Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nastavljaju se liječnički pregledi i cijepljenja

08.05.2020. 10:12


Iz Zavoda za javno zdravstvo obavještavaju roditelje i skrbnike djece koja na jesen trebaju krenuti u prvi razred kako se nastavlja provedba liječničkih pregleda i cijepljenja prije upisa u 1. razred osnovne škole.
– Od 11. svibnja 2020. nastavlja se provedba liječničkih pregleda i cijepljenja prije upisa u 1. razred osnovne škole, što je bilo obustavljeno zbog COVID-19 pandemije. Mole se roditelji da kontaktiraju liječnike školske medicine nadležne za školu u koju se upisuje njihovo dijete. Popis liječnika, pripadajućih škola i kontakt telefoni su navedeni na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo, Službe za školsku i adolescentnu medicinu, stoji na internetskim stranicama zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.


Procedura pregleda
Što sve ovo konkretno podrazumijeva pojasnila je Nadia Cavenago – Morović, dr. med. spec. školske medicine koja je voditeljica Službe za školsku medicinu pri Zavodu.
– Za početak će se svaki liječnik dogovarati sa školom, a potom će i roditelji moći nazvati liječnike, odnosno ambulante školske medicine koje su određene za pojedinu školu kako bi dobili termin za dijete. Pregledi će se obavljati kao i inače – individualno i u unaprijed dogovorenom terminu tako da će svakih sat vremena biti pregledano jedno dijete. Dijete će doći s jednim roditeljem, koji bi trebao imati zaštitnu maskicu, prije pregleda će se mjeriti temperatura roditeljima i djeci. Roditelj će u čekaonici popuniti kratki upitnik o kroničnim bolestima djeteta, a medicinska sestra će u međuvremenu otvoriti karton za dijete, pojasnila je dr. Cavenago – Morović proceduru kojom se želi što više skratiti vrijeme koje dijete provodi u ambulanti. Dodala je kako će se potom obaviti cijeli uobičajeni pregled te će se dijete cijepiti.


Donijeti karton cijepljenja djeteta
– Djecu cijepimo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, što smatram da je jako važno da u ovoj situaciji ne dođe do epidemije ospica. Kod djece koja se cijepe nema opasnosti da će dobiti zarazne bolesti koje su trenutno aktualne. Naime, davanjem cjepiva imunološki sustav se ne oslabljuje, a u nekim slučajevima se i ojača. Naime, cjepivo potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela te cijepljena djeca nisu u opasnosti, rekla nam je dr. Cavenago – Morović.
​Istaknula je kako svi roditelji prilikom dolaska moraju donijeti karton cijepljenja djeteta kojeg moraju uzeti kod pedijatra. Osim toga, dodala je, obavezno je donijeti knjižicu cijepljenja kako bi se cijepljenje moglo upisati u nju.
– Ove godine izostavljamo vađenje krvi u bolnici. U slučajevima da netko ima nalaz krvi koji nije stariji od šest mjeseci, taj nalaz može donijeti. Isto tako, oni roditelji koji nisu izvadili zubnu putovnicu, ne moraju je donijeti, ali ako je imaju neka donesu, rekla je dr. Cavenago-Morović, dodavši kako će se ovi podaci moći donijeti početkom nastave.