"Šetnja Vatikanom" s Miljenkom Dujelom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Na programu Društva zadarskih Arbanasa
Upravo ta mogućnost da zaviri u skrivene kutke vatikanskih zidina, omogućila je da neki nikad viđeni snimci ugledaju svjetlo dana upravo u Pinovim dokumentarcima, od kojih je Miljenko Dujela sastavio ovaj zapis pod nazivom "Šetnja Vatikanom"
Vedran Sitnica
Nazočni su došli čuti što kriju vatikanski zidovi

U organizaciji Društva zadarskih Arbanasa nastavljen je bogati ovotjedni program obilježavanja blagdana Gospe Loretske, koji se  slavi u petak, 10. svibnja. Tako je u Gradskoj knjižnici Zadar Ogranku  „Aleksandar Stipčević“ u Arbanasima u utorak navečer upriličen prigodni program koji je započeo prikazivanjem snimateljskih zapisa pod nazivom "Šetnja Vatikanom." 

Riječ je, kako doznajemo od Miljenka Dujele Stanarca, poznatoga redatelja i producenta koji je radni vijek proveo u Rimu, o miksu zapisa  sačinjenih od dokumentarnih filmova koje je u svojoj bogatoj karijeri  snimio njegov brat, danas nažalost pokojni Josip Pino Dujela. Pino Dujela je kao talentirani režiser također cijeli radni vijek proveo u Rimu, radeći za RAI, a imao je priliku snimiti i niz dokumentarnih filmova o sjaju,  ali i tajnama Vatikanu. Upravo ta mogućnost da zaviri u skrivene kutke  vatikanskih zidina, omogućila je da neki nikad viđeni snimci ugledaju  svjetlo dana upravo u Pinovim dokumentarcima, od kojih je Miljenko  Dujela sastavio ovaj zapis pod nazivom "Šetnja Vatikanom".

- Zapisi ne sadrže sve one uobičajene stvari koje svaki hodočasnik u  Vatikanu može vidjeti već upravo ono što nikad nije javno viđeno. Tako  se, među ostalim, kroz ovaj zapis može doznati da je 30-tih godina  prošlog stoljeća tijekom arheoloških radova ispod bazilike sv. Petra gotovo sigurno pronađen grob ovog apostola i prvog rimskog biskupa. Može  se također vidjeti prisega vatikanske straže, čuvene Švicarske garde, kojoj  može prisustvovati samo rodbina i koja se nikad javno ne prikazuje, zatim ručak s Papom i mnoge druge zanimljivosti koje skrivaju vatikanski  zidovi, doznajemo još od Miljenka Dujele Stanarca. 

Nakon ovih zapisa održano je i predavanje dopredsjednika Društva  zadarskih Arbanasa Daria Tikulina Stipčevića pod nazivom "Petrus de  Albis: Od Paprata do Funtane" u povodu 450. obljetnice tiskanja romana  "Planine" Petra Zoranića u kojem je izlagač iznio ideju da se obnovi stari  bunar na Bilom brigu koji bi mogao služiti i kao izletište Zadrana, te je  govorio o važnosti Fontane na Kolovima.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)