Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čudotvorac i fatalni dvojnici

08.05.2021. 07:00


Kad čovjek malo sagleda češnjak, čini se nevjerojatno čudo za zdravlje. I bolje od toga jednostavno ne može, osim eto, tko ne voli baš taj miris… Ali, moguće je, moguće i to baš u ovaj sveobnoviteljski stađun. Njegova je, recimo to tako, osobna isprava naslovljena profesionalnim nazivom Allium ursinum pa ćemo ga tako i mi oslovljavati s početka, da budemo malo tajnoviti. Zakoračimo, dakle, u sočno zelenilo ispunjeno blaženim mirisima i zvukovima sve do ispod šumskog pokrova gdje na tlu milovano ugodnim vjetrićem leluja zeleno more Allium ursinuma. Miriši na češnjak i to jako, ali mu mnogi, pa i moja florenzička malenkost daje prednost pred češnjakom jer raste samoniklo i ne sadrži sve one kemikalije iz tla koje povlači češnjak namijenjen tržištu. A, tako kažu istraživanja, čak je i ljekovitiji od češnjaka! Čudotvorac!
Kad mu se približim, onako svježem i mirisnom, moram priznati da mi odmah zazubice rastu. Hoću li pesto od njega s orašastim plodovima, maslinovim uljem i sirom ili možda na lešo sa suhim mesom? Ili, možda posve jednostavno, sitno izrezanih listova pomiješanih s uljem kao dresing za salate? A nije ga ni teško naći jer raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke sve do skoro dvije tisuće metara nadmorske visine. Allium ursinum je kao stvoren za proljetno čišćenje organizma.
Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL kolesterola, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, potiče crijeva koja nisu voljna marljivo raditi i tvrdu stolicu. Pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba. Navalite i osjećat ćete se se čilo i živahno jer sprečava bolesti krvnih žila te blagotvorno djeluje na želudac i crijeva. Razjurit će parazite pa vrijedne hranjive sastojke ne treba dijeliti s podstanarima. Lijepo nas može uspavati i uljepšati jer dobro djeluje na našu kožu, a može nam pomoći i da što dulje hodamo uspravni i vitalni jer je učinkovit protiv osteoporoze i artritisa. Sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten, djelotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog tlaka.
Ovaj impresivni niz blagodati, a sad ćemo to reći svima razumljivim jezikom, pripada medvjeđem luku, srijemušu, crijemušu, divljem luku ili šumskom luku, kako ga od iskona imenuju u našem narodu. Provjereno je da ima moć koja poboljšava pamćenje, a pamćenje i dobra koncentracija su vam itekako potrebni ako se ovih dana odlučite sami poći u lov na medvjeđi luk. Morate do najsitnijeg detalja zapamtiti kako izgleda i kako miriši naš čudotvorac jer u suprotnom biste lako mogli umjesto blaženstva prizvati ozbiljnu, pa i smrtnu nevolju. U svijetu biljaka je ponešto vrlo nalik svijetu ljudi pa se nevješti pogled lako može zbuniti sličnim i naizgled istim. Tako i naš junak koji je sušta pozitiva ima najbliže susjede sličnog izgleda koji su strašna negativa. Prva od njih je čemerika koja u proljeće izlista dva mlada lista posve nalik listovima medvjeđeg luka. Za iskusno oko postoje dosta vidljive razlike, prije svega u naglašenim rebrastim uzdužnim žilama na listovima čemerike koje listovi našeg junaka nemaju. No, u drevnom sakupljačkom žaru, dovoljan je trenutak dekoncentracije i jedan jedini list čemerike koji bi zajedno s listovima medvjeđeg luka završio u nekoj spizi pa da posljedice budu strašne. Bolnica, respiratori, transplantacije, pa i smrt.
Uz uistinu čemerne listove čemerike u branju medvjeđeg luka vam se mogu zalomiti i listovi Mrazovca. A dok berete, karakterističan miris po kojem se razlikuje od otrovnih biljaka postane zasićen i na vašim rukama, pa bi i bor da ga uberete, mirisao na – češnjak! Ponavljam – jedan list je dovoljan da ubije. I to tako da simptomi počinju tek nakon nekoliko sati, kad je već dobro debelo kasno za ispiranje želudca… Tada mi kroz glavu uvijek proleti – ma čemu to? Ne umiremo od gladi da bismo tako riskirali umrijeti. Ako ne znam razlikovati jestivo od otrovnog, savršeno je što znam razlikovati jednu paštetu od druge u dućanu, pa komad kruha u ruke, pa sjesti u mirisni mir pod krošnjama u šumi, duboko udišući proljeće zdravim i živim plućima.. Da, istina, konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želudca te ih izbacuje iz tijela, no to nije dovoljno protiv lukavih ubojica toliko sličnih luku; Mrazovac, Čemerika, Đurđica… Nije jedan obrok vrijedan umiranja… Radoznalim i neiskusnim biofilnim dušicama stoga ne preporučam da se same upute u carstvo Allium ursinuma. Preporučam oprez jer većina zna da u svijetu gljiva ima jestivih i otrovnih, no slično je i u svijetu biljaka. Samostalno branje gljiva traži prethodnu poduku iskusnog gljivara i to tijekom nekoliko sezona, jednako vrijedi i za travarstvo ako želimo pametno i bezbrižno uživati u skrivenom blagu i zaobilaziti užase koji su podjednako skriveni.