Glasovac: Postojeći projekt Centra za mlade je megalomanski

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Sudionici Okruglog stola razgovarali su i o Centru za mlade

Na Okruglom stolu Razvoj politike za mlade, održanom u srijedu u hotelu Donat, otvorena su važna pitanja za zadarsku mladež, kao što su djelovanje Savjeta mladih Grada Zadra, donošenje programa i plana rada Savjeta, njihovo financiranje te djelovanje budućeg Centra za mlade, čiji je projekt još na čekanju.

Okrugli stol je dio trodnevnog treninga koji se održava u sklopu projekta RAP - Real active participation (Stvarno aktivna participacija), projekta pod pokroviteljstvom Europske unije kojim koordiniraju Narodno sveučilište Dubrava i još pet udruga i ustanova iz Italije, Mađarske i Hrvatske, među kojima je zadarska Plesna udruga u pokretu IN FLUX.

Moderator Okruglog stola je bio Elvis Fekete, tajnik Vijeća mladih Istarske županije i trener procesno-participativnih edukacija za mlade iz ZUMbaze, trenera udruge za mlade ZUM iz Pule koja je vrlo aktivna u razvoju politike za mlade u Istarskoj županiji. Sudjelovali su i Sabina Glasovac, predsjednica Odbora za mladež u Gradu Zadru, njezin asistent Nikola Turčinov, Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, Jakov Vidović iz gradskog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo te Rina Dože Marinić iz gradskog odjela za kulturu i sport, Siniša Kabić, predsjednik udruge Porat i član Županijskog povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga, Maja Škifić, socijalna radnica u Obiteljskom centru Zadarske županije, Mila Špinderk, psihologinja u Obiteljskom centru, Zlatko Bukač sociolog iz Centra za društveno - humanistička istraživanja, Vilma Kotlar sa Sveučilišta u Zadru i drugi.

Kako je rekla Lucija Mikas, predsjednica Udruge IN FLUX, cilj Okruglog stola bio je konstruktivnim dijalogom iznjedriti preporuke za nastavak rada na kreiranju institucionalnog okvira za provedbu politike za mlade u gradu Zadru.

Koliko je rasprava bila konstruktivna, tek će se pokazati, ali zaključci doneseni na ovom Okruglom stolu smjer su u kojem Zadar treba ići - novi saziv Savjeta za mlade Grada Zadra, hvata se u koštac s pisanjem programa na temelju istraživanja provođenom na mladima u Zadru. Da bi provedba programa bila moguća, dokument treba imati temelje i obveze, treba ga pratiti gradski proračun, a projekti udruga koji ostvaruju ciljeve zadane u tom programu trebali bi imati prioritet za dobivanje sredstava. Nadaju se da će ga završiti do proljeća 2013.

Sudionici Okruglog stola razgovarali su i o Centru za mlade, pri čemu je Sabina Glasovac rekla da je postojeći projekt Centra za mlade megalomanski.

- Načelno nisam protiv Centra, smatram da ga treba još sadržajno osmisliti u razgovoru s mladima, ali mislim da je u ovom trenutku preskup. Možda bi se u međuvremenu mogle osigurati prostorije za mlade u svakom kvartu, predložila je Glasovac.

Problem mladih je prvenstveno nezaposlenost, što je i državni i europski problem, ali ono što se može učiniti na lokalnoj razini, kako je istaknuo Krolo, je uvažavati mlade kao aktivne partnere u donošenju odluka te im pružiti mogućnost za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena i društveno djelovanje.

Ako nisu uz TV ili računalo, mlade Zadrane možete naći u kafiću!
Zlatko Bukač iz Centra za društveno - humanistička istraživanja predstavio je istraživanje provedeno na uzorku od 627 mladih osoba u Zadru na dvije skupine - one koji su još u formalnom obrazovanju i one na tržištu rada. Na temelju tog istraživanja, koje prezentira neke osnovne potrebe mladih u Zadru, Savjet mladih Grada Zadra bi trebao napraviti program rada. Pitanja su obuhvaćala razne kategorije. U prvoj grupi njih 38 posto misli da im nije omogućeno dovoljno prostora za njihove aktivnosti, njih 80 posto uzdržavaju roditelji, a samo 10 posto njih je uključeno u civilno društvo. Samo 31 posto djevojaka ima ginekologa. Ispitanici kažu da najviše vremena provode uz računalo, na društvenim mrežama, uz televiziju ili u kafićima s prijateljima. U grupi u kojoj su mladi na tržištu rada 66 posto njih je voljno prihvatiti slabije plaćen posao.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno