Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Psi uskoro sele sa Žmirića

07.06.2011. 22:00
Psi uskoro sele sa Žmirića


Do kraja ovog tjedna trebalo bi nam stići pravomoćno rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojom česticu budućeg azila izdvajaju iz šumskog zemljišta, a s tim rješenjem ćemo konačno moći ući u posjed, i započeti premještanje “divljeg” azila sa Žmirića na novu lokaciju, pojasnio je Grgurović


Iako su planovi o izgradnji prvog legalnog skloništa za životinje na zadarskom području, skloništa koje će udovoljavati svim europskim uvjetima i biti među najboljim takvim skloništima u Hrvatskoj, stari nekoliko godina, njihova realizacija još je neizvjesna.
U vremenu od prvih najava novog azila pa do danas on je već trebao biti u funkciji, ali na njegovoj lokaciji još nema nikakvih naznaka budućeg skloništa. Zadarske se životinje tako i dalje skrivaju u potpuno neodgovarajućim uvjetima “divljeg” azila na Žmirićima, a poznato je da je Grad Zadar odavno poslao umirujuću vijest, pokrenuvši projekt izgradnje novog skloništa za životinje koji bi trebao osvanuti na Bokanjcu. Poznato je i to da su svi uvjeti i financijska sredstva za realizaciju ovog projekta bili osigurani, no osim zavrzlama oko dokumentacije, potpuna ekonomska kriza projekt je dovela u neizvjesnost. Kako doznajemo u razgovoru s Draženom Grgurovićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Zadra, kompletiranje dokumentacije je pri kraju, no sam početak gradnje je upitan.
– Do kraja ovog tjedna trebalo bi nam stići pravomoćno rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojom česticu budućeg azila izdvajaju iz šumskog zemljišta, a s tim rješenjem ćemo se obratiti Agenciji za državnu imovinu kako bismo konačno dobili pravo gradnje. Upravo je ovo rješenje bilo najteže dobiti i njega smo čekali posljednje tri godine, jer da bismo ga dobili, trebali smo mišljenje nekoliko ministarstava i Vlade. S tim rješenjem ćemo konačno moći ući u posjed, na zemljište budućeg azila i, iako je početak gradnje samog azila još nepoznat, moći ćemo započeti premještanje ‘divljeg’ azila sa Žmirića na novu lokaciju, pojasnio je Grgurović, istaknuvši da će u tom premještanju boksova i pripremanju terena sudjelovati Grad, zadarska Udruga za zaštitu životinja i brojni donatori, koji su već nekoliko puta pokušali premjestiti azil na novu lokaciju, ali su ih u tome svaki put spriječile Hrvatske šume, dosadašnji vlasnik zemljišta.
Ipak, o konačnoj izgradnji i početku funkcioniranja azila tek treba donijeti odluku.
Podsjetimo, ukupno je 4,7 hektara zemljišta namijenjeno prvom zadarskom skloništu za životinje, a kako je predviđeno, na ovom će se području osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitelje i osoblje skloništa. Prostor će biti infrastrukturno potpuno opremljen, a u tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa. Prema idejnom rješenju, kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no njega je ovisno o potrebama moguće dalje širiti.