Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kasap: Pobijedit ćemo recesiju

Autor: Željana Gardijan

07.06.2009. 22:00
Kasap: Pobijedit ćemo recesiju

Foto: Vedran SITNICA



Iako se mogu primijetiti znakovi recesije, čini se kako je recesijski val manje zahvatio Zadar nego druga područja. Ipak, trenutačno se ne može jasno vidjeti izlazi li Zadar iz recesijske sjene. To će se jasnije moći sagledati tek nakon turističke sezone. Treba vjerovati da će Donatov grad sa svojim potencijalima i projektima pobijediti recesiju
S pozicije direktora Vodovoda, ovih je dana u zgradu gradske uprave na Narodnom trgu kao zadarski dogradonačelnik, došao Darko Kasap, inženjer strojarstva koji se u Hrvatsku demokratsku zajednicu učlanio 1997. godine ne misleći tada, kako ističe sada, da će spomenuta stranačka pripadnost odigrati važnu ulogu u njegovoj karijeri.
Najprije je, kako naglašava, zahvaljujući stručnosti, 2002. godine u Vodovodu postao rukovoditelj važnog i velikog Odjela održavanja i izgradnje, zatim je 2005. godine po stranačkoj liniji i zahvaljujući uspješnom radu u Odjelu, imenovan direktorom ove gradske tvrtke, a onda preko Vodovoda – u političke vode.
Svijetla točka – zona Crno
* Što je bilo presudno za Vašu kandidaturu na lokalnim izborima?
– Kada je riječ o izlasku na lokalne izbore i kandidaturi za dogradonačelnika moram zahvaliti svojoj stranci iz koje je i potekla ta odluka. A sve se to dogodilo prije svega zbog prepoznatljivosti dobrog rada u Vodovodu u protekle četiri godine. To je bilo presudno. Osim toga prevagnule su, smatram, i moje osobine. Često se, naime, tijekom kampanje moglo čuti kako se radi o kandidatima iza kojih se ne vuku nikakve afere.
* Je li tijekom kampanje ipak bilo niskih udaraca i pokušaja “kopanja” afera ili je neposredni izbor gradonačelnika i zamjenika podignuo kampanju na višu razinu?
– Neposrednost izbora na neki je način odredila i tijek kampanje, usmjerila je više na korektnost, a manje na udarce “ispod pojasa”, tako da je bilo vrlo malo neprimjerenih izjava.
*Zadar je i nakon ovih lokalnih izbora ostao neosvojiva HDZ-ova tvrđava. U čemu je tajna takvog uspjeha?
– Prije svega je to vjerodostojnost svih dosadašnjih uprava i gradonačelnika te činjenica da je veći dio obećanog i ostvaren. HDZ u Zadru ima svoju utvrdu jer to birači prepoznaju već 19 godina u kontinuitetu.
*Što biste izdvojili kao posebno važno obećanje biračima koje nikako ne smijete iznevjeriti?
– Imamo jedan od najabicioznijih programa i u njemu su projekti od posebnog interesa za Zadar i zadarsku regiju. Usprkos recesiji, u Zadru idu dalje neki vrlo važni i grandiozni projekti poput izgradnje luke u Gaženici, gospodarske zone Crno, a raste i Poliklinika. Rezultat je to jedne odlične vertikalne suradnje koja ide od Vlade i ministra Kalmete, preko Županije pa do Grada. No, na obećanja o izgradnji vrtića i škola te sustava odvodnje nikako ne smijemo zaboraviti.
* S obzirom na dosadašnji rad i struku, kao dogradonačelnik vjerojatno ćete pokrivati “resore” komunalne infrastrukture, gospodarstva, turizma? Hoćete li Vi i dogradonačelnik Grgurović imati više posla u uvjetima kada više nema poglavara?
– Kako je još sve u fazi kreiranja gradske vlasti, ne mogu točno reći što će biti u mojoj nadležnosti, no mislim da ingerencije neće biti strogo podijeljene, a posla će biti puno. Imajući u vidu moju struku, očekujem da će to i biti komunalna infrastruktiura i gospodarstvo. Često smo u kampanji spominjali zonu Crno i tu ću, nadam se, dati veliki doprinos. Radi se o velikom i zahtjevnom projektu. Treba pripremiti infrastrukturu, struju, vodu, odvodnju, a s obzirom na recesiju sredstva za to morat će se namaknuti od korisnika. Sada radimo na tim projektima, a oni će se odvijati u skladu s trenutačnim proračunskim mogućnostima. Dogodine ćemo biti u poziciji sami krojiti proračun.
Snaga Donatovog grada
* Kao i država u cjelini i grad Zadar od turizma očekuje puno. Mislite li da je turistička sezona presudana za izlazak Zadra iz recesijske sjene?
– Turizam je svakako bitna karika, ona o kojoj ovisi razvoj i napredak grada, no ne smije biti i jedina.Da bi turistički rezultati bili bolji neophodno je povećanje smještajnih kapaciteta i širenje lepeze sadržaja. Grad stoga treba dati svoj doprinos u vidu pripreme planske dokumentacije i prostornog uređenja. Premda se čini kako je recesijski val manje zahvatio Zadar nego druga područja jer kod nas i nema proizvodnih pogona koji su naprije pokleknuli, znakovi recesije mogu se vidjeti. Ipak, trenutačno se ne može jasno vidjeti izlazi li Zadar iz recesijske sjene. To će se jasnije moći sagledati tek nakon turističke sezone. Treba vjerovati da će Donatov grad sa svojim potencijalima i projektima pobijediti recesiju.
*Kako će se na turističku sezonu odraziti (ne)popularni zakon o zabrani pušenja i ograničavanje rada trgovina nedjeljom?
– Tu Grad ne može ništa, radi se o zakonima koji se provode u cijeloj zemlji. Bio bih jako žalostan kada bi zbog zabrane pušenja bila ugrožena sezona. Nepušač sam i osobno mi je izuzetno ugodno biti u prostoriji u kojoj se ne puši, no nije mi ugodno u praznom prostoru. Uvažavajući sve katoličke pristupe jer sam i sam aktivni vjernik, moram reći da reguliranje rada nedjeljom treba prepustiti tržištu i radnike adekvatno platiti. Nadam se da će se zadarski ugostitelji i trgovci znati snaći u novim uvjetima te da će Zadar i dalje isticati kao grad pred kojim su velike razvojne mogućnosti.
*Zadar je u kontekstu razvojnih potencijala često spominjan kao grad koji će biti metropola Mediterana. No, da bi išao u tom smjeru treba prebroditi krizu i pomoći najugroženijim. Koje bi antirecesijske mjere trebao provoditi Grad?
– Prethodna uprava napravila je antirecesijske mjere koje će se nastaviti provoditi, a po potrebi se mogu uvesti i nove. Pod spomenutim mjerama podrazumijeva se prije svega pomoć malim gospodarskim subjektima, obrtnicima, kako bi se potaknuo razvoj, a socijalno ugroženim građanima kao i do sada pomagat će se na razne načine, ali treba utvrditi jasne kriterije. Ako se ocijeni potrebnim mogu se rezati cijene komunalnih usluga, no mislim da je to trenutačno nerealno. Rijeka tri puta manje od Zadra izdvaja za socijalu što dovoljno govori koliko je Zadar socijano osjetljiv grad. Na području Crvenih kuća gradit će se socijalni stanovi i brojni programi pomoći građanima idu dalje, samo to, naglašavam, mora biti po vrlo jasnim kriterijima.
Baština i suvremenost
* Jasni kriteriji očekuju se i kod stipendiranja studenata koji su u posljednje vrijeme pokazali kako žele besplatno školovanje. Jeste li na njihovoj strani?
– To je dosta sklisko pitanje. S obzirom da Zadar pretendira biti i sveučilišni grad, razumljivo je da se studentima daje potpora. U tom smislu dižem obje ruke za besplatno školovanje, no ipak treba sve sagledavati u kontekstu postojeće gospodarske situacije. Ja sam za to da se postigne kompromis i suglasje između sveučilišta i Ministarstva znanosti. Kriterij izvrsnosti treba omogućiti dobrim studenatima besplatno školovanje. Kada gospodarstvo bude jako, više će se stipendirati studenti. Važno je da se prepoznaju i stipendiraju deficitarna zanimanja.
*Prema Vašoj optimističnoj viziji, Zadru su na više strana otvorena vrata uspjeha?
– U Zadru se doista stvaraju uvjeti da preraste u prepoznatljiv grad, onaj koji ima sjajnu kulturno-povijesnu baštinu, odličan geografski i prometni položaj, te sjajne pretpostavke za daljnji turistički, općenito gospodarski i kulturni uzlet.
*Kada biste nekom turistu htjeli u kratkim crtama predstaviti Zadar, što biste izdvojili kao njegove originalne simbole?
– Osim Svetog Donata uz kjega se onda veže cijela spomenički bogata gradska jezgra, u novije vrijeme uz Zadar se spominje originalna instalacija Pozdrav Suncu i Morske orgulje, po kojima je prepoznat u cijelom svijetu. Zapravo je fascinatan taj spoj starog i novog, baštine i suvremenosti, koji je zasigurno zanimljiv svim turistima koji dođu u naš grad.
*U budućnosti će posebno važna biti zaštita okoliša i voda. Kako Zadar stoji na “zelenoj listi”?
A- ko spomenemo veliki projekt Čisti Jadran te odluku o izgradnji pogona za mehaničko biološku obradu otpada, a kroz Vodovod, zaštitu voda kao velikig bogatstva te na koncu i park Musapstan koji je drugi po veličini u Europi, jasno je da se Zadar može svrstati i u zelene gradove, ekološki osviještene.
*Znači, gradskoj vlasti predstoji odgovoran posao da u odličnoj suradnji i koordinaciji vodi ovaj perspektivan grad u smjeru razvoja kako je i obećano biračima?
– Upravo tako. Očekujem dobru suradnju s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i dogradonačelnikom Draženom Grgurovićem te sa svim pročelnicima i savjetnicima. Posebna odgovornost za dobro grada prisutna je i zbog neposrednog izbora koji je doista bio demokratski iskorak.


 OBITELJ I NOGOMET


* Svi koji uđu u politiku ističu dragocjenost slobodnog vremena. Kako ga provodite?
– Većinu slobodnog vremena posvećujem obitelji, supruzi Eugeniji, kćeri Luciji koja ima četiri godine i osmogodišnjem sinu Juri. Nogomet igram dva puta tjedno. Volim čitati beletristiku i gledati dokumentarce.