Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pod istragom i neki zadarski odvjetnici

07.06.2011. 22:00
Pod istragom i neki zadarski odvjetnici


Pod oznakom tajnosti USKOK već godinu dana provodi istragu protiv dugogodišnjeg tajnika odnosno voditelja Kaznene pisarnice Vrhovnog suda RH Hakije Rizvića i desetak odvjetnika iz Zagreba, Zadra i Pule
Pod oznakom tajnosti USKOK već godinu dana provodi istragu protiv dugogodišnjeg tajnika odnosno voditelja Kaznene pisarnice Vrhovnog suda RH Hakije Rizvića i desetak odvjetnika iz Zagreba, Zadra i Pule. Rizvić je osumnjičen, doznajemo iz pouzdanih izvora, zbog odavanja službene tajne, a advokati zbog poticanja na isto kazneno djelo.
U dopisu kabineta tajnice predsjednika Vrhovnog suda Suzane Škurjanec, koje je potpisao Zdravko Stojanović. navodi se da je 22. srpnja prošle godine Vrhovni sud zaprimio dopis DORH-a odnosno USKOK-a kojim se traži dostava ovjerenih preslika određenih predmeta Vrhovnog suda i rješenje o postavljanju osumnjičenog Hakije Rizvića na radno mjesto voditelja Kaznene pisarnice s opisom poslova i radnih zadataka. U dopisu Vrhovnog suda posebno se naglašava da ih USKOK nije obavijestio o konkretnim djelima zbog kojih je Rizvić osumnjičen.
Četiri dana kasnije, navodi se u dopisu, Rizvić je obavijestio da je otpočeo koristiti bolovanje zbog nesposobnosti za rad. Tijekom bolovanja, pokrenut je postupak utvrđivanja opće nesposobnosti za njegov daljnji rad tako da se više nije niti vraćao na radno mjesto. U travnju ove godine, HZZMO obaviještava Vrhovni sud da je kod Rizvića utvrđena opća nesposobnost za rad i određeno mu je pravo na invalidsku mirovinu zbog čega je 1. lipnja ove godine Rizviću prestala državna služba zbog odlaska u invalidsku mirovinu.
Inače, postupak protiv Rizvića i desetak odvjetnika vodi se u riječkom USKOK-u gdje su svi akteri već dali svoje iskaze. Rizvićev odvjetnik Čedo Prodanović odbio je komentirati informaciju da je njegov klijent postigao nagodbu s USKOK-om po kojoj priznaje svoju krivicu i prihvaća sankciju od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina.
Podsjecamo da je Rizvić 11. ožujka 2005. godine bio zadržan u policiji u vezi prijave jednog bračnog para kojima se predstavljao kao sudac Vrhovnog suda. Kasnije se ispostavilo, službeno je priopćio Vrhovni sud, da se radilo o lažnoj prijavi.