Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedriličari tragovima starih Liburna

Autor: Zrinka Grancarić

07.06.2010. 22:00
Jedriličari tragovima starih Liburna


Ruta je zahtjevna. Bit će jako teško oko Paga, u Senjskim vratima gdje zna biti svega, i za kraj će biti patnja s bonacom u Kvarneru. Prema prognozi će biti nekakvo jugo i ako bude tako brzo ćemo dohujati, jer su to brodovi koji postižu velike brzine i koji glisiraju, to će biti festival – smatra sportski direktor Uskoka Robert Sandalić
U četvrtak 10. lipnja u 12 sati s gata Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog startat će prva Liburnijska regata, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Jedriličarskom klubu Uskok. Liburnijska regata nastala je na inicijativu agencije 2. mjesto LD koja je glavni organizator festivala jedrenja Fiumanke.
– Htjeli smo ovom regatom jedrenju dati jednu drugu svrhu, a to je da povezuje ljude i obale. Kada smo birali ime regate nismo željeli da asocijacija bude nijedan od naša dva grada, već da bude zajednički projekt. Nakon dužeg istraživanja ime Liburnijska regata se pokazalo kao idealno, jer ruta kojom regata prolazi je gotovo cijelo područje nekadašnje Liburnije. Nadamo da će regata biti samo povod i da će se razviti manifestacije u Zadru i Rijeci koje će biti dodatan sadržaj – kazala je u ime agencije 2. plan LD Liljana Ivetec.
Liburni su živjeli na području od Istre do Skradina i bili su u svoje vrijeme, sa svojim brzim brodovima, vladari Jadrana.
– U zapisima antičkih pisaca navodi se da je plovidba duž Liburnske obale trajala dva dana. Također je zapisano da je klima na ovom području blaga, pod utjecajem tzv. zefira, dakle nekakvih maestrala. Tri antička pisca navode kako ništa bolje ne drži brod na okupu kao lanena ili žukova užad. Najljepše što vam se kao arheologu može dogoditi da u prirodi nađete ono o čemu zapisi govore. Mi smo tri takva šivana broda, tzv. serilije, našli u antičkoj luci u Zatonu i nadam se da će jednog dana njihova rekonstrukcija, barem promotivno, zajedriti na jednoj Liburnskoj regati – ispričao je arheolog Smiljan Gluščević, koji se odmah priklonio ideji da se priča o Liburnima spoji sa suvremenim, natjecateljskim jedrenjem.
Ruta od Zadra do Rijeke duga je skoro 90 milja.
– Ruta je zahtjevna. Bit će jako teško oko Paga, u Senjskim vratima gdje zna biti svega, i za kraj će biti patnja s bonacom u Kvarneru. Prema prognozi će biti nekakvo jugo i ako bude tako brzo ćemo dohujati, jer su to brodovi koji postižu velike brzine i koji glisiraju, to će biti festival. Ovi veliki mogu zadanu rutu proći za sedam sati – smatra sportski direktor Uskoka Robert Sandalić, koji će se za kormilom Uskokovog Gringa 2 također u četvrtak naći na startu Liburnijske regate.
Prema trenutačnim najavama očekuje se nastup oko 30 posada s oko 200 jedriličara, što bi bio apsolutni uspjeh za prvo izdanje ove navigacijske regate.
– Kad smo krenuli s pričom oko Liburnijske regate razmišljali smo da će na regatu doći desetak ekipa i s tim bi bili zadovoljni, no zanimanje koje su jedriličari iskazali nas je iznenadilo. Između ostalih nastupit će i dva velika maksija, slovenski Veliki Viharnik s Dušanom Puhom za kormilom, jednim od jedriličarskih legendi, te VOR 70, impresivna jedrilica od 25 metara – najavio je Davor Perović iz riječkog JK Maxi, koji je zajedno s Uskokom domaćin Liburnijske regate.
Svi sudionici trebaju do cilja u Rijeci stići do 20 sati u petak 11. lipnja. Dakle, za skoro 90 milja imaju 32 sata na raspolaganju. Svi sudionici Liburnijske regate nastupit će potom u subotu na Fiumanki.