Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prčiguzi do finala uz podršku ekipe

07.05.2012. 22:00
Prčiguzi do finala uz podršku ekipe


Mladi bend Prčiguzi pobjednici su Mixofonije, večeri drugih žanrova pete Zadarske gitarijade. Za repertoar sastavljen od jedne autorske pjesme “Batur” te obrada Hladnog piva i Nirvane dobili su najviše glasova publike te su prvi bend koji se kvalificirao u finalnu večer i zasvirat će 22. lipnja uz Rambo Amadeusa te pobjednike ostalih večeri gitarijade – “Jeza Irokeza”, “Rocky” i “Za šaku metala”. Koncert je održan u “Rupi” podno liceja Sv. Dimitrija, a zvuk bendova je za razliku od brojnih drugih mjesta u kojima se održavaju svirke, bio odličan.
Večer je počela uz kantautora Čopora, koji je u pola sata za tridesetak okupljenih izveo neke od svojih pjesama koje se nalaze na čak 12 do sada snimljenih albuma. Robertu Vodanoviću Čoporu, ovo je već peti nastup na gitarijadi, a ovoga puta je na izvedbi posljednje pjesme dobio i ritmičku potporu okupljenih. No, kao i do sada publika nije imala sluha za njegovu glazbu te nije dobio previše glasova. Odličnu eksperimentalnu svirku, uz mnoštvo instrumenata, zanimljiv zvuk i pjesme izvedene na dijalektu odradili su prečki Lice Mista. Postava, kao i instrumenti se mijenjala, a svaka pjesma zvučala je drukčije i originalno. Bend je nastavio tradiciju nekadašnjih Brižno Grilo, koji su bili pobjednici treće gitarijade i šteta je što ovoga puta nisu uspjeli dogurati dalje od prve gitarijade, jer su zvučali odlično. Nakon njih nastupili su Prčiguzi, a veliki dio publike skupio se na njihovu svirku. Uz pjesme “Šank”, “Fur immer punk”, “Rape me” te autorsku “Batur” i glasove ekipe koja ih je došla podržati uspjeli su se kvalificirati u finale, gdje će ih čekati teška borba. Kako su nam rekli, tada će imati i više autorskih pjesama, a s bendom bi mogla nastupiti još dva člana te će kao uvježbana petorka pokušati osvojiti i finale, kao i vrijedne nagrade sponzora. Četvrti bend koji je nastupio bio je dobro poznati “Stonetribe”, aktualni predvodnici zadarske grunge scene, a osim autorskih pjesama izveli su i nekoliko odličnih covera, no to im nije bilo dovoljno za glasove publike. Prije headlinera nastupio je relativno novi bend na sceni, Scarlet Notes. Predvođeni vokalisticom Zrnom Zuber i pred publikom koja se skupila ispred bine izveli su nekoliko autorskih pjesama, a nekoliko okupljenih prokomentiralo je da su oni zadarski Cranberries. Bend s kratkim stažom i zanimljivim pop-rock zvukom ipak se nije uspio izboriti za finale, no pokazali su da imaju potencijal.
Posljednji su nastupili šibenski L’kok, bend koji je nedavno izbacio album “Misli protiv riječi” imao je zaista energičan nastup i bili su vrhunac gitarijade. Uz odličnog bubnjara Granda te gitarista i pratećeg vokala Prgina, basista Rogu te predvođeni karizmatičnim Frletom u nešto manje od sat vremena predstavili su cijeli repertoar s albuma, a publika im je davala potporu, posebno na najpoznatijoj pjesmi “Strah”. Prvim nastupom u Zadru su oduševili publiku zanimljivom mješavinom funka i rocka. Osim singla “Strah”, odlično je zvučao i instrumental “Unjulo”, kao i pjesme “Van sebe”, “Ja želim”, “Domina” i “Glupost”. L’kok je bend čije vrijeme dolazi, a iako na trenutke zvuče slično Red Hot Chilly Peppersima uz nešto žešće riffove, ipak su originalni.
Na sljedećoj gitarijadi koja je na rasporedu već ovoga petka pod nazivom “Jeza Irokeza” po prvi put će nastupiti bend Gatos del Mundo, spoj nastao sa zadarskim dvojcem iz riječkih noisera Mandelbrot Set uz Milina, bubnjara benda Trn u Oku. Zanimljivo je da će na punk gitarijadi oni biti jedini bend koji se predstavlja, s čim su automatski postali i finalisti. Kao headlineri nastupit će zanimljivi porečki gipsy-punk-ska bend Cirkus.