Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Roditelji osmaša ljuti zbog nepravednog bodovanja

Autor: Vanja Mirčeta

07.05.2013. 22:00
Roditelji osmaša ljuti zbog nepravednog bodovanja


Ravnatelji zadarskih škola smatraju kako upisi elektroničkim putem nisu loša ideja, no složni su kako se tim projektom nije smjelo tako naprasno krenuti, kao niti s vrednovanjem uspjeha osnovnoškolca već od petog razreda


Srednju školu će od jeseni pohađati nešto više od 45 tisuća osmaša u RH. Oni će biti prva generacija koja će se u škole upisati elektroničkim putem. To znači da će preko stranice www.upisi.hr ući u sustav, izabrati maksimalno 10 obrazovnih programa u pet škola i čekati finalne rezultate. Neće više kopirati svjedodžbe i nositi ih fizički u škole, već će iz kuće odlučivati o srednjoj školi. Bodovni pragovi za sve škole već su određeni, a koji osmaš će u koju srednju školu, bit će poznato početkom srpnja.
Ravnatelji zadarskih osnovnih i srednjih škola smatraju kako upisi elektroničkim putem nisu loša ideja, no složni su kako se tim projektom nije smjelo tako naprasno krenuti, kao niti s vrednovanjem uspjeha osnovnoškolca od petog pa sve do osmog razreda pri upisu u srednje škole. Smatraju, da se sve ranije najavilo, učenici i roditelji bi bili pod manjim stresom koji je neminovno vezan za sve promjene, odnosno novosti u školstvu. Iako, kažu, da se i znalo za promjene ranije, možda bi roditelji malo više radili pritisak na djecu oko obavljanja školskih obveza, no djeca koja su lošije učila tako bi učila unatoč svim saznanjima, jer ona nisu u toj dobi svjesna utjecaja školskog uspjeha na upise u srednju školu, smatraju zadarski ravnatelji.
Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi smatra da se nikakve promjene u školskom sustavu ne bi smjele uvoditi naprasno.
– Da se s tim sustavom krenulo s djecom koja u nadolazećoj školskoj godini kreću u peti razred osnovne škole bilo bi poštenije prema učenicima, njihovim roditeljima, ali i nastavnicima. Ovako su, posebice roditelji, ljutiti zbog uvođenja tih promjena jer bi da su za njih znali malo pojačanije nadzirali djecu i njihovo učenje odnosno ispunjavanje školskih obveza. Tada bi djeca morala imati zdravu osviještenost uz te promjene te bi možda bili i dodatno motivirani za bolji uspjeh. Ovako smo svi zajedno ostali zatečeni. U načelu sam uvijek za to da se prethodno pripreme svi uvjeti i subjekti koji sudjeluju u novitetima, ali ako je to konačna odluka nadležnog Ministarstva nemamo više što razglabati o tome već samo sve učiniti da prođe u najboljem redu, kazala je Šaban.
Ravnatelj OŠ Šime Budinića Ivan Čular ističe kako se u RH pokušavaju uvesti neke promjene koje ne postoje niti u EU. Naime, projekt uvođenja elektroničkih upisa je prvi ovakav projekt na svijetu koji je objedinio sve upise u obrazovne institucije. Porezne obveznike su e-upisi koštali milijun kuna.
Svi učenici već danas mogu početi s provjerama svojih podataka, jer im se ocjene prenose iz sustava e-matice.
Ipak, liste su isključivo informativnog karaktera skroz do 5. srpnja dok se ne objavi konačna ljestvica poretka za upis u srednju školu.