Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Festival čipke otvara ministar kulture Jasen Mesić

07.06.2011. 22:00
Festival čipke otvara ministar kulture Jasen Mesić


Ove će godine na festivalu sudjelovati više izlagača nego prošle godine i to nas raduje. Želja nam je da festival postane tradicionalna manifestacija u Pagu kao gradu čipke, a to je važno i za turizam jer se festival održava u predsezoni, rekao je Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika


U organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice grada Paga i Društva paških čipkarica “Frane Budak” od 14. do 18. lipnja u Pagu će se održati 2. međunarodni festival čipke na kojem će se predstaviti čipke iz Rusije, Češke, Poljske, Slovačke, Italije, Mađarske i Hrvatske.
– Ove će godine na festivalu sudjelovati više izlagača nego prošle godine i to nas raduje. Želja nam je da festival postane tradicionalna manifestacija u Pagu kao gradu čipke, a to je važno i za turizam jer se festival održava u predsezoni, rekao je Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika koji je u projektu festivala zadužen za odnose s javnošću.
Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture, a supokrovitelji su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Festival će otvoriti ministar kulture Jasen Mesić.
– U sklopu festivala u parku na Golji postavit će se poprsje Frane Budaka i na taj će se način odati priznanje gradonačelniku Paga s početka 20. stoljeća koji je odigrao važnu ulogu u osnivanju Čipkarske škole u Pagu 1906. godine, rekao je Herenda.
Prema programu, u utorak 14. lipnja u 11 sati na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se svečano otvorenje festivala na kojem će nastupiti Gradska glazba Pag, Kolari i klapa “Peružini”. Nakon svečanog otvorenja festivala, pojedinačno će se otvoriti izložbe zemalja sudionica. Uz to, u crkvi sv. Jurja otvorit će se izložba fotografija na temu paške čipkarice, a u crkvi Marijinog Navještenja u benediktinskom samostanu sv. Margarite otvorit će se izložba paške čipke u vlasništvu samostana. U 12.30 otkrit će se bista Frane Budaka. U 20.00 sati na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se zabavni program u kojem će sudjelovati Gradska glazba Pag i klapa “Sol”.
U petak 15. lipnja od 9 do 22 sata na izložbama će se prikazivati izrada čipke, a u 15 sati sudionici festivala će posjetiti Stari grad gdje će im se ponuditi autohtoni paški proizvodi. Navečer će se održati koncert klape “Jargola” i klape “Peružinke”.
U četvrtak 16. lipnja u 12 sati gradonačelnik Paga Ante Fabijanić će u svojem uredu prirediti primanje za predstavnike zemalja sudionica festivala, a poslijepodne je za goste organiziran izlet brodom. Navečer će se na Branimirovoj obali održati koncert grupe “Maestrali”.
U petak, posljednjeg dana festivala, u 18.30 sati na Trgu Petra Krešimira IV. članovi KUD-a “Družina” izvest će Veli tanac. Velikim tancom označit će se i završetak festivala, a sudionicima će se dodijeliti zahvalnice.