Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Špralja: Najteže je napraviti ljudski portret

Autor: Ante Rogić

07.06.2010. 22:00
Špralja: Najteže je napraviti ljudski portret

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tradicionalno, već godinama, studenti Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, predvođeni prof. Tonćijem Šitinom, posjećuju na kraju akademske godine Josu Špralju i njegovu obitelj u domu Špraljinih. Isto je bilo i jučer, kada je prof. Šitin u dom Špraljinih doveo mlade povjesničare kako bi se ipak malo odmaknuli od prošlosti, koju povijest izučava.
– Nakon povijesti koja je suhoparna, vratimo se tamo gdje je zavičaj, a zavičaj je tamo gdje smo mi, kazao je Šitin.
Studenti zadarskog Sveučilišta imali su prilike razgledati brojne Josine uratke, još od najranijih početaka. Na Šitinovu zamolbu prisjetio se on druženja sa Salvadorom Dalijem, koji je za njega bog neorealizma, ali i brojnim drugim svjetskim, kao i hrvatskim umjetnicima. Istaknuo je kako su mu i danas najveće aktualnosti more, žene i aktovi.
– Svega toga nema bez logistike, kazao je Šitin aludirajući na Anđolinu, Josinu životnu suputnicu.
Osim Josinih, mladi povjesničari su razgledali uratke i njegove kćeri Elene, radove većinom u staklu. A našao se ponegdje i Anđolinin rad.
Velik dio Eleninih radova, dakle, čini staklo. No, ona je isto tako vrstan fotograf. Na Šitinovo mišljenje kako svaki fotograf ima svoje tajne koje ne otkriva drugima Elena je odgovrila primjedbom kako je “naša dužnost da svima prenesemo ono što znamo”.
Osim upoznavanja s bogatom umjetničkom baštinom koju čuvaju Špraljini, između ostalog i knjigu o Salvadoru Daliju, edicija koja je izašla jednom u tek 50-ak primjeraka i raritet je u svijetu, domaćini su zadarske studente počastili pićem i kolačima. Našao se na stolu i Remys Martin, a potom je Joso otkrio koja je tajna njegova i Anđelininog zajedničkog života.
– Razmijevanje i podrška su bitni za dug zajednički život, smatra Joso. Složio se s prof. Šitinom kako je najteže napraviti ljudski portret.
Pred sam kraj susreta u okružju brojnih slika, monografija, staklenih predmeta i inih umjetničkih uradaka studenti zadarskog Sveučilišta predvođeni svojim profesorom slikali su se sa Špraljinima.
– Tradicija koja traje godinama učinila je da, generacije studenata, kazao je prof. Šitin, pamte ovaj događaj. Razgovaramo o umjetnosti, a ovaj prostor u sebi zrači univerzum, kazao je Šitin.