Foto: Filip BRALA
Briga o čistom okolišu škole, održavanje i sadnja zelenila, pravilno razvrstavanje otpada, prikupljanje otpadnog papira i odvoz na reciklažu, postale su stalne aktivnosti naših učenika, govori koordinatorica Tanja Meštrić – Molnar, dodajući kako su u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi obilježeni i Dani kruha
Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar, koja je već dvije godine članica međunarodne udruge Eko škole, krajem svibnja potvrdila je svoj status i to podizanjem Zelene zastave u školskom dvorištu. Naime, članice međunarodne udruge Eko škole, svoj status su dužne potvrditi svake svake dvije godine, što je nedavno i učinila Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar.
Tom prigodom, Tanja Meštrić – Molnar, školska koordinatorica za Eko škole, podsjetila je kako su prošle dvije godine od prvog podizanja Zelene zastave u dvorištu Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Brojni ekoprojekti
– U međuvremenu, osim teme “Otpada”, kojom se kontinuirano bavimo, a obzirom na prirodu zanimanja za koje se učenici obrazuju, bavili smo se i temom “Zdrav život i pravilna prehrana”. Tako su briga o čistom okolišu škole, održavanje i sadnja zelenila, pravilno razvrstavanje otpada, prikupljanje otpadnog papira i odvoz na reciklažu, postale stalne aktivnosti naših učenika, govori koordinatorica Tanja Meštrić – Molnar, dodajući kako su u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi obilježeni i Dani kruha.
Tim povodom, dakle u sklopu obilježavanja Dana kruha, učenici zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, posjetili su Dom za stare i nemoćne “Sv. Frane”, čije su štićenike darivali fritulama i kroštulama. Slatke darove, učenici su pripremali u školskom praktikumu, odnosno kuhinji.
– U povodu Europskog tjedna šuma, ove školske godine, učenici su priredili izložbu na temu “Šume našeg kraja”. Izloženo je bilo 50 fotografija. Što se tiče projekta “Maslina”, u školskom dvorištu zasadili smo tri stabla ove plemenite biljke koja je simbol našeg kraja. Uz to, posjetili smo i uljaru, Zavod za javno zdravstvo te županijski
Ured za proljoprivredu, kaže Meštrić – Molnar te pojašnjava kako su učenici tijekom navedenih posjeta vidjeli kako se proizvodi maslinovo ulje i ispituje njegova kakavoća, saznali koliko košta sadnja i održavanje maslinika te koliko ima uzgajivača maslina u zadarskom kraju.
Hotelijersko ugostiteljska i turistička škola zajedno s Medicinskom školom Ante Kuzmanića u protekle dvije godine obilježavala je Dan grada Zadra. Tom prigodom, učenici su sastavljali listu savjeta pravilne prehrane za zdrav život i anketirali građane te tako saznali kakve su njihove prehrambene navike. Uz listu savjeta pravilne prehrane, učenici su građanima dijeliti kolačice od voća i sjemenki te jabuke kao simbol zdrave prehrane.
– Više od 70 učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, ove godine sudjelovalo je u akciji “Zagrlimo zemlju” u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje. Za Zelene dane našega grada prikupljali smo začinsko bilje, lovor, ružmarin, timijan, metvicu i izrađivali vrećice od lana i konopa, navodi Meštrić – Molnar, nastavljajući kako su vrećice od lana i konopa učenici dijelili građanima.
Ekokrojačnica, hortikultura…
Prema riječima Tanje Meštrić – Molnar, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar surađivala je s Udrugom “Eko Zadar” u projektu “100 posto jelka”. Tom prigodom, učenici su zasadili 12 jelki u dvorištu Caritasa Zadarske nadbiskupije i jednu jelku u školskom dvorištu. No, to nije bila jedina suradnja s “Eko Zadrom”, naime, zajednički su organizirane i radionice “Mala škola aktivizma” i “Racionalno gospodarenje otpadom”.
– Ne smijemo zaboraviti spomenuti naše ekopatrole. One su prošlu školsku godinu, između ostalog, odabirale najuredniji razredni odjel u školi. Tako su ekopatrole obilazile učionice, procjenjivale, ocjenjivale i konačno odabrale najuredniji razredni odjel, koji je nagrađen izletom u Nacionalni park Krka, govori Meštrić – Molnar.
Kao najzanimljivi dan, Meštrić – Molnar ističe Dan škole, koji se svake godine obilježava 30. travnja, kada se se učenici i nastavnici uključuju u različite radionice. Ove godine najzanimljivije su bile ekokrojačnica i hortikultura te sportska, likovna i kuharska radionica na temu “Što su jeli naši stari”. U kuharskoj radionici sudjelovali su nastavnici zajedno s učenicima, a pripremljena jela kasnije se moglo i kušati.
Zahvaljujući provedenim aktivnostima, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola potvrdila je status Ekoškole, što je nedavno obilježeno podizanjem Zelene zastave u školskom dvorištu.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO