Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Preminuo je Svetko Perković

08.05.2021. 07:00


Pomorska škola Zadar jučer se na svojim stranicama na društvenim mrežama oprostila od ravnatelja Svetka Perkovića, od svog, kako kažu, kapetana broda znanja.
– Prestalo je kucati veliko srce našeg dobrog ravnatelja Svetka Perkovića. Rijetki su ljudi koji se rode s takvim neumornim optimizmom koji je isijavao iz njega prema svima. Uvijek. I bez iznimke. Uz njega kao vođu, kao kapetana našeg broda znanja sve se činilo lako. Za njega nisu postojali problemi, samo izazovi, a više od ičega naš Svetko je volio dobar izazov, istaknuli su.
Kako nastavljaju, punih 27 godina Pomorsku školu Zadar vodio je k najvećim obrazovnim i odgojnim postignućima. Od škole je stvorio brend i ugled koji onda danas uživa. Iako je uvijek govorio kako je to zasluga svih njih, da nije bilo njega za kormilom škola, ona ne bi bila jednostavno prva… On je uvijek vodio primjerom.
– Najvažnija lekcija koju nas je naučio je bila kako je učenik u središtu našeg interesa. Pri tome nije bilo bitno kakav je učenik bio kao učenik, već kakav je kao čovjek. S neizmjernom lakoćom mogao je doprijeti i motivirati svakog učenika, svakog nastavnika, sve koje je susreo, emotivno su objavili zaključivši da se od Svetka ne mogu oprostiti budući da je on dio njih i dio te škole i znaju da od nekud gore on od danas gleda na njih dolje.
– Znamo da mu je u rukama gitara, na licu osmjeh, a nebo ispunjava njegova pjesma kao što je nekad ispunjavala našu školu… četrnaest palmi….na otoku sreće, završili su.
Dobio je Grb Grada Zadra za 2016. godinu, a od 1994. ravnatelj je Pomorske škole Zadar.
Između ostalog, bio je član predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, triput je imenovan članom državnog povjerenstva za izradu nastavnih planova i programa u pomorstvu, bio je ukijučen u aktivnosti projekta Kurikularne reforme u dijelu za strukovno obrazovanje, u nekoliko navrata vodio je timove za izradu i dopunu nastavnih planova i programa u pomorstvu usklađenih s međunarodnim propisima primjenjivih u svim školama u RH.
Bio je voditelj tima Pomorske škole Zadar koji je prvi u ovom dijelu svijeta uveo sustav upravijanja kvalitetom po ISO normi u srednje škole. Također, sudjelovao je u UNESCO-vom projektu o zaštiti mora i priobalja SEMEP i imenovan pomoćnikom nacionalnog koordinatora.