Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Useljenje na jesen 2011. godine

Autor: Ivana Burica

07.06.2010. 22:00
Useljenje na jesen 2011. godine


Podsjetimo da će se višestambena građevina sastojati od 65 stanova i 65 parkirnih mjesta u skupnoj garaži ukupne netto korisne površine 4.288,91 metara četvornih. Predvidiva prodajna cijena stana iz Programa POS-a na lokaciji Zadar-Crvene kuće je 1.109,37 eura po metru četvornom
Nakon što je još nedavno bilo govora o tomu da se početak radova na izgradnji stanova u Programu društveno poticane stanogradnje na području Crvenih kuća još ne nazire, stvari su se ipak pokrenule. Radovi, naime, započinju u srijedu.
Kao razlog odugovlačenja početka gradnje navodili su se neriješeni imovinskopravni odnosi oko zemljišta na kojem Grad Zadar treba izgraditi potrebnu infrastrukturu.
Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru, izvijestila nas je da se imovinskopravni odnosi još uvijek rješavaju.
Rješavanje infrastrukture
– Plan je riješiti ih i početi s gradnjom infrastrukture do jeseni, tako da se sve izgradi i bude spremno za priključenje zgrade POS-a otprilike u isto vrijeme kad i sama zgrada bude gotova. Planirana je rekonstrukcija pristupnih cesta, odvodnja, javna rasvjeta, nogostupi, vodovod i slično u ulicama P. Hatzea, K. Odaka, F. Kršinića i I. Mašine te kolektor od ceste D8 do UPOV-a Centar, kazala je Dadić.
Radove na izgradnji POS-ovih stanova vodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) koja je putem javnog natječaja kao najpovoljnijeg izvođača izabrala trgovačko društvo Osijek-Koteks d.d. iz Osijeka. Ugovor o građenju s Osijek-Koteksom sklopljen je 2. lipnja.
Kako doznajemo u APN-u, završetak radova na višestambenoj građevini oznake A5 planiran je u rujnu 2011. godine. Rok izgradnje je 427 dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Podsjetimo da će se višestambena građevini sastojati od 65 stanova i 65 parkirnih mjesta u skupnoj garaži ukupne netto korisne površine 4.288,91 metara četvornih.
Predvidiva prodajna cijena stana iz Programa POS-a na lokaciji Zadar-Crvene kuće je 1.109,37 eura po metru četvornom.
Pet stambenih jedinica
– Nakon dovršetka izgradnje građevine i obračuna svih troškova izgradnje, APN će sukladno odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (NN 109/01, 82/04, 76/07 i 38/09) utvrditi konačnu kupoprodajnu cijenu stana iz Programa POS-a, a koja ne može biti viša od 1.109,37 €/m2 NKP-a stambenog prostora, informirani smo iz Kabineta direktora u Agenciji.
Detaljnim planom uređenja stambene zone “Crvene kuće” predviđena je izgradnja pet stambenih jedinica – dvije građevine za potrebe MORH-a i po jedna građevina za potrebe stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata, Program POS-a i socijalne potrebe Grada. Građevine će imati maksimalno četiri etaže – podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Površina zemljišta na kojem će se graditi višestambene građevine je 6.385 m2. Zgrade se grade prostoru bivše vojarne Crvene kuće, a na temelju Ugovora o kupoprodaji nekretnine, vlasništvo zemljišta je preneseno s Republike Hrvatske u korist APN-a.
Također su Detaljnim planom uređenja stambene zone “Crvene kuće” predviđeni javni sadržaji kao što su dječje igralište i škola. Ovaj je dio pak u nadležnosti Grada Zadra. Kad će na red doći i njegova realizacija za sada nije poznato.