Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ekoaktivnostima do zelene zastave

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.06.2009. 22:00
Ekoaktivnostima do zelene zastave

Foto: Filip BRALA



Briga o čistom okolišu škole, održavanje i sadnja zelenila, pravilno razvrstavanje otpada, prikupljanje otpadnog papira i odvoz na reciklažu, postale su stalne aktivnosti naših učenika, govori koordinatorica Tanja Meštrić – Molnar, dodajući kako su u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi obilježeni i Dani kruha


Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar, koja je već dvije godine članica međunarodne udruge Eko škole, krajem svibnja potvrdila je svoj status i to podizanjem Zelene zastave u školskom dvorištu. Naime, članice međunarodne udruge Eko škole, svoj status su dužne potvrditi svake svake dvije godine, što je nedavno i učinila Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar.
Tom prigodom, Tanja Meštrić – Molnar, školska koordinatorica za Eko škole, podsjetila je kako su prošle dvije godine od prvog podizanja Zelene zastave u dvorištu Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.
 Brojni ekoprojekti
– U međuvremenu, osim teme “Otpada”, kojom se kontinuirano bavimo, a obzirom na prirodu zanimanja za koje se učenici obrazuju, bavili smo se i temom “Zdrav život i pravilna prehrana”. Tako su briga o čistom okolišu škole, održavanje i sadnja zelenila, pravilno razvrstavanje otpada, prikupljanje otpadnog papira i odvoz na reciklažu, postale stalne aktivnosti naših učenika, govori koordinatorica Tanja Meštrić – Molnar, dodajući kako su u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi obilježeni i Dani kruha.
Tim povodom, dakle u sklopu obilježavanja Dana kruha, učenici zadarske Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, posjetili su Dom za stare i nemoćne “Sv. Frane”, čije su štićenike darivali fritulama i kroštulama. Slatke darove, učenici su pripremali u školskom praktikumu, odnosno kuhinji.
– U povodu Europskog tjedna šuma, ove školske godine, učenici su priredili izložbu na temu “Šume našeg kraja”. Izloženo je bilo 50 fotografija. Što se tiče projekta “Maslina”, u školskom dvorištu zasadili smo tri stabla ove plemenite biljke koja je simbol našeg kraja. Uz to, posjetili smo i uljaru, Zavod za javno zdravstvo te županijski
Ured za proljoprivredu, kaže Meštrić – Molnar te pojašnjava kako su učenici tijekom navedenih posjeta vidjeli kako se proizvodi maslinovo ulje i ispituje njegova kakavoća, saznali koliko košta sadnja i održavanje maslinika te koliko ima uzgajivača maslina u zadarskom kraju.
Hotelijersko ugostiteljska i turistička škola zajedno s Medicinskom školom Ante Kuzmanića u protekle dvije godine obilježavala je Dan grada Zadra. Tom prigodom, učenici su sastavljali listu savjeta pravilne prehrane za zdrav život i anketirali građane te tako saznali kakve su njihove prehrambene navike. Uz listu savjeta pravilne prehrane, učenici su građanima dijeliti kolačice od voća i sjemenki te jabuke kao simbol zdrave prehrane.
– Više od 70 učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, ove godine sudjelovalo je u akciji “Zagrlimo zemlju” u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje. Za Zelene dane našega grada prikupljali smo začinsko bilje, lovor, ružmarin, timijan, metvicu i izrađivali vrećice od lana i konopa, navodi Meštrić – Molnar, nastavljajući kako su vrećice od lana i konopa učenici dijelili građanima.
Ekokrojačnica, hortikultura…
Prema riječima Tanje Meštrić – Molnar, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar surađivala je s Udrugom “Eko Zadar” u projektu “100 posto jelka”. Tom prigodom, učenici su zasadili 12 jelki u dvorištu Caritasa Zadarske nadbiskupije i jednu jelku u školskom dvorištu. No, to nije bila jedina suradnja s “Eko Zadrom”, naime, zajednički su organizirane i radionice “Mala škola aktivizma” i “Racionalno gospodarenje otpadom”.
– Ne smijemo zaboraviti spomenuti naše ekopatrole. One su prošlu školsku godinu, između ostalog, odabirale najuredniji razredni odjel u školi. Tako su ekopatrole obilazile učionice, procjenjivale, ocjenjivale i konačno odabrale najuredniji razredni odjel, koji je nagrađen izletom u Nacionalni park Krka, govori Meštrić – Molnar.
Kao najzanimljivi dan, Meštrić – Molnar ističe Dan škole, koji se svake godine obilježava 30. travnja, kada se se učenici i nastavnici uključuju u različite radionice. Ove godine najzanimljivije su bile ekokrojačnica i hortikultura te sportska, likovna i kuharska radionica na temu “Što su jeli naši stari”. U kuharskoj radionici sudjelovali su nastavnici zajedno s učenicima, a pripremljena jela kasnije se moglo i kušati.
Zahvaljujući provedenim aktivnostima, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola potvrdila je status Ekoškole, što je nedavno obilježeno podizanjem Zelene zastave u školskom dvorištu.