da će prihvatiti naš prijedlog za primjerenim obilježavanjem 65. obljetnice pobjede nad fašizmom, također je kazao Dobre podsjećajući kako ni pet godina od saborskog usvajanja Deklaracije o antifašizmu nisu doneseni zakoni kojima bi se prava borca i invalida NOB-a izjednačila s pravima branitelja iz Domovinskog rata.

- Slobodarske ideje za koje su se borili borci u II. svjetskom rau morala je, nažalost, nastaviti mlada generacija u Domovinskom ratu, zbog velikosrpske politike i pokušaja okupacije dijelova naše zemlje. Pozivamo hrvatske branitelje da zajedničkim snagama branimo i svjedočimo antifašistički karakter Narodno-oslobodilačkog i Domovinskog rata, jer smo se za istu državu borili u drugim povijesnim okolnostima, zaključio je Dobre.

 VRANČIĆ: NIJE VRIJEME ZA POLEMIKE

- Obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenca svima zaslužnima za pobjedu nad fašizmom. Želimo izraziti svoju zahvalnost i poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos u pobjedi nad fašizmom i koji su omogućili razvoj tekovina današnjeg društva i na temelju tih tekovina, tog antifašizma i pobjede nad fašizmom je stvorena i današnja moderna hrvatska država sa svim temeljima demokracije i prava čovjeka, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić nakon polaganja vijenca.

- Ja mislim da danas nije vrijeme za polemike. Možemo na razne načine izraziti svoj plemeniti stav prema svima onima zaslužnima za ostvarivanje antifašističkih ideja, odgovorio je Vrančić na pitanje je li pokroviteljstvo predsjednika Republike jedino što na isto mjesto, u prigodi obilježavanja antifašističkih obljetnica, može dovesti predstavnike gradske vlasti i članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Naime, jedini put kad su se u našli pod istim krovom bilo je prošlogodišnje obilježavanje 65.obljetnice oslobođenja grada Zadra u hotelu „Kolovare" kojem je bio nazočan i tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno