Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Dilber: Međunarodni umjetnici prepoznali su operaciju Oluja i sve njene vrednote

07.06.2012. 22:00
Dilber: Međunarodni umjetnici prepoznali su operaciju Oluja i sve njene vrednote


Bili smo na brdu Križ, Debeljaku, u Polači na mjestu pogibelji redarstvenika Franka Lisice, Škabrnji i Tulovim gredama. Ovih dana poslat ćemo generalu Anti Gotovini snimke lokaliteta koje smo obišli. Na taj način mu želimo malo olakšati njegove muke u Haagu – Renata Peroš


Dvadesetak umjetnika iz Hrvatske, Bugarske i Norveške započelo je jučer u Kneževoj palači oslikavanje velikog platna na kojem će uz portrete hrvatskog generala i haškog zatočenika Ante Gotovine prevladavati motivi šahovnice i križa kao simbola hrvatske državotvornosti i patnje. Umjetnici su gosti međunarodne likovne kolonije koju tradicionalno organizira Narodni muzej Zadar i Umjetnička organizacija “Jadertina” u čast Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, kao i u ime svih sudionika Domovinskog rata te generala Gotovine, a sve pod pokroviteljstvom Zadarske županije.
Umjetnici su tijekom svog posjeta Zadru i Zadarskoj županiji obišli lokalitete u općinama Škabrnja, Bibinje, Polača i Starigrad te na mjestima na kojima se nekada branila Hrvatska nezavisnost i stvarali umjetnost. Početkom kolovoza, na samu obljetnicu Oluje, u izložbenom prostoru Kneževe palače održat će se zajednička izložba radova svih autora.
– Bili smo na brdu Križ, Debeljaku, u Polači na mjestu pogibelji redarstvenika Franka Lisice, Škabrnji i Tulovim gredama. Ovih dana poslat ćemo generalu Anti Gotovini snimke lokaliteta koje smo obišli. Na taj način mu želimo malo olakšati njegove muke u Haagu. To je mali doprinos za njega u odnosu na to koliko je on učinio za nas, rekla je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.
Događaju je prisustvovao i prijatelj Ante Gotovine Željko Dilber.
– Drago mi je što još uvijek ima senzibiliteta među ljudima za generala Antu Gotovinu. Posebna vrijednost ove kolonije je što su ovdje došli međunarodni umjetnici koji su prepoznali operaciju Oluja i sve njene vrednote. General Gotovina je dobro, zdrav je, jak i još uvijek je optimist. CD sa snimkama kojeg će mu organizatori poslati apsolutno će ga obradovati, posebno što se radi o likovnim umjetnostima kojima je on sklon.