Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NEUSPIO EKSPERIMENT Naredba Ministarstva o otvaranju škola doživjet će potpuni fijasko

08.05.2020. 13:40


Užurbane svakodnevne pripreme, sastanci i dezinfekcije objekata kako bi u ponedjeljak sve bilo spremno za ponovno otvaranje škola u nekim slučajevima imaju predznak uzaludnog posla, jer preliminarni podaci pokazuju da će na mješovitu nastavu krenuti postotak učenika koji je ispod svih očekivanja, a negdje je taj broj jednak nuli. O tome koliko bi učenika trebalo sjesti ponovo u klupe jučer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu znali reći iako škole od ponedjeljka provode ankete i podatke šalju osnivačima. Ranije procjene Ministarstva su bile da će se u škole vratiti 20 posto učenika razredne nastave, no podaci osnivača demantiraju resorno Ministarstvo i pokazuju da bi se na nastavu moglo vratiti i manje od 5 posto učenika.
Naime, prema preliminarnim podacima Primorsko-goranske županije koja ima osnivačka prava nad 32 škole na nastavu se vraća upravo tih pet posto učenika, a prema jučerašnjim preliminarnim podacima Grada Rijeke u 23 gradske škole na nastavi bi moglo biti tek 4 posto učenika, odnosno njih 168, a i taj se broj iz sata u sat smanjuje.
– U 23 osnovne škole Grada Rijeke razrednu nastavu pohađa sveukupno 4.034 učenika, dok je broj zainteresiranih za povratak u školu 168 učenika. U 5 riječkih škola u školske klupe 11. svibnja neće se vratiti ni jedan učenik. Konačan podatak o broju učenika koji će krenuti na mješoviti oblik nastave znat će se danas, a iako je riječ o preliminarnim podacima, izvjesno je da će se u škole vratiti mali broj učenika, kažu u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo.
O tome da povratak u škole nema smisla i da se diže cijeli sustav zbog iznimno malog broja učenika koji se vraćaju na nastavu jučer su poruku poslali i župani pet županija središnje i sjeverne Hrvatske. Varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski župan Matija Posavec, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs iznijeli su stav da se ponovo svjedoči potpunom nesnalaženju Vlade.


Ravnatelji na čudu
– Od početka mandata je tako, ali u kritičnim situacijama svaki put ponovo potvrđujemo taj dojam činjenicama. Imali smo tu situaciju sa štrajkom prosvjetara jer ovoj zdravstvenoj krizi prethodila je jednako velika, trajna i štetna kriza obustave nastave za vrijeme štrajka. Ni tada ni danas ministrica Divjak ni na koji način nije odgovorila zadatku, kazao je Čačić.
Naglasio je kako je prebacivanje odgovornosti na učenike i njihove roditelje u ovom trenutku u najmanju ruku neozbiljno te da 99 posto roditelja ne želi slati svoju djecu u školu.
– Izjava da ono što pokušava učiniti Ministarstvo je pomoć gospodarstvu i roditeljima je neozbiljna i neodgovorna, stavlja ljude u potpuno neravnopravne pozicije i sa stanovišta ukupne štete stvara se nesigurnost, dodatna šteta dizanjem cijelog sustava zbog 1 posto učenika, stvara se potpuni nered u sustavu nastave. Sve to skupa je na razini farse. Kad sam prvi put čuo da će se o nastavi odlučivati na takav način, mislio sam da se ministrica šali, rekao je varaždinski župan.
Ranije pokrenuta peticija sindikata Preporod protiv povratka učenika u škole do jučer je prikupila gotovo četiri tisuće potpisa, a jučer se na iskazivanje nezadovoljstva odlučila i nastavnička grupa »45 minuta« koja je za večeras u 19 sati najavila protest »Loncima protiv kaosa u obrazovanju«. Oni pozivaju sve kojima je stalo do zdravlja i sigurnosti djece da večeras izađu na balkone, prozore i snažnim udaranjem po zdjelama, poklopcima i loncima pokažu da im je dosta kaosa, nereda, nejasnoća, nepravde, prebacivanja odgovornosti i rizika.
– Svega onoga čime Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak ponižava i uništava proteklih tjedana i mjeseci ovu školsku 2019./2020. godinu. Pokažite svima što moraju biti prioriteti ove i bilo koje zemlje – naša djeca, naši učenici i njihova budućnost! Pošaljimo gromoglasnu i jasnu poruku: Dosta!, stoji u najavi prosvjeda.
Kako taj kaos u školstvu ovih dana izgleda, znaju najbolje ravnatelji koji pokušavaju organizirati rad i pripremiti škole prema uputama epidemiologa, a da uopće zapravo ne znaju hoće li na kraju itko u ponedjeljak doći na školska vrata. No, prema naputku resornog Ministarstva, ako se pojavi samo jedan učenik, škola mora raditi.


Visoka cijena
Financijskoj isplativosti pokretanja cijelog sustava nema ni spomena, jer po naputku se mora raditi. Tako su u najbrojnijoj riječkoj osnovnoj školi, »Srdoči«, očekivali veći broj učenika koji će doći na mješovitu nastavu pa su krenuli u nabavku toplomjera, dezinfekcijskih sredstava, spremačicama zadali pune ruke posla, naložili pranje svih zavjesa, dezinfekcije svakog kutka, a onda je rezultat ankete pokazao da bi u školu htjelo samo sedmero učenika od njih 400. U roku od nekoliko sati do jučer poslijepodne, kaže ravnatelj Ivan Vukić, taj broj od sedmero učenika pao je na svega njih troje.
– Ne znamo što će biti do ponedjeljka. Možda još netko odustane, jer situacija se iz sata u sat mijenja. I nas je iznenadio tako mali interes. Međutim, ako dođe samo jedan učenik, mi ćemo raditi i sve smo pripremili prema propisanim uputama, kaže Vukić.
Iako će u OŠ »Milan Brozović« Kastav, prema posljednjim podacima, doći nešto veći broj učenika, čak njih 17 od mogućih četiristotinjak, produženi boravak u toj školi radit će samo za četvero učenika i to svakodnevno do 17 sati.
– Imamo i dvoje učenika kojima ne rade oba roditelja, ali su iskazali želju za povratkom u školu, kaže ravnateljica Sandra Krpan.
Otvaranje programa produženog boravka za samo četvero učenika, dodaje, ekonomski je neisplativo, no baš kao i OŠ Srdoči koja otvara cijelu školu zbog troje učenika, jer je tako naložilo resorno Ministarstvo i kastavski produženi boravak mora raditi za četvero učenika.