Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jedinstvena misa i druženje vjernika i fratara

Autor: Velimir Brkić

07.05.2013. 22:00
Jedinstvena misa i druženje vjernika i fratara


Posebno su vrijedni samostanski klaustar, slike Bogorodice s malim Isusom iz 15. stoljeća i Posljednje večere u samostanskoj blagovaonici


Blagdan sv. Dujma jučer je proslavljen svečanim misnim slavljem u istoimenom Franjevačkom samostanu sv. Dujma u Kraju na otoku Pašmanu. Slavlje je u crkvi sv. Dujma u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Andrijom Bilokapićem, fra Vladom Jajalom, fra Antom Kekezom i subraćom svećenicima predvodio fra Bernardin Škunca, svećenik franjevac i teolog liturgičar, porijeklom iz Novalje na otoku Pagu.
– Slaveći sv. Dujma molimo ga da nas učvrsti u vjeri koja neće biti agresivna prema ovom svijetu, nego otvoreno i evanđeosko pristupanje svakom čovjeku, rekao je fra Bernardin i pozvao vjernike neka njihova vjera bude hrabrija, prepoznatljivija i životnija.
Sv. Dujam biskup, starješina i vrlo predan u Crkvi, živio je u doba cara Dioklecijana, zloglasnog progonitelja kršćana koji je sveca mučenika dao pogubiti 304. godine. Sv. Dujam je od sveca iz prošlosti i lijepe tradicije, on je nebeski zaštitnik i osobito zagovornik Isusove radosne vijesti evanđelja svima onima do kojih Isus želi doći, a on želi doći svima.
Na kraju misnog slavlja u Franjevačkom samostanu sv. Dujma sagrađenog u gotičkom stilu 1392 godine., održano je već tradicionalno druženje vjernika sa svećenicima fratrima.