Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski gimnazijalci pokazali svoju drugu stranu

09.05.2018. 06:39
Zadarski gimnazijalci pokazali svoju drugu stranu


U Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića otvorena je izložba maturanata 4.b razreda, a nastavak prijašnjih (humanitarnih) izložbi. Posljednja se održala prije gotovo pet godina, a nosila je naziv „Humanost na djelu“.
Ovom izložbom maturanti su htjeli pokazati svojim kolegama i sugrađanima da ono što rade nije samo učenje, kako većina misli, već da se i strastveno bave fotografijom, glumom, glazbom, crtanjem, sportom. I pri tome su vrlo uspješni!
Ovo je njihova druga strana, oslobođena od obaveza koje ih guše sa svih strana. Maturant Manuel Lonić, majstor fotografije i maturantica Dušica Zorica, umjetnica olovkom, odlučili su pokazati i prikazati da se ne vrti sve oko knjige, već da se kvaliteta učenika mora promatrati i s one njihove, kreativnije i ambicioznije strane: njihove inspiracije, želja i snova.
Dušica već godinama samozatajno pušta mašti i ruci na volju u stvaranju predivnih radova, koristeći se najviše tehnikom crtanja olovkom. Njeni su radovi po prvi put ugledali svjetlo dana na ovoj maloj izložbi.
-To su radovi koje crtam od osnovne škole i sada sam dobila priliku po prvi puta ih izložiti. Najviše volim crtati portrete jer smatram da se kroz njih mogu najbolje izraziti, kazala je Dušica.
Manuel je fotografirao osam učenika Gimnazije Jurje Barakovića i kroz svaku fotografiju ispričao jednu drugu priču (sportsku, glazbenu, glumačku,…). Manuel smatra da ovakve priče trebaju biti poticaj da se kroz različitost pokaže savršenstvo vrsnih individualaca u svojim malim dijelovima svemira. Učenici su u suradnji s njim odlučili dati pristup svojem prostoru i taj trenutak uokviriti u fotografiju.
-Fotografija mi je ušla u život sasvim slučajno. Imao sam doma fotoaparat i jednostavno počeo fotografirati. Za ov izložbu sam htio napraviti nešto drugačije, izložiti nešto svoje, a opet da je i dio ove škole. Stoga sam prikazao učenike ove škole koji imaju izvanredne talente i njima ostavljaju trag kako u svojim tako i u životima ljudi oko sebe, rekao je Manuel.
Izložba će biti prebačena u hodnik Gimnazije i tamo će ostati do kraja nastavne godine. Svakako je vrijedna vaše pažnje!