Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tko će umjesto Kalmete u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu?

Autor: Nives Rogoznica

07.06.2009. 22:00
Tko će umjesto Kalmete u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu?

Foto: Filip BRALA



GO HDZ-a odluku o tome tko će zamijeniti Kalmetu u Gradskom vijeću donijet će ovog tjedna, dok će ŽO HDZ-a o njegovoj zamjeni u Županijskoj skupštini raspravljati sljedećeg tjedna
HDZ, makar službeno,  još nije donio odluku tko će u  Županijskoj skupštini i Gradskom  vijeću Zadra preuzeti vijećničke  mandate umjesto ministra Božidara  Kalmete koji je bio nositelj, kako  liste koalicije  HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU za  Gradsko vijeće, tako i za Županijsku  skupštinu.
Potpredsjdnik ŽO HDZ-a Željko  Lončar tek je kratko kazao kako će  se radi donošenja ove odluke Županijski odbor sastati sljedećeg tjedna,  dok je predsjednica GO HDZ-a  Ana Lovrin odluku Gradskog odbora najavila za sredinu ovog tjedna.
U javnosti se pojavila informacija  kako bi u Gradskom vijeću umjesto  Kalmete mogao sjediti Rade  Šimićević koji je uostalom i prvi  sljedeći na listi. S koalicijske liste je,  naime, ušlo 15 vijećnika, a 16. je  upravo Šimićević.
Ana Lovrin, koja obnaša dužnost  saborske zastupnice, bila je spremna  potvrditi samo kako ona neće u  Vijeće ući umjesto Kalmete, napominjući kako je upravo zbog odluke stranke da se ne dupliraju dužnosti ona i preuzela posljednje, počasno, mjesto na listi. Zakonski gledano, kao saborska zastupnica, Lovrin je mogla obnašati obje dužnosti  za razliku od Kalmete koji kao  ministar ne može biti i vijećnik.
S liste koalicije  HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU u Vijeće će biti kooptiran i 28. vijećnik,  član HDZ-a Milan Drača koji je bio  na 24. mjestu, a u Vijeće ulazi kao  predstavnik srpske nacionalne manjine.
Izuzmemo li mogućnost preuzimanja mandata od strane Ane Lovrin, koja je to decidirano opovrgnula, u Gradsko vijeće, osim  spomenutih Drače i Šimičevića, teorijsku mogućnost ulaska imaju kandidati iz kvote HDZ-a; Josip  Klišmanić, Vlatko Begonja, Tomislav Dominis, Snježana Jurinić i Iva  Dunatov Gledić.
Kad je u pitanju mandat Božidara  Kalmete u Županijskoj skupštini  odlučuje se između devet kandidata,  a to su;
Antonio Lokin, Antun Zoran Savić, Marino Marić, Davorka  Krnčević, Ante Buljat, Dušan Karamarko, Marijan Marasović, Novica Erlić i Vladimir Šarunić.
Ni SDP, kako neslužebno saznajemo, još nije donio formalnu  odluku o tome tko će u Skupštini  Zadarske županije preuzeti vijećnički mandat umjesto Kristijana  Kapovića, koji je izabran za načelnika Općine Vir. Ipak je, također  neslužbeno, izvjesno kako će to biti  sljedeća kandidatkinja s liste Nevena Petani.
Josip Vlahović koji je kao nestranački kandidat predvodio listu  DSU (Demokratska stranka umirovljenika) za Gradsko vijeće i  Skupštinu Zadarske županije, kazao  je kako će preuzeti mandat osvojen  u Gradskom vijeću, dok će umjesto  njega mandat u Županijskoj skupštini preuzeti potpredsjednik stranke  Robert Pelicarić.