Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nogometni grad pretvorili smo u košarkaški

07.06.2011. 22:00
Nogometni grad pretvorili smo u košarkaški


Najviše nas je motiviralo to što nam nitko nije davao ni najmanje šanse. Ali mislim da nije slučajnost što smo sada tu gdje jesmo. Imali smo dobru sezonu i u pravom trenutku smo došli u pravu formu
U finalu druge najjače košarkaške lige na svijetu bit će i jedan Zadranin, Marko Banić. Njegov je Bilbao iznenadio kompletnu španjolsku i europsku košarkašku javnost te je sa šestog mjesta u ligaškom dijelu došao do borbe za naslov prvaka i to sa samo jednim porazom u doigravanju. Malo tko je mogao očekivati takav pothvat baskijskog kluba, naročito s obzirom da dva kola prije kraja još nije bio siguran ni hoće li se plasirati među prvih osam momčadi (u ACB ligi ih ima 18), koje idu u doigravanje.
– Ove godine je bila drugačija situacija, jer nam se s 20 pobjeda moglo čak dogoditi da ne uđemo u doigravanje ili da uđemo kao osmi. Otkad sam ovdje ne pamtim da se to dogodilo. Na kraju smo sakupili 21 pobjedu, zaključno s onom protiv Estudiantesa u Madridu u posljednjem kolu i ušli u doigravanje sa šestog mjesta – priča Banić.
Motiva u doigravanju nikada ne nedostaje, no kapetan Bilbaa ističe jedan dodatan, koji je pogurao njegovu momčad do velikog finala.
– Najviše nas je motiviralo to što nam nitko nije davao ni najmanje šanse. Ali mislim da nije slučajnost što smo sada tu gdje jesmo. Imali smo dobru sezonu i u pravom trenutku smo došli u pravu formu.
Energija s tribina
Kao šestoplasirana momčad ligaškog dijela Bilbao je u četvrtfinale išao na trećeplasiranu Valenciju. U seriji na dvije dobivene utakmice, ključnom se pokazala prva na gostovanju, koju su Baski pred 8000 protivničkih navijača dobili sa 72:79.
– Odigrali smo jako kvalitetnu utakmicu i ubili smo ih njihovim oružjem, presingom. Nisu se snašli i vjerojatno nisu ni očekivali tako dobru našu reakciju. U napadu smo odigrali praktički bez izgubljene lopte, pronalazili smo uvijek najbolja rješenja i zasluženo pobijedili.
Zašto je prva bila ključna? Iz sljedećeg razloga.
– U Bilbau smo onda znali iskoristiti taj break. Naša dvorana me u playoffu podsjeća na Jazine. Publika ti daje dodatnu energiju i vrši nevjerojatan pritisak na protivničke igrače. Jednostavno osjećaš da dvorana vibrira dok igraš utakmicu, što je nešto nevjerojatno. Bili su naš šesti igrač, puno su nam pomogli i bio je pravi užitak imati iza sebe takve navijače.
Drugu utakmicu Bilbao je dobio sa 79:75 i tako ostvario dotad najveći uspjeh u povijesti kluba, plasman u polufinale ACB lige. Tamo ga je čekao madridski Real, drugi iz ligaškog dijela, koji je u četvrtfinalu s 2-0 prošao Fuenlabradu. No, Banić i suigrači nisu se bojali kraljevskog kluba.
– Osjećali smo da možemo pobijediti Real. Bez obzira što su došli do Final foura Eurolige, tijekom sezone su imali puno internih problema, koji su se dosta odražavali na njihovu igru. Odlaskom trenera Messine osjetilo se da je momčad uzdrmana i mi smo osjetili da možemo to iskoristiti.
Srušili kraljevski klub
Polufinalna serija na tri dobivene utakmice nije počela dobro, ali baš su iz poraza u prvoj utakmici (78:67) Baski izvukli važne pouke.
– Prvu utakmicu u Madridu smo odigrali malo lošije, ne na nivou kao protiv Valencije, ali znali smo da ih uz malo bolju igru možemo dobiti. Jer iako smo odigrali loše, stalno smo bili na 5-6 i manje razlike. U sljedećoj utakmici se dogodilo baš to što smo priželjkivali. Odigrali smo bolje i pobijedili. Nitko nije očekivao da ćemo ih voditi 20 razlike na poluvremenu, a oni se jednostavno nisu snašli na naš pritisak. Igrali su potpuno bezidejno. Očekivali smo njihovu reakciju u drugom poluvremenu, koja se i dogodila, ali imali smo snage da privedemo utakmicu kraju u našu korist.
Završilo je 66:71 i serija se, pri rezultatu 1-1, preselila u Bilbao. Treću utakmicu u Bilbao Arenu došlo je pogledati 8510 navijača, koji su nosili svoje igrače do velike pobjede 68:51, a predvodio ih je upravo zadarski centar s 13 poena i 11 skokova, od čega pet napadačkih.
– Rezultat govori da je bilo vrlo uvjerljivo, ali oni su se neko vrijeme držali u igri, dok ih na kraju nismo slomili. U četvrtoj su se skupili, reagirali mnogo bolje, ali nisu imali šanse pred našom publikom.
Četvrta utakmica bila je prilika života koju Bilbao nije mogao propustiti. Kapetan je u pobjedi 80:72, pred 8682 navijača, opet odigrao sjajno i ubacio 12 poena, uz po 5 skokova i osvojenih lopti, no bila je to prava potvrda najveće snage ove momčadi. Jackson je zabio 17, Mumbru 15, Mavroeidis 8, Vasileiadis 7, Hervelle 6, uz spektakularan, možda i odlučujući koš u završnici, zatim Warren također 6 pa Blums 5 i Fisher 4. Devet igrača igralo je između 14 i 31 minutu, svi su se upisali u strijelce i svatko na svoj način dao doprinos velikoj pobjedi. Kao i trener, grčki stručnjak Fotios Katsikaris, koji je u klub došao sredinom prošle sezone.
– Imamo jako ambicioznog trenera, koji je jedan od najvećih radnika u Europi. Vrlo je zahtjevan i njegova je želja bila da se Bilbau priključe mladi momci, ambiciozni poput njega. Mislim da smo pogodili sa svim igračima koje smo potpisali, ne samo kao košarkašima, nego i kao ljudima. Svi su se dobro i brzo aklimatizirali u Bilbau, iako se na početku vidjelo da nam treba vremena da se sve to uklopi, što je normalno. Od prvoga dana smo odlično radili i sada beremo plodove tog rada i velikog zajedništva koje nas krasi. Ne samo unutar momčadi, nego u cijelom klubu, koji funkcionira kao jedna velika obitelj i po tome je zaista poseban.
Čuda se događaju
Na kraju, ostala je još jedna “sitnica” zvana Barcelona. Jedan od najjačih klubova u Europi, kojega je samo fantastični Panathinaikos Željka Obradovića uspio zaustaviti na putu do završnog turnira Eurolige. Bilo je to praktički finale prije finala. Znalo se da će pobjednik vrlo vjerojatno odjuriti prema krovu Europe. Barcelona ovoga puta nije uspjela, ali je uvjerljivo osvojila prvo mjesto u ACB ligi. U četvrtfinalu je lakoćom s 2-0 pobijedila Unicaju, a u polufinalu s 3-0 Caju Laboral. Svih pet utakmica dobila je dvoznamenkastom razlikom.
– Ne treba posebno isticati koliko su jaki. Po mom mišljenju je to najbolja momčad u Europi, iako se nisu uspjeli plasirati na završnicu Eurolige. Imaju dobrog trenera i vođu u sjajnom Juanu Carlosu Navarru, koji je za mene jedan od najboljih igrača koji je ikada igrao u Europi. Imaju stvarno impresivan roster, dobro pokriven na svakoj poziciji. Protiv njih ti se može dogoditi da odigraš 40 minuta kvalitetno u obrani i napadu, a da uopće ne dođeš u priliku da pobijediš. Toliko su dobri. Ako zaustaviš jednoga, uvijek će iskočiti netko drugi.
Zanimljivo je da je samo jedna momčad u ligi ove sezone bolja od Barcelone u međusobnim susretima. I to baš Bilbao. U obje utakmice ligaškog dijela slavili su gosti, Barcelona u Bilbau +2, a Bilbao u Barceloni +5. Naravno, doigravanje je posve nova, drugačija priča, ali vrijedi imati na umu ovaj podatak.
– Svjesni smo koga imamo pred sobom i o kakvom se protivniku radi. Ali ove sezone smo dvaput igrali s njima i pobijedili smo ih u Barceloni, dok smo kući tijesno izgubili. Istina, dobili smo ih nakon njihovog poraza od Panathinaikosa u Euroligi i kada su bili bez Navarra, ali i u Bilbau smo ih imali. Znamo da su favoriti i da su dosta iskusnija momčad u ovakvoj situaciji, no nećemo se predati unaprijed. Mislim da možemo igrati s njima i nadam se da ćemo odigrati dobre utakmice, barem da dođemo u situaciju da pobijedimo.
Kada je riječ o ovoj finalnoj seriji, treba reći još nešto. Barcelona je prošle sezone premoćno osvojila naslov prvaka Europe, a onda u finalu domaćeg prvenstva iznenađujuće izgubila 3-0 od Caje Laboral. Sada je situacija drugačija, jer bi u slučaju poraza u finalu od Bilbaa, sezona Katalonaca bila potpuno neuspješna.
– Budući da nisu uspjeli otići do kraja u Euroligi, sada će svu energiju usmjeriti na osvajanje prvenstva, što im stvara dodatan pritisak. Sigurno su izvukli pouke iz lanjskog finala, kada nitko nije očekivao da ih Caja Laboral može pobijediti, a kamoli pomesti s 3-0. No, danas se u sportu svašta događa, pogotovo u ACB ligi, koja je sigurno najnepredvidljivija liga u Europi. Čuda se svakodnevno događaju i nema razloga da ne vjerujemo da ga i mi možemo napraviti. Dat ćemo sve od sebe – za kraj će Banić.


 FORMA U PORASTU


I forma Marka Banića je, kao i forma cijele momčadi, u usponu kako se sezona primiče kraju. U ligaškom dijelu je bio na prosjecima od 11,4 poena i 4,2 skoka za 26 minuta, uz valorizaciju 12. Te je brojke još malo poboljšao u doigravanju, gdje je imao 11,3 poena i 5,3 skokova za 27 minuta, uz valorizaciju 12,8. U međuvremenu je postao i igrač s najviše utakmica i najviše minuta u ACB ligi u povijesti kluba.
– Zadovoljan sam kako sam odradio ligaški dio, osim jednog razdoblja, prije Kupa Kralja, kada sam imao ozljedu, koja me malo izbacila iz takta. Svjestan sam da se uvijek može dati više, ali važno je da sam došao u playoff u dobroj formi i sada želim zaključiti sezonu na najbolji mogući način. Znamo da se finale ne igra svaki dan i trebamo iskoristiti ovu priliku – kaže Zadranin.




 SUTRA PRVA UTAKMICA


Prva utakmica finala doigravanja ACB lige igra se sutra u 20,45 u dvorani Palau Blaugrana u Barceloni. Druga je na rasporedu u subotu (18,15), također u katalonskoj prijestolnici, nakon čega se serija seli u Bilbao. Treća se igra u utorak u 20.45 sati, a eventualna četvrta u četvrtak u istom terminu. Dođe li do majstorice igrat će se u Barceloni u subotu 18. lipnja u 18 sati.


 EUFORIJA U BILBAU


Kako je plasman u finale ACB lige odjeknuo u Španjolskoj, posebno u Bilbau?
– Iskreno, ni mi igrači nismo očekivali da ćemo doći do finala. Išli smo iz dana u dan i pripremali smo se maksimalno za svaku sljedeću utakmicu. Nismo gledali previše unaprijed i to se pokazao kao pravi recept. Nismo se dali zanositi euforijom koja vlada u Bilbau, jer su ovdje svi oduševljeni našim rezultatom. Ovo je nogometni grad, a sada se odjednom pretvorio u košarkaški. Na svakom koraku osjećaš zadovoljstvo ljudi i to je ono što te najviše veseli i daje ti dodatnu energiju u ovim trenucima kada nije lako pronaći svježinu, nakon duge i teške sezone – kaže Banić.


 SLJEDEĆE SEZONE U EUROLIGI?


Španjolska je ove sezone imala pet predstavnika u elitnom europskom natjecanju, Barcelonu, Real Madrida, Unicaju, Caju Laboral i Valenciju, koja je tu dospjela kao pobjednik Eurokupa prethodne sezone. Njezino bi mjesto sljedeće sezone trebao preuzeti Bilbao, no službena potvrda još nije stigla.
– To ovisi o rezultatima u ostalim ligama. Iako je nama rečeno da ćemo, ako uđemo u finale, sigurno igrati Euroligu, neću vjerovati dok to ne vidim, s obzirom da se pravila u Euroligi i Eurokupu stalno mijenjaju. Bilo bi to ostvarenje velikog sna, jer je Bilbau oduvijek bila misija ulazak u Euroligu. Ova sezona je bila jako teška, jer nismo igrali nijedno europsko natjecanje, što mislim da nije bilo fer. Ali preživili smo i plasman u Euroligu bio bi velika nagrada.
Bio bi to veliki iskorak i za 26-godišnjeg Zadranina, kojeg ugovor s Bilbaom veže još sljedeću sezonu.
– Svakom igraču je želja igrati u najboljem natjecanju u Europi. Mislim da sam spreman, kao i cijela momčad i da možemo igrati dostojnu ulogu u Euroligi.