Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Opasno okupljalište narkomana i bjegunaca

07.05.2012. 22:00
Opasno okupljalište narkomana i bjegunaca


Izgradnja na objektu nije planirana. U proračunu su predviđena samo sredstva za projektiranje. Plan kada bi prostor trebao biti uređen nemamo, on ovisi o financijskoj situaciji, a novi proračun donosi se krajem godine i tada ćemo znati hoće li se početi raditi sljedeće godine, kazala je Dadić


Derutna i ruševna zgrada u nekadašnjoj vojarni, neposredno uz Gradsku knjižnicu Zadar, svakoga dana je u sve lošijem stanju, a planovi da postane Centar za mlade su na čekanju. Na prozore su postavljene željezne rešetke kako bi se spriječilo da se unutra ulazi, no zapreke ne traju dugo. Radnici Plotera koje smo zatekli na ulazu kazali su da ponovno zatvaraju vrata, jer su željezne rešetke već nekoliko puta nestale. Pretpostavljaju da se željezo krade i prodaje kao sekundarna sirovina.
Osim skvotera i beskućnika koji u zgradi ponekada spavaju, ruševna zgrada je sve češće okupljalište mladih koji se, navodno, tamo navečer druže. U nekoliko navrata su prostor za sklonište koristili i mladi koji su bježali od kuće. U derutnom prostoru koji navečer izgleda kao scenografija filma katastrofe mogu se vidjeti i brojni ostaci narkomanskog pribora, iskorištene igle i šprice te krvave gaze i sve upućuje na to da je budući Centar za mlade postao mjesto u kojemu, ako dobro ne paziš gdje staješ, lako možeš “zaraditi” hepatitis. Financijska situacija dovela je do toga da je projekt na čekanju već godinama, a Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol Grada Zadra, izvijestila nas je da niti ove godine od radova neće biti ništa.
– Izgradnja na objektu nije planirana. U proračunu su predviđena samo sredstva za projektiranje. Plan kada bi prostor trebao biti uređen nemamo, on ovisi o financijskoj situaciji, a novi proračun donosi se krajem godine i tada ćemo znati hoće li se početi raditi sljedeće godine, kazala je Dadić.
Prostor je svakoga dana u sve lošijem stanju i samo pukom srećom u njemu netko nije nastradao. Na stubištima nema ograda, stropovi su u raspadanju i voda curi iz puknutih cijevi, a o potencijalno opasnom otpadu i skupljanju štetočina ne treba ni govoriti. Stvari u nekim sobama svjedoče o tome da se unutra skupljaju ljudi i hitno je potrebno učiniti nešto kako bi se spriječilo daljnje devastiranje, ali i opasnost od onoga što se može dogoditi.