Izbori za predsjednika ŽO SDP-a 9. lipnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Stranka odredila datum skupštine za Zadarsku županiju
Ovo će biti dosad najneizvjesniji izbori. Osim aktualne predsjednice Renate Sabljar-Dračevac kojoj je na proteklim izborima konkurirao samo jedan kandidat, ove godine u izbornu utakmicu ulaze i Erol Gaši, Dejan Hartman i Duško Polovina Lungo
Zvonko KUCELIN
Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica ŽO SDP-a u utrci za treći mandat

Nakon što je Glavni odbor SDP-a ove nedjelje konačno odredio izborna pravila za izbore za županijske organizacije, poznat je i datum održavanja izborne skupštine za rukovodstvo Županijske organizacije SDP-a.

Prvi krug izbora održat će se 9. lipnja, a ukoliko dođe do drugog kruga, on je planiran za 19. lipnja. Četvero kandidata za predsjednika ili predsjednicu županijske organizacije tako ostaje dovoljno vremena za pripremu za dosad najneizvjesnije izbore koji su ovoga puta dali maksimalan broj kandidata.

U utrku tako ulaze aktualna predsjednica Renata Sabljar-Dračevac, zatim članovi Glavne organizacije u Zadru Erol Gaši i Dejan Hartman te član stranke Dušan Polovina. Neki od njih već su mjesecima ranije najavili svoju kandidaturu, stoga će ovo biti posebno intrigantni izbori koji će pokazati kome članstvo u ovom trentuku iskazuje najviše povjerenja.

Četvero kandidata

Naime, Sabljar-Dračevac ulazi u utrku za već treći mandat, a lokalnoj je javnosti poznata kao kandidatkinja za zadarsku županicu. Ima jaku bazu po općinskim odborima stranke te će se i na ovim izborima osloniti na svoje vjerno članstvo. Erol Gaši javnosti je poznat s govornice Gradskog vijeća s koje često istupa sa svojim provokativnim pitanjima te će, kao i kolega mu Dejan Hartman, uskoro saznati koliku zapravo podršku ima među stranačkim članstvom županije.

Gaši je, kako je nedavno izjavio, u utrku za predsjednika ŽO ušao nezadovoljan stanjem u Županijskoj organizaciji, a u slučaju pobjede županijski SDP vodio bi isključivo jedan mandat. Obećao je to iz razloga što "bi mu trebalo puno energije uložiti u konsolidaciju Županijske organizacije, nakon čega bi vjerojatno bio prazan te se ne bih više kandidirao za drugi ili treći mandat".

Hartman, pak, ističe kako je stanje u organizacijama na terenu loše, članstvo se osipa, a organizacije gase te je napomenuo kako je dobro upoznat s dosadašanjim radom organizacija te je svjestan svih problema. Kao predsjednik Županijske organizacije spreman je neprestano obilaziti teren i organizacijama pružiti pomoć u njihovu radu i konsolidaciji.

Raspisivanje izbora

Dušan Polovina Lungo na kandidaturu se odlučio nakon što je "vidio da su se za predsjednika Županijske organizacije javili frajeri koji su sudjelovali u aferi sa šalabahterima i koji su dosad otjerali većinu članova stranke" te poručuje kako mu "nije jasno kako se nakon svega uopće mogu javiti kao mogući kandidati, ne samo zbog članova SDP-a, već i zbog naših simpatizera".

Ove izjave najavljuju žestoku stranačku utakmicu, a aktualna predsjednica Renata Sabljar-Dračevac jučer nam je kazala kako će za danas sazvati sjednicu Županijske organizacije na kojoj bi se trebala donijeti odluka o raspisivanju izbora za prvi i drugi krug.

- Nadam se da će svi kandidati za sva tijela biti na razini kakvu zaslužuje članstvo SDP-a. Od svih kandidata za sva stranačka tijela očekujem razinu pristojnog ponašanja i svjesnost o tome da govoreći bilo što ružno jedni o drugima zapravo pričamo ružno o samoj stranci i o sebi samima. Smatram da je najveći problem naše stranke u ovom trenutku to što su ljudi zbog svojih sitnih partikularnih interesa spremni nanijeti štetu čitavoj stranci, te bih stoga podsjetila na jednu prekrasnu rečenicu iz inauguracijskog govora tadašnjeg predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića, koji je kazao da smo mi stranka pristojnih ljudi, poručuje Sabljar- Dračevac dodajući kako unaprijed čestita svima koji budu izabrani u stranačka tijela.

- A mi ostali i dalje ćemo pomagati u radu naše organizacije. Kao članovi stranke, pripadajući takvom kolektivnom tijelu, moramo se ponašati u skladu s pravilima tog kolektivnog tijela, što ujedno znači da ukoliko ste član županijske skupštine ili gradskog ili općinskog vijeća prisegli ste se da ćete poštivati zakone Republike Hrvatske, sviđali vam se oni ili ne, zaključuje Sabljar-Dračevac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)