Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kvaliteta prepoznata zatvorenih očiju

07.06.2012. 22:00
Kvaliteta prepoznata zatvorenih očiju


Tijekom testiranja članovi ocjenjivačkog suda imaju povez preko očiju i svi u isto vrijeme dobivaju proizvod koji se ocjenjuje. Ne znaju podrijetlo proizvoda niti vide njegovu ambalažu, a znaju samo njegovu kategoriju


Paški sir Sirane Gligora iz Kolana po treći put je dobio nagradu International Quality and Taste Instituta iz Bruxellesa sa tri zvjezdice, što je oznaka trajne vrijednosti i posebnog okusa i ujedno najveća nagrada koja se u toj kategoriji može dobiti.
 – Ovo je veliki uspjeh, ali i dodatna potvrda da su hrvatski sirevi i ostali proizvodi prepoznati u svijetu po svojoj vrsnosti. Dobivši ovu nagradu treći put zaredom pridružili smo se elitnoj grupi proizvođača iz cijeloga svijeta koji su dobili nagradu za trajnost u izvrsnosti okusa, rekao je Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.
Nagradu International Quality and Taste do sada je dobilo samo 47 proizvođača iz cijelog svijeta, a u Sirani Gligora navode kako su ponosni što su prvi koji predstavljaju visoku gastronomiju i produktivnost Hrvatske. Nagrada International Quality and Taste Instituta dodjeljuje se za najbolji okus i ona je jedina oznaka za kvalitetu koju jamče najveći svjetski stručnjaci. Naime, ocjenjivački sud IQIT-a sastavljen je od stručnjaka iz najprestižnijih kulinarskih instituta u Europi kao što su Maitres Cuisiniers u Francuskoj i Belgiji, The Academy of Culinary Arts u Velikoj Britaniji, Academie Culinair de France, Euro Toques, Federazione Italiana Cuochi, Jeunes Restaurateurs d Europe, Associaciones des Cocineros de Espana i Verband der Koche Deutschlands. Tijekom testiranja članovi ocjenjivačkog suda imaju povez preko očiju i svi u isto vrijeme dobivaju proizvod koji se ocjenjuje. Ne znaju podrijetlo proizvoda niti vide njegovu ambalažu, a znaju samo njegovu kategoriju. Članovi ocjenjivačkog suda podnose izvješće o mirisu, izgledu, okusu i teksturi proizvoda. Takav način ocjenjivanja osigurava odabir najboljih proizvoda, a treću godinu u toj kategoriji se nalazi Paški sir Sirane Gligora iz Kolana.
U četvrtak 14. lipnja u Sirani Gligora će se održati konferencije za medije na kojoj će govoriti američka spisateljica Kristin Vuković koja istražuje i skuplja materijal za svoju knjigu “Otok Pag, pustolovine s ovcama i sirom” koja će se baviti fenomenom Paškog sira i njegove proizvodnje na Pagu, te Ivan i Šime Gligora, direktori Sirane Gligora. Kristin Vuković će sa Simonom Kerr iz Sirane Gligora raditi i na projektu o najboljim restoranima na Pagu. Prvi dio konferencije za medije održat će se u restoranu Bruschetta u Zadru, a drugi dio u Sirani Gligora u Kolanu. Direktori Sirane Ivan i Šime Gligora povest će predstavnike medija i goste u razgledavanje pogona, a domaćini će organizirati degustaciju proizvoda Sirane Gligora. Ivan i Šime Gligora će u kušaonici govoriti o posljednjoj prestižnoj nagradi koju je, među mnogim visoko cijenjenim svjetskim proizvodima, dobio Paški sir Sirane Gligora. Na konferenciji za medije Ivanu i Šimi Gligora te Kristin Vuković moći će se postavljati pitanja. Za predstavnike medija osiguran je prijevoz. Polazak iz Zadra u Siranu Gligora je u 13.30 sati s parkirališta na Branimirovoj obali, a povratak u Zadar je u 17.00 sati.


Konferencija, degustacija




U četvrtak 14. lipnja u Sirani Gligora će se održati konferencije za medije na kojoj će govoriti američka spisateljica Kristin Vuković koja istražuje i skuplja materijal za svoju knjigu “Otok Pag, pustolovine s ovcama i sirom” koja će se baviti fenomenom Paškog sira i njegove proizvodnje na Pagu, te Ivan i Šime Gligora, direktori Sirane Gligora. Kristin Vuković će sa Simonom Kerr iz Sirane Gligora raditi i na projektu o najboljim restoranima na Pagu. Prvi dio konferencije za medije održat će se u restoranu Bruschetta u Zadru, a drugi dio u Sirani Gligora u Kolanu. Direktori Sirane Ivan i Šime Gligora povest će predstavnike medija i goste u razgledavanje pogona, a domaćini će organizirati degustaciju proizvoda Sirane Gligora. Ivan i Šime Gligora će u kušaonici govoriti o posljednjoj prestižnoj nagradi koju je, među mnogim visoko cijenjenim svjetskim proizvodima, dobio Paški sir Sirane Gligora. Na konferenciji za medije Ivanu i Šimi Gligora te Kristin Vuković moći će se postavljati pitanja. Za predstavnike medija osiguran je prijevoz. Polazak iz Zadra u Siranu Gligora je u 13.30 sati s parkirališta na Branimirovoj obali, a povratak u Zadar je u 17.00 sati.