Umjesto zatvora 82-godišnjoj baki odobrili plaćanje na rate

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Iako je kod većine građana uvriježen stav da u zatvor idu teški kriminalci, ubojice, lopovi, dileri, silovatelji i razni nasilnici, praksa sve češće pokazuje kako to baš i nije tako. Iza rešetaka zadarskog zatvora sve češće odlaze i naši sugrađani koji su slabijeg imovinskog stanja.

Samo od početka ove godine pa do 16. travnja u referadi izvršenja Županijskog suda u Zadru zaprimili su ukupno 13 predmeta u kojima su novčane kazne zamijenjene zatvorskima. Riječ je o muškarcima u dobi od 35 pa do 60 godina starosti od kojih su trojica ipak našla način da dugovanje podmire. Nakon što su dostavili potvrdu o uplati sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić njima je izdala Rješenje o obustavi izvršenje kazne.

Dan u zatvoru - jedna dnevnica

- Preostalih desetoro upućeni su na izdržavanje kazne uz mogućnost plaćanja do dolaska u zatvor. Isto tako osuđenici, odnosno najčešće članovi njihovih obitelji, mogu i nakon što stupe na izdržavanje kazne zatvora, dakle po odlasku u zatvor, platiti novčanu kaznu, kaže sutkinja Grancarić koja u takvim slučajevima onda Rješenjem obustavlja postupak izvršenja i pokreće postupak otpuštanja zatvorenika iz zatvora.

- U situacijama kad netko već stupi na izdržavanje kazne zatvora i već izdrži jedan dio, taj odsluženi dio kazne mora mu se obračunati i to na način da se novčana kazna umanjuje za broj izdržanih dana. Kazna se obračunava tako što se jedan dan u zatvoru zamjenjuje prosječnim dnevnim dohotkom u Republici Hrvatskoj koji svaka tri mjeseca utvrđuje Vrhovni sud sukladno podacima koje mu dostavi Hrvatski zavod za statistiku, pojašnjava sutkinja Grancarić dodajući kako je u istom razdoblju u Referadi izvršenja zaprimljeno još i osam predmeta u kojima su kazne zatvora do jedne godine zamijenjene radom za opće dobro na slobodi.

- U ovim situacijama osuđenici se upućuju u Ured za probaciju gdje daju izjavu o pristanku za izvršenje rada za opće dobro na slobodi. Nakon toga Ured za probaciju donosi Rješenje za izvršenje kazne i Plan izvršenja te organizira i samu provedbu u određenim institucijama na području Zadarske županije, kaže sutkinja Grancarić dodajući kako je kriterij za odabir pravnih osoba i tijela javne vlasti sukladno Pravilniku Ministarstva pravosuđa da se one bave djelatnostima od humanitarnog, ekološkog i komunalnog značaja općenacionalnog interesa i interesa za lokalnu zajednicu. Ovaj ured zadužen je i da tijekom izvršenja kazni nadzire pravilnost i urednost provođenja rada. U slučajevima bilo kakvih neurednosti na strani osuđenika ili neizvršavanja rada u Uredu za probaciju dužni su o tome sastaviti izvješće i poslati ga sucu izvršenja.

Platio dug teleoperateru, ali...

Kako smo doznali, većina neplaćenih računa odnosi se na sudske troškove za sporove, a najčešće one imovinsko-pravnog karaktera. Tako je u Referadu izvršenja Županijskog suda u Zadru prošli mjesec sav zbunjen i ustrašen došao jedan Zadranin srednje životne dobi. U ruci je donio Rješenje za izvršenju kazne zatvora zbog duga za sudske troškove. Muškarcui nije bilo jasno zašto mora u zatvor jer je, barem je on tako mislio, dug platio. Radilo se o ovrsi za nepodmireni dug prema jednom teleoperateru. Djelomično je bio u pravu. On je dug teleoperateru platio, no kako je presuda donesena protiv njega, na njegov su teret pali sudski troškovi. Kako njih nije platio, sud mu je poslao Rješenje za izvršenje zatvorske kazne u zamjenu za dugovanje. Iznos duga s kamatama popeo se na oko 2,5 tisuće kuna što je značilo da bi taj Zadranin trebao iza rešetaka provesti 15, 16 dana. Kad je to čuo, bez puno razmišljanja odlučio je dugovanje podmiriti. Imali su u zadarskoj referadi i slučaj da su nakon imovinsko-pravnog spora, odnosno podjele imovine, majka i sin trebali podmiriti solidarno dugovanja. Zbog slabog imovinskog stanja to nisu učinili pa su oboje dobili Rješenje o izvršenju kazne zatvora. Sin bi to još nekako i podnio, no njegova majka, 82-godišnja starica zasigurno bez nekih zdravstvenih komplikacija ne bi. Njihova su dugovanja, naime, premašivala deset tisuća kuna što je značilo da bi u zatvoru svaki trebao provesti nešto manje od oko dva mjeseca. U referadi izvršenja su zbog cjelokupne situacije pokazali maksimalno razumijevanje te su majci i sinu odobrili plaćanje duga u obrocima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno