Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Među privedenima i Jakov Surać?

Autor: Novi list

07.06.2010. 22:00
Među privedenima i Jakov Surać?

Foto: Filip BRALA



U »Offsideu« USKOK-a i policijskih istražitelja uhvaćeno je čak sedam namještenih utakmica 1. Hrvatske nogometne lige, te dvadeset nogometaša i djelatnika iz Croatia Seveta, Varteksa, Međimurja i Zadra.  Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su i dva slovenska državljana. Operativnom akcijom USKOK-a zapravo je dovedena u pitanje regularnost domaćeg nogometnog prvenstva, a pored namještenih utakmica, USKOK je ustanovio da su organizatori skupine u još nekoliko navrata pokušali namjestiti utakmice 1. Hrvatske nogometne ligeNL, no nisu uvijek uspijevali.
Na čelu osumnjičene skupine su Vinko Šaka, Dino Lalić i Admir Suljić, koje policija tereti da su tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine novcem potplatili igrače tri domaća nogometna kluba kako bi se utakmica okončala povoljno. Najviše lažiranih utakmica na listi USKOK-a i policije uvjerljivo bilježi Croatia Sesvete. Po sumnjama uskočkih istražitelja, lažirane su utakmice sa Zadrom, Slavenom, Varteksom, Zagrebom i Cibaliom.
Operacija lažiranja išla je tako što su trojica organizatora navodno nudili novac jednom ili dvojici nogometaša iz ciljanog kluba. Svote za lažiranje kretale su se od 20 do 45 tisuća eura, a ti su nogometaši, sumnja USKOK, potom uključivali i još neke kolege, ako bi ocjenili potrebnim. Uplate na dogovorene ishode nogometaši i organizatori su radili odvojeno. U kojim točno kladionicama, još nije poznato, ali sumnja se da su koristili klađenje putem interneta. Najveće svote navodno su se odvrtile na utakmicama Rijeka – Croatia Sesvete i Hajduk – Međimurje na kojima su zarade iznosile i preko 130 tisuća eura. Policija procjenjuje da se po jednoj utakmici zarađivalo od 150 do 300 tisuća eura, a osim konačnog rezultata, namještao se i tijek susreta. U četiri navrata se odustalo od namještanja utakmica, uglavnom zato jer su naknadno uključeni igrači odbijali sudjelovati, pa bi onda i novac bio vraćen.
Među privedenim nogometašima najpoznatija su imena Marija Čižmeka, Jasmina Agića, Miljenka Mumleka, Andrije Balajića, Marija Darmopila i Jakova Suraća, a među uhićenima bio je i Tomislav Zubak, savjetnik direktora nogometnog kluba Croatia Sesvete i sin predsjednika tog kluba Zvonka Zubaka. Najviše ih je, naravno, iz sesvetske Croatije, čak devet, potom ih je četvero iz Međimurja, troje iz Varteksa.
Osumnjičenike iz Sesveta policija je privela na obavijesne razgovore u sjedište PU zagrebačke u Heinzelovoj ulici. Tijekom dana su obavljene i potrebne pretrage, a tijekom noći je zagrebački dio osumnjičenika prebačen u USKOK, gdje su ih ispitali tužitelji. Ostatak osumnjičenih bit će priveden u USKOK tijekom današnjeg dana, a izvjesno je da će svi biti zadržani barem 48 sati.
Iz policije su priopćili kako je kriminalističko istraživanje namještanja nogometnih utakmica počelo krajem 2009. godine, nakon što su početna saznanja primljena od njemačke policije. Policija je najavila i da će u kriminalističkom istraživanju biti obavljeni obavjesni razgovori s većim brojem osoba, a ne samo s uhićenima. Intenzivna obrada, pak, traje posljednja tri mjeseca.
Osim s Njemačkom, tijekom kriminalističkog istraživanja surađivalo se i s vlastima u Italiji, Švicarskoj i Malti, a nakon akcije u Njemačkoj, ovo je prva akcija u Europi usmjerena protiv namještanja rezultata nogometnih utakmica.