Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Socijalni ili liberalni kapitalizam?

Autor: Anamarija Bilan

07.06.2010. 22:00
Socijalni ili liberalni kapitalizam?

Foto: Vedran SITNICA



Građani će potpise moći dati na frekventnim mjestima u gradu kao što su Narodni trg, tržnice, kolodvori i slično. Referendum će trajati dva tjedna, a referendumsko bi pitanje trebalo biti: jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima? – kaže Uranija
Čelnici pet sindikalnih središnjica sastat će se s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i saslušati je što ima reći o izmjenama Zakona o radu.
Naime, sindikati ostaju pri svom stavu, odnosno protive se izmjenama Zakona o radu koje se tiču roka trajanja kolektivnih ugovora nakon što on istekne. Naime, do sad su kolektivni ugovori nakon isteka roka vrijedili dok se ne sklope novi kolektivni ugovori, a Vlada novim izmjenama Zakona o radu želi odrediti rok od šest mjeseci u kojem se treba sklopiti novi kolektivni ugovor.
Prijedlog izmjena Zakona o radu je već upućen u saborsku proceduru, a sindikati mu se žestoko protive i žele da se prijedlog povuče te pripremaju referendum na kojem bi se građani mogli izjasniti o tome žele li nove promjene ili ne.
– Sindikati su prije priprema za generalni štrajk odlučili organizirati potpisivanje peticije za referendum protiv izmjena Zakona o radu, koja će se održati od 9. do 23. lipnja, a potrebno je skupiti 450.000 potpisa, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH. On je istaknuo da su svi sindikati ujedinjeni u svojoj odluci da sačuvaju prava radnika. Dodao je da se referendumom neće samo odlučivati o izmjenama Zakona o radu, već će to biti odluka građana kakav kapitalizam žele – žele li socijalni kapitalizam u kojem je teret krize ravnomjerno raspoređen ili liberalan kapitalizam u kojem teret pada na leđa radnika i umirovljenika.
– Referendum će biti i civilizacijsko pitanje kakvu Hrvatsku želimo i kamo idemo, a mi želimo socijalnu, pravnu i pravednu državu, objasnio je Uranija. Dodao je da će, ako dođe do referenduma, građani svoje potpise moći dati na frekventnim mjestima u gradu kao što su Narodni trg, tržnice, kolodvori i slično. Referendum će trajati dva tjedna, a referendumsko bi pitanje trebalo biti: jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?
No do referenduma će doći tek ako se sindikati i Vlada ne dogovore oko pitanja koja su ključna za sve građane. Naime, sindikati su mišljenja da kolektivni ugovori nisu krivi za krizu u kojoj se nalazimo, već da se tek poticanjem gospodarstva i poduzetništva te oporezivanjem kapitalne dobiti i najbogatijih članova društva država može izvući iz krize.