Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sedamdesetpeta godišnjica oslobođenja – 75 godina slobode!

08.05.2020. 10:00


U povodu Dana Europe, Dana pobjede Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije oglasila se priopćenjem u kojem su naveli kako ih kriza izazvana pandemijom virusa nije omela da se s posebnim pijetetom prisjete 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Podsjećaju kako se radi o danu kada je svijet konačno mogao odahnuti slomivši Hitlerovu ratnu mašineriju nakon višegodišnjeg razaranja i najmasovnijeg genocida u ljudskoj povijesti, kojeg je provodio Hitler sa svojim saveznicima uime Trećeg Reicha, gotovo na svim kontinentima.
Naime, potpisom akta o bezuvjetnoj kapitulaciji Njemačke (Trećeg Reicha), nakon više od pet godina velikih ljudskih stradanja i materijalnih razaranja u Europi je okončan Drugi svjetski rat.


Bezumni osvajački pohod
»Mi dolje potpisani, koji pregovaramo u ime njemačkog vrhovnog zapovjedništva, slažemo se s bezuvjetnom kapitulacijom svih naših oružanih snaga na kopnu, moru i zraku«.
Ovo je tekst dokumenta kojeg je u ime Njemačke potpisao feldmaršal Keitel 9. svibnja 1945. godine, sedamnaest minuta poslije ponoći u Berlinu.
Prva predajna ceremonija održana je 7. svibnja u francuskom gradu Reimsu, tradicionalnom mjestu krunidbe francuskih kraljeva, a dokument je potpisao general-pukovnik Alfred Jodl. Druga predajna ceremonija, koju civilizirani svijet slavi i priznaje kao konačnu, održana je iz protokolarnih razloga dva dana poslije.
Bio je to konačan kraj Hitlerovog bezumnog fašističkog osvajačkog pohoda kojeg je započeo još i prije stvarnog početka rata.
U Drugom svjetskom ratu pod oružjem je bilo stotinu i deset milijuna ljudi. Poginulo je oko 60 milijuna. Broj ranjenih bio je višestruko veći, što na tadašnji broj stanovnika u svijetu Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u povijesti, a materijalna razaranja bila su nemjerljiva, što je iziskivalo saniranje desetljećima poslije.
Prisjećanje na ovaj značajni povijesni događaj prigoda je da se s ponosom podsjetimo na doprinos pripadnika Narodnooslobodilačke vojske (NOV) s područja Zadra, koji su se borili na strani pobjednika. Treba podsjetiti da je stanovništvo Zadra do početka rata, gotovo dva desetljeća trpjelo fašistički teror Italije, stoga je razumljivo što se već na početku rata počinje organizirati otpor osvajačima. Prva organizirana grupa koja je pošla u partizane izvan područja Zadra, bila je grupa otočana pod vodstvom Stanka Parmaća, koji je 7. prosinca poveo grupu u Liku. Značajan doprinos u oslobađanju okupiranih teritorija od Crne Gore do Slovenije s učešćem u najkrvavijim fašističkim ofenzivama dali su Dalmatinci, mnogi s područja Zadra, u okviru Osmog dalmatinskog udarnog korpusa koji je formiran 7. listopada 1943. godine i u njegovoj sastavnici Devetnaestoj diviziji koja je formirana u prvoj polovici listopada 1943. godine u Biovičinu selu. Borci ove divizije vodili su ofenzivne akcije protiv njemačkih, četničkih i ustaških postrojbi u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji, Lici, te u bitkama za oslobađanje Rijeke i Trsta, sve do granice Austrije.


Uspomena na Devetnaestu diviziju
Zbog zasluga za oslobađanje zadarskog područja, Devetnaesta divizija dobila je domicil i spomen sobu u Omladinskom domu u Zadru.
S područja Zadra, radi ogromnih zasluga u oslobađanju nekad zajedničke države, a prije svega Hrvatske, proglašeno je osam narodnih heroja.
Sjećanje na 75. godišnjicu Dana pobjede, sloma fašizma i oslobađanja Hrvatske u okviru čega je i Zadar nakon 23 godine patnje vraćen u sastav svoje Hrvatske, nas zadarske antifašiste čini ponosnim. Svakogodišnje prisjećanje na ovaj datum, koji ćemo ove godine zbog pandemije obilježiti skromno, za nas je civilizacijsko pitanje i obveza. Ogromne žrtve koje su pale za slobodu zaslužuju našu neizmjernu zahvalnost.
Ovaj događaj je istodobno i prigoda da se osvrnemo na niskost hrvatske oficijelne politike u svakodnevnom obezvrjeđivanju uloge partizanske vojske na čelu s Titom u slamanju fašizma, te mračne i krvave pošasti i ideologije dvadesetog stoljeća. Zar žrtve pale za slobodu ne zaslužuju poštovanje demokratske Hrvatske kojoj su one udarile temelje? Je li normalno slaviti izdajnike, suradnike fašističkog okupatora, a minorizirati osloboditelje?




Žal za propalom NDH
Virus mržnje, netolerancije, laži i sramoćenja za Hrvatsku je pogubniji od pandemije korone. Mi antifašisti smatramo svojom obvezom suprotstaviti se ovim pojavama koje su duboko ukorijenjene u javno-političkom prostoru Hrvatske. Iz tog razloga ćemo se i dalje prisjećati značajnih datuma koji nas vežu za povijest NOB-a, ali i Domovinskog rata čije vrijednosti baštinimo. Zalagat ćemo se za istinu, život bez podjela, bez mržnje, za jednaka prava svih bez obzira na različitosti, za slobodu govora, za razvoj demokratskih standarda, za poštenu, pravednu i prosperitetnu Hrvatsku. Naše namjere, naš rad i naše želje za ostvarenje tih ciljeva neće zaustaviti oni čiji žal za propalom izdajničkom državom još postoji, ma koliko oni bili drski i primitivni u necivilizacijskim pokušajima.
Koristimo prigodu da stanovnicima županije zadarske i cijele Hrvatske zaželimo miran, zdrav i sretan Dan pobjede, Dan ujedinjene Europe i neka s ponosom slušaju Odu radosti, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Joso Štulina, član Predsjedništva SABA-e RH.