Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stankovci – najuspješnija poduzetnička zona

Autor:

07.06.2009. 22:00
Stankovci – najuspješnija poduzetnička zona

Foto: Adam VIDAS



Zadarska županija i cijela Dalmacija bez nagrade su u bilo kojoj poduzetničkoj kategoriji, ali je Zona Stankovci proglašena najboljom poslovnom zonom, a nagrađeni su i učenici Srednje škole knez Branimir iz Benkovca


U sklopu 13. savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u hotelskom naselju Solaris u Šibeniku su dodijeljene nagrade najuspješnijim poduzetnicima u malom gospodarstvu. Zadarska županija ne može se na žalost pohvaliti nagrađenom tvrtkom u temeljnim kategorijama (niti bilo koja u Dalmaciji) ali su Stankovci, Srednja škola kneza Branimira Benkovac donekle osvjetlali obraz.
Uoči podjele nagrada sudionike savjetovanja pozdravio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec koji je naglasio da je rješavanje problema likvidnosti prioritet Vlade te dodao kako će to omogućiti i izdane obveznice. U ovoj godini u proračunu je osigurano 340 milijuna kuna za mala i srednja poduzeća te obrt, kao i 60 milijuna kuna za poticanje i osiguravanje njihove međunarodne konkurentnosti.
U kategoriji mikro poduzetnika najuspješnijim je proglašeno poduzeće Kotlar iz Đurđevca. Riječ je o poduzeću s 26 radnika koje se bavi obradom i presvlačenjem metala.
Najuspješniji mali poduzetnik je poduzeće Bali iz Donje Dubrave u Međimurju koje ima 82 zaposlenih, a proizvodi odjeću i donje rublje.
U kategoriji srednji poduzetnik nagrađen je varaždinski Marlex. To poduzeće zapošljava stotinjak radnika, a proizvodi PVC i aluminijsku stolariju koju prodaje i u europskim zemljama.
Najuspješnijom poduzetnicom proglašena je Jasna Ivanek, direktorica tvrtke Triko iz Iloka koja se bavi proizvodnjom i prodajom trikotaže.
Za najuspješnijeg mladog poduzetnika izabran je Željko Jakopec, direktor čakovečkog poduzeća Bat koje proizvodi razne metalne predmete, instalacijsku opremu, bavi se i građevinskim poslovima, a zapošljava oko 60 djelatnika.
Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca za proizvodnju kontejnera za prešanje otpada proglašen je najinventivnijim poduzetnikom.
U kategoriji mikro izvoznika najuspješnija je Zlatarnica Križek, a najuspješniji mali izvoznik je Hygras iz Rovinja, tvrtka koja izvozi oko 80 posto svojih proizvoda – metalnih nosača za suhomontažnu gradnju.
Za najuspješnijeg srednjeg izvoznika izabrana je tvrtka Heplast pipe iz Preloga koja proizvodi plastične cijevi za plinske, vodovodne i kanalizacijske sustave.
U kategoriji zadruga najuspješnijom je proglašena zanatska zadruga Kuna-Gora iz Pregrada koja okuplja 22 obrtnika različitih djelatnosti, dok je za najuspješniji klaster izabrana Gastro grupa iz Zagreba. Grupa djeluje pet godina, okuplja 30 poduzeća iz cijele Hrvatske, a ima 18000 radnika i 12 000 kupaca.
Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA iz Koprivnice nagrađena je kao najuspješnija u kategoriji poduzetnički centar/razvojna agencija, a Tehnološki park Varaždin proglašen je najuspješnijim u kategoriji poduzetnički inkubator/tehnološki park.
Najuspješnijom poduzetničkom zonom proglašena je ona u Stankovcima.
Svi nagrađeni dobili su po 20.000 kuna.
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva izabralo je Srednju škola kneza Branimira iz Benkovca kao najbolju u izradi poslovnog plana za kreiranje brenda škole, a najbolji projekt za kreiranje brenda visoke škole proglašen je onaj kninskog Veleučilišta “Marko Marulić”.