Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zemuniku bez dopunskih izbora za Općinsko vijeće

Autor: Z L

07.06.2010. 22:00
U Zemuniku bez dopunskih izbora za Općinsko vijeće

Foto: Velimir BRKIĆ



U Zemuniku Donjem će se 13. lipnja održati samo izbori na zamjenika načelnika
Prijevremeni izbori za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji održat će se 11. srpnja, istog dana kada i prijevremeni izbori za načelnika i zamjenika načelnika Općine Galovac. Donoseći odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zemuničko Vijeće, Vlada je poništila održavanje dopunskih izbora za dvoje vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine. U Zemuniku Donjem će se 13. lipnja održati samo izbori na zamjenika načelnika pripadnika srpske manjine, a jedni kandidat je predsjednik tamošnjeg SDSS-a Dragan Daničić.
Podsjetimo, Slavko Šare je neopozivu ostavku podnio iz Istražnog zatvora u Splitu, a USKOK ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, dok je do raspuštanja Općinskog vijeća u Zemuniku Donjem došlo budući da su šestorica vijećnika koalicije HSS-HSP podnijeli ostavke ne želeći prihvatiti izmjene općinskog Statuta kojima bi se „amenovao” izbor dvoje vijećnika, pripadnika srpske nacionalne manjine.
Kandidacijske liste, kako za Općinsko vijeće u Zemuniku Donjem, tako i za načelnika Općine Galovac predaju se općinskim povjerenstvima do 19. lipnja u ponoć.
Vlada RH je raspustila Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji na prijedlog Ministarstva uprave koje je u postupku nadzora utvrdilo da je predstavničko tijelo ostalo bez minimalnog broja članova potrebnih za rad i donošenje odluka. Davorka Krnčević, ravnateljica Doma za odrasle osobe u Zemuniku, imenovana je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća te donijela Odluku o raspisivanju izbora za Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji.
Nije još sasvim sigurno koliko će se uopće birati vijećnika za Općinsko vijeće na prijevremenim izborima, odnosno hoće li Vijeće brojiti kao do sada 11 ili možda 13 vijećnika. Sada je pak na redu povjerenica Davorka Krnčević da prije raspisivanja prijevremenih izbora po naputku Vlade uskladi općinski Statut i u Vijeću osigura zastupljenost dvoje pripadnika srpske nacionalne manjine. Bez obzira hoće li Vijeće brojiti 11 ili čak 13 vijećnika.