Kad čovjek malo sagleda češnjak, čini se nevjerojatno čudo za zdravlje. I bolje od toga jednostavno ne može, osim eto, tko ne voli baš taj miris… Ali, moguće je, moguće i to baš u ovaj sveobnoviteljski stađun. Njegova je, recimo to tako, osobna isprava naslovljena profesionalnim nazivom Allium ursinum pa ćemo ga tako i mi oslovljavati s početka, da budemo malo tajnoviti. Zakoračimo, dakle, u sočno zelenilo ispunjeno blaženim mirisima i zvukovima sve do ispod šumskog pokrova gdje na tlu milovano ugodnim vjetrićem leluja zeleno more Allium ursinuma. Miriši na češnjak i to jako, ali mu mnogi, pa i moja florenzička malenkost daje prednost pred češnjakom jer raste samoniklo i ne sadrži sve one kemikalije iz tla koje povlači češnjak namijenjen tržištu. A, tako kažu istraživanja, čak je i ljekovitiji od češnjaka! Čudotvorac!
Kad mu se približim, onako svježem i mirisnom, moram priznati da mi odmah zazubice rastu. Hoću li pesto od njega s orašastim plodovima, maslinovim uljem i sirom ili možda na lešo sa suhim mesom? Ili, možda posve jednostavno, sitno izrezanih listova pomiješanih s uljem kao dresing za salate? A nije ga ni teško naći jer raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke sve do skoro dvije tisuće metara nadmorske visine. Allium ursinum je kao stvoren za proljetno čišćenje organizma.
Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, potiče crijeva koja nisu voljna marljivo raditi i tvrdu stolicu. Pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba. Navalite i osjećat ćete se se čilo i živahno jer sprečava bolesti krvnih žila te blagotvorno djeluje na želudac i crijeva. Razjurit će parazite pa vrijedne hranjive sastojke ne treba dijeliti s podstanarima. Lijepo nas može uspavati i uljepšati jer dobro djeluje na našu kožu, a može nam pomoći i da što dulje hodamo uspravni i vitalni jer je učinkovit protiv osteoporoze i artritisa. Sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten, djelotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka.
Ovaj impresivni niz blagodati, a sad ćemo to reći svima razumljivim jezikom, pripada medvjeđem luku, srijemušu, crijemušu, divljem luku ili šumskom luku, kako ga od iskona imenuju u našem narodu. Provjereno je da ima moć koja poboljšava pamćenje, a pamćenje i dobra koncentracija su vam itekako potrebni ako se ovih dana odlučite sami poći u lov na medvjeđi luk. Morate do najsitnijeg detalja zapamtiti kako izgleda i kako miriši naš čudotvorac jer u suprotnom biste lako mogli umjesto blaženstva prizvati ozbiljnu, pa i smrtnu nevolju. U svijetu biljaka je ponešto vrlo nalik svijetu ljudi pa se nevješti pogled lako može zbuniti sličnim i naizgled istim. Tako i naš junak koji je sušta pozitiva ima najbliže susjede sličnog izgleda koji su strašna negativa. Prva od njih je čemerika koja u proljeće izlista dva mlada lista posve nalik listovima medvjeđeg luka. Za iskusno oko postoje dosta vidljive razlike, prije svega u naglašenim rebrastim uzdužnim žilama na listovima čemerike koje listovi našeg junaka nemaju. No, u drevnom sakupljačkom žaru, dovoljan je trenutak dekoncentracije i jedan jedini list čemerike koji bi zajedno s listovima medvjeđeg luka završio u nekoj spizi pa da posljedice budu strašne. Bolnica, respiratori, transplantacije, pa i smrt.
Uz uistinu čemerne listove čemerike u branju medvjeđeg luka vam se mogu zalomiti i listovi Mrazovca. A dok berete, karakterističan miris po kojem se razlikuje od otrovnih biljaka postane zasićen i na vašim rukama, pa bi i bor da ga uberete, mirisao na – češnjak! Ponavljam – jedan list je dovoljan da ubije. I to tako da simptomi počinju tek nakon nekoliko sati, kad je već dobro debelo kasno za ispiranje želudca… Tada mi kroz glavu uvijek proleti – ma čemu to? Ne umiremo od gladi da bismo tako riskirali umrijeti. Ako ne znam razlikovati jestivo od otrovnog, savršeno je što znam razlikovati jednu paštetu od druge u dućanu, pa komad kruha u ruke, pa sjesti u mirisni mir pod krošnjama u šumi, duboko udišući proljeće zdravim i živim plućima.. Da, istina, konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želudca te ih izbacuje iz tijela, no to nije dovoljno protiv lukavih ubojica toliko sličnih luku; Mrazovac, Čemerika, Đurđica… Nije jedan obrok vrijedan umiranja… Radoznalim i neiskusnim biofilnim dušicama stoga ne preporučam da se same upute u carstvo Allium ursinuma. Preporučam oprez jer većina zna da u svijetu gljiva ima jestivih i otrovnih, no slično je i u svijetu biljaka. Samostalno branje gljiva traži prethodnu poduku iskusnog gljivara i to tijekom nekoliko sezona, jednako vrijedi i za travarstvo ako želimo pametno i bezbrižno uživati u skrivenom blagu i zaobilaziti užase koji su podjednako skriveni.
najnovije
najčitanije
Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK
Erdogan čestitao Putinu i ponovno ponudio posredništvo oko Ukrajine
Hrvatska
KAMPANJA SE ZAHUKTAVA
Grbin: “Imamo ustavni udar pištoljem na vodu”. Božinović: “Oni nemaju ni program, ni ljude, ni stranku”
Crna Kronika
OPTUŽEN JE
Osječki policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem
Hrvatska
STRANI RADNICI
Ličke pastire zamijenili strani radnici s Dalekog istoka, zadovoljni su plaćom i uvjetima
Hrvatska
NEVIĐENA KAMPANJA
SDP objavio sliku “onoga čije se ime ne smije izgovoriti”
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak
TEŠKA NESREĆA Pijan izazvao frontalni sudar u Zagradu, ozlijeđene tri osobe
Nogomet
dobio po glavi