Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Milanović prisilio Holy na ostavku

07.06.2012. 22:00
Milanović prisilio Holy na ostavku


Mirela Holy odlazi zbog e-maila direktoru HŽ-a u kojem se raspituje o sudbini supruge jednog SDP-ovca, a njezini kolege kažu da odlazi dobra ministrica koja je bila nesmotrena i to zato što je Vlada visoko digla ljestvicu političke odgovornost


U samo dva mjeseca premijer Zoran Milanović ostao je bez dvoje ministara, nakon Zlatka Komadine iz Vlade odlazi i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy. Ona je ostavku na tu dužnost podnijela zbog toga što je u javnost iscurila njezina prepiska sa predsjednikom uprave HŽ Holdinga Reneom Valčićem, u kojoj se raspituje za poslovnu sudbinu Heidi Mazije, supruge SDP-ovca Gorana Mazije, člana Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a.
Opasna molba
U svom pismu ostavke, koje je tek jedna rečenica, Holy objašnjava da ostavku podnosi radi toga što je “svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske”. Ništa opširniji nisu bili ni u Banskim dvorima uz kojih je stiglo priopćenje u kojem stoji tek da je premijer prihvatio ponuđenu ostavku. Kako doznajemo, sad već bivša ministrica najvjerojatnije će aktivirati svoj saborski mandat, ali ona nam to nije potvrdila. Kad smo popodne pokušali dobiti njezinu izjavu odgovorila je tek porukom da je sve rekla u ostavci. Tko će naslijediti Mirelu Holy na dužnosti ministra zaštite okoliša jučer u Vladi nitko nije mogao reći.
Tako je nakon nepunih šest mjeseci završila ministarska karijera Mirele Holy koja nije nastradala zbog nekog poteza u svom  resoru, pa čak ni zbog imenovanja Sanje Kalambura na mjesto šefice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iako je protiv nje podignuta pravomoćna optužnica.
Holy je smijenjena zato što je Valčiću poslala e-mail u kojem ga “moli da razmotri mogućnost da Heidi Maziju zadrži na nekom radnom mjestu u HŽ-u s obzirom da je maknuta s mjesta poslovne tajnice predsjednika uprave” a strahuje da ju se, iako je na sadašnje radno mjesto primljena temeljem natječaja za vrijeme bivše vlasti, pogrešno veže uz političko imenovanje pa se boji raskida ugovora o radu.
Valčić je na to odgovorio da je promjena poslovne tajnice samo poslovna odluka, a da Heidi Mazija neće biti zakinuta niti za jedno svoje pravo, što samo po sebi isključuje raskid ugovora o radu, a posebno bilo kakvu primisao o šikaniranju ili osveti.
Tko špijunira?
Još jučer ujutro ministrica Holy objašnjavala je kako je intervenirala, i da bi to opet učinila, ako postoji sumnja da se nekoga ugnjetava na poslu, ali je isticala kako nije tražila ni njezino zapošljavanje niti promicanje na neku višu dužnost. Najavila je, u izjavi za Media servis, i da će pitati ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića je li možda riječ o tome da je netko špijunira i nadzire i ako da, po čijem nalogu to čini. Uz poruku da će poštovati Vladinu odluku kakva god ona bila, Holy je istaknula i da je svjesna da se, zbog onoga što radi, a što mnogima ne odgovara, netko trudi diskreditirati ju kako bi na kraju došlo do njezine smjene. Još jučer prijepodne Holy u svojim izjavama ničim nije dala naslutiti da se popodne oko 16 sati sprema dati ostavku. Ostavka je uslijedila, kako doznajemo, tek nakon telefonskog razgovora s premijerom Milanovićem. On se, između dva loša izbora, smijeniti drugog člana Vlade u dva mjeseca ili zadržati ministricu unatoč pogrešci, a riskirati optužbe javnosti za političe intrvencije u HŽ-u odlučio za prvo.
– Ovim smo visoko digli ljestvicu političke odgovornosti, sada se pokazuje da za nas nije bila šuplja priča kad smo je tražili od prošle Vlade, u kojoj su sjedili ministri koji za ozbiljne ni krupne stvari nisu ni pomišljali na ostavku. Valjda nijedan ministar nije otišao zbog ovakve sitnice. Pa Buljubašić je, i tko zna koliko njih, zaposlen u HEP-u s idejom da ništa ne radi i prima plaću, ali zbog toga nitko nije dao ostavku, kaže naš sugovornik iz Vlade.
Opasna praksa
Dojam je, nakon razgovora s nekoliko ministra, da većina žali što je rezultat odlazak Mirele Holy iz Vlade, ali da je većina svjesna kako nije moglo završiti drukčije s obzirom na nedavne Milanovićeve poruke na konvenciji SDP-a, o tome da se “zemlja mora voditi uredno, uz stroga pravila, uz distanciranje čak i od obitelji, jer je brat brat, ali posao je posao”.
– Mirela Holy sigurno za nikoga nije htjela priskrbiti nikakvu korist, siguran sam da to zna i premijer Milanović, ali njegova je poruka da se ministri ne mogu kod direktora javnih poduzeća čak ni raspitivati za nečiju poziciju. Poruka je to svima nama kako se moramo ponašati i da ništa što miriše na sličnost s našim prethodnicima neće proći, kaže nam jedan ministar.