Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Od ušća do izvora rijeke Karišnice

Autor: Boris Kupčak

23.05.2010. 22:00
Od ušća do izvora rijeke Karišnice


U cilju promocije iznimne biološke vrijednosti ušća rijeke Karišnice, Udruga za biološka istraživanja – BIOM, u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, u subotu je u povodu obilježavanja Dana zaštite prirode RH te Međunarodnog dana biološke raznolikosti organizirala obilazak poučne staze Karišnica i ušće Tuvina uz stručno vodstvo biologa. Nekoliko tura zainteresiranih ljubitelja prirode razgledalo je ugrožena staništa, biljke i ptice, kao i ostalu faunu. Ušće rijeke Karišnice je jedno od rijetkih staništa na našoj obali, a kao i ostala mediteranska vlažna područja koja su pod utjecajem plime i oseke, predstavlja jedno od kritično ugroženih staništa. Potencijal za razvoj ovog područja još uvijek je relativno nepoznat javnosti, a ovim događanjem članovi udruge željeli su ukazati na brojne mogućnosti za razvoj ekološkog, održivog turizma, a kao jedan aspekt njega i birdwatching, odnosno promatranje ptica. Više o cijelom događanju saznali smo na informativnom štandu, gdje su članice udruge BIOM-a dijelile i promotivne materijale.
– Želimo ljudima pokazati prirodne vrijednosti ovoga kraja i cijelu rijeku Karišnicu, od ušća do izvora. Ova rječica, iako je duga svega dva kilometra, s biološkog aspekta je jako bitna. Ovdje žive rijetke i ugrožene vrste poput ušare i modrokosa, razne čaplje i čurline, a osim toga ovo ušće je jako značajno, jer kao muljevito i blatno tlo, osim životinja ovdje postoje i posebne biljne zajednice. Ovdje imamo biljke prilagođene slanim staništima, koje podnose velike količine soli u tlu, kazala nam je Olga Jovanović dodajući kako su uz nju i Antica Čulina, Ivan Budinski i Goran Šafarek.
Mještani Karina jučer su imali jedinstvenu priliku uz stručno vodstvo obići rječicu Karišnicu, vidjeti ugrožene vrste i saznati više o njima. Svi su naučili nešto novo od četiri člana udruge BIOM koja ima sjedište u Zagrebu i podružnicu u Sinju.
Zoran Božić, nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim djelovima prirode u zadarskoj županiji, došao je kako bi podržao ovu akciju.
– Rijeka Karišnica već se nalazi pod preventivnom zaštitom, a očekujemo kako će uskoro to biti i proglašeno na Županijskoj skupštini, kao naš 15. lokalitet. Uz Karišnicu, očekujemo kako će zaštićene biti i rijeka Bijela te neki drugi lokaliteti na području županije i ukupno će ih biti 18, kazao je Božić dodajući kako se raduju danu proglašenja, kada će i službeno početi nadziranje te češće vođenje učenika i zainteresiranih poučnom stazom.