Bibinjski ronioci čistili sukošansko podmorje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Hrpa otpada - kao da je more veliki kontejner

Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i TZO Sukošan, a u suradnji s Ronilačkim klubom "Adriaticro" iz Zagreba, provela se edukativno-ekološka akcija čišćenja mora i podmorja u Sukošanu. Roniocima su na kopnu pomagali djelatnici komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan, a na moru sukošanski volonteri Ante Grginović Maca i Zoran Drobnak.

U akciji je sudjelovalo dvadeset ronioca iz kluba "Adriaticro" iz Zagreba, ronioci novoosnovanog ronilačkog kluba "Sveti Roko" iz Bibinja i ronilačko-ekološke udruge REK "HVIDRA" Split, nabraja tajnik zagrebačkog kluba "Adriaticro" Dario Duić.

- Djelokrug aktivnosti kojima se ovi ronilački klubovi bave je vrlo širok: obuka i edukacija ronilaca kroz tečajeve ronjenja, održavanje rekreativnih ronjenja, organizacija ronilačkih izleta i kampova, treninzi podvodnih sportova, organizacija sportskih natjecanja, organiziranje i aktivno sudjelovanje u ekološkim akcijama i drugo, nabrajaju vrijedni i hrabri ronioci.

Tijekom dva prijepodnevna sata iz podmorja uvale Zlatna luka od hotela "Joso" do nadbiskupskog ljetnikovca Palac i uz sukošansku rivu te od Podvara, kupališta Dječji raj i Birbira izvađena je poprilična količina plastičnih i staklenih, automobilskih guma, odbačenih baterija... Ronioci su bili dva dana gosti TZO Sukošan te su održali i trening u slobodnom ronjenju.

Još prije 6-7 godina, kako to inače biva, osviješteni individualci su odlučili stvari uzeti u svoje ruke i pokrenuti prvu veliku ronilačko-ekološku akciju čišćenja sukošanskog podmorja.

- Akcija hvalevrijednih domaćih ronioca uz potporu Općine, Turističke zajednice i HVIDRA-e je bila nadasve uspješna. Poput velikog kontejnera za bacanje smeća hladnjaci, štednjaci, boce, automobilske gume, akumulatori, cipele i brojne druge odbačene stvari 'krasili' su sukošansko podmorje, prisjeća se Mirjana Veleslavić Nadinić, turistička djelatnica.

Cilj svake dosadašnje pa i ove akcije jest buđenje ekološke svijesti i ljubavi prema moru od kojeg ova poželjna turistička destinacija živi. Teško je, onome tko je sudjelovao u akciji bilo povjerovati što sve naši građani bacaju u more.

- Ova je akcija pokazala da nam treba još mnogo sličnih inicijativa te mnogo edukacije o neprimjerenosti i štetnosti odlaganja otpada u more jer mnogi očito nisu svjesni osjetljivosti morske flore i faune, zaključio je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno