Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S milijun kuna izbjeći ples za jedno ljeto

Autor: Velimir Brkić

07.06.2009. 22:00
S milijun kuna izbjeći ples za jedno ljeto

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Već su nas upozorili da u Trećoj ligi nema nikakvih odgoda plaćanja onoga što je obveza svakog kluba. Ako ne platiš letiš van, nema odgađanja – kaže Prtenjača


Nogometni klub Polača prije desetak dana na svom novom igralištu Bićine u Polači na spektakularan način proslavio je uvjerljivo osvajanje prvog mjesta Četvrte HNL – jug, podskupina B te povijesni odlazak u viši rang natjecanja, u Treću HNL. Događaj koji je počeo u srpnju prošle godine kad su krenule pripreme za natjecateljsku sezonu kulminirao je ravnokotarskom feštom u kojoj se proslava, pravo polačko “ludilo” utopilo duboko u noć.
– Cilj za ovu sezonu se znao, a to je ulazak u Treću ligu. Bili smo svjesni svoje kvalitete, mala nedoumica bila nam je kninska Dinara za koju smo pretpostavljali da će nam biti izravni konkurent za vrh ljestvice. Momčadi s našeg područja (Pag, Zrmanja, Dragovoljac, Hajduk, Hrvatski dragovoljac) smo itekako respektirali. Ipak na kraju prvenstva smo imali impozantnih 21 bod prednosti ispred drugoplasirane Dinare. Zaista smo uvjerljivo odigrali prvenstvo, gotovo svih 30 utakmica. Znali smo da imamo perspektivnu momčad, dobar spoj iskustva i mladosti. U pripremnom razdoblju vidjeli smo da su igrači dobili na kvaliteti, da je to momčad na koju možemo ozbiljno računati. Momčad je tehnički, taktički i fizički stalno napredovala. Očito je, dakle, da smo u kvaliteti napravili značajni korak naprijed – istaknuo je Viktor Prtenjača, predsjednik kluba, općinski načelnik, sportska legenda i svjedok najvećih, ali i onih najtežih trenutaka u povijesti kluba osnovanog 1973. godine.
U 30 utakmica 23 pobjede
Statistika će reći sve, Polačani su pobijedili 23 utakmice, izgubili samo četiri i tri odigrali neriješeno. Postigli su uvjerljivo najviše, a primili najmanje zgoditka, odnosno 77: 27. Tko je prvo igračko ime?
– Igračima treba čestitati na rezultatu koji su ostvarili. Plod je to njihovog velikog odricanja i zalaganja, ali i kvalitete koju ova momčad ima za natjecanje u Četvrtoj ligi. Ne volim govoriti o starijim i mlađim igračima, svi su oni jedna momčad i svima je glavni cilj pobijediti. Tko će pobjedu donijeti nije važno. Istina je da je bilo utakmica koje su iznijeli gotovo samo iskusniji igrači, a isto tako bilo je i utakmica u kojima su mlađi pokazali značajan napredak. Ipak istaknuo bih, između ostalih, vratara Antu Džaju, kapetana Ivicu Orlovića te Antu Prtenjaču, Marija Vuleliju i Ivicu Banovića.
Slavlje se polagano stišalo, misli su već okrenute sljedećoj sezoni. Kako će se Polača snaći u trećeligaškoj konkurenciji koja je mnogo zahtjevnija od one u Četvrtoj ligi?
– Ako želimo kvalitetu, uz nesumnjiv gospodarski napredak naše općine, držim kako je odluka o natjecanju u Trećoj ligi zaista dobar potez kluba. Neće biti lako. Najviše će nedostajati iskustva u natjecanju s dugogodišnjim trećeligašima iz Dalmacije. Međutim, tim ljudi u klubu i izvan njega neće biti samo promatrači. Štoviše, osigurat će takve uvjete za normalan rad kluba te se zasigurno neće obistiniti proročanstvo dušebrižnika, jednogodišnji ples u trećeligaškom elitnom društvu. Cilj nam je biti stabilni trećeligaš, odnosno sredina ljestvice. Za sve zacrtano potrebno je osigurati 800.000 do 1.000.000 kuna, u što uopće ne sumnjam. Dakako, plasman će ovisiti i o tome kako će se posložiti ostale momčadi i s kojim ambicijama će one ući u natjecanje.
Nema improvizacija
Kako do tolikog novca?
– Treća je liga dodatno financijsko opterećenje. Već su nas upozorili da u Trećoj ligi nema nikakvih odgoda plaćanja onoga što je obveza svakog kluba. Ako ne platiš letiš van, nema odgađanja. Moramo sjesti i, ono što se kaže, proračunati troškove. Sve treba biti posloženo prije početka priprema za sezonu jer igranje u Trećoj ligi ne trpi nikakve improvizacije ili rješavanje problema u hodu. Ima puno primjera klubova koji su rješavanje stvari prepustili improviziranju. Nas to ne zanima. Želimo igračima osigurati bezbrižno igranje, ono što je klub dužan realizirati. S time će i rezultati lakše doći. Igrači su ulaskom u Treću ligu sve nas obvezali da se maksimalno pripremimo za iduću sezonu i veći rang natjecanja.
Od svog osnutka do danas Polača posebnu zahvalnost za svoju egzistenciju i postojanost duguje svojim sponzorima, donatorima i prijateljima u Polači i izvan nje. S njihovom pomoći nadam se da nećemo samo jednu sezonu “plesati” u Trećoj ligi. Ono što želimo je nagrađivanje igrača, hoće li to biti premije za pobjedu, kupnja sportske opreme, bona za mobitel, večere nakon utakmice ili nešto treće nije toliko važno.
Na kojim pozicijama očekujete pojačanja?
– Trebat će nam pričuvni vratar i po jedan igrač na svakoj poziciji. Trebaju nam igrači koji se profilom uklapaju u ovu momčad, a to su kvalitetni igrači. Želimo dovesti pojačanja kako bismo pojačali i konkurenciju u momčadi jer se pokazalo što znači kad imamo više kvalitetnijih igrača za jednu poziciju. Dovođenjem toliko potrebitih pojačanja nitko iz sadašnjeg igračkog kadra neće biti otpisan. Međutim, htjeli mi to ili ne, poneki igrači ipak će morati pronaći novi klub.
Polača je posljednjih godina dobila svu nužnu nogometnu infrastrukturu.
– Nakon tih ulaganja imamo sve uvjete i za Treću ligu. Za perspektivne igrače osigurat ćemo i individualni rad, koji također vode naši treneri, ovisno o čemu se radi s pojedinim igračem. Želimo što više naših igrača u prvoj momčadi uz napomenu kako to nikako ne znači smanjenje rezultatskih ambicija. Sport u današnje vrijeme može opstati samo ako se nastavi s ulaganjem u mlade. Štoviše, pored uspješnog natjecanja seniora u Trećoj ligi, pred nama je sada koncentriranje na mlađe kategorije, što je naš primarni zadatak, a ne nešto što će kratko trajati. To je naša vizija.


 POLAČA 2008./09.




Seniori: Ante Prtenjača, Šime Prtenjača Galeb, Sandro Erlić, Mario Vulelija, Stipe Pavičić, Ivica Orlović, Tomislav Vulelija, Antonio Šandrk, Stipe Bašić, Marinko Jelečević, Antonio Žilić, Ivan Mrkić, Ante Džaja, Joso Bobanović, Josip Gospić, Denis Maslarda, Ivica Bobanović, Šime Prtenjača Mima, Ante Miletić, Roko Prtenjača, Ante Bucić, Marin Dujmović, Matko Bobanović, Josip Bobanović, Josip Šunić, Marko Žutelija, Hrvoje Prtenjača, Viktor Orlović, Mate Čirjak.
Prvi trener: Kristijan Tuta. Pomoćni i trener kadeta: Zoran Peraić. Šef struke i trener mlađih pionira: Slobodan Prtenjača. Trener starijih pionira: Dragan Bobanović. Trener tića: Vjekoslav Tokić. Voditelj veterana: Dragan Prtenjača Ćok.


 NOVI NOGOMETNI ZAMAH


Polači svakako ide u prilog što je Zadar ostao prvoligaš, i što su Raštane, Primorac i Velebit u samom vrhu trećeligaša, a da se o reprezentativnoj nogometnoj euforiji ne govori. Nogomet je očito u novom zamahu.
– Uspjeh naših klubova u Trećoj ligi je zaista povijesni, za najiskreniju čestitku. Istovremeno uvijek je dobro reći da razvoja sporta neće biti ako se na državnoj razini nešto ne događa. Imamo nogometnu reprezentaciju koja je među osam najboljih u svijetu, a to se onda odražava i na lokalnoj razini. Kod nas, primjerice, po sve većem dolasku na treninge. Nogomet dobiva veliki zalet u mlađim kategorijama. Čim se na državnoj razini podigne nogometni ponos, to se događa i u klubu, jer sve je to globalni marketing koji je potreban svakom sportu, pa tako i nogometu.