Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mons. Puljić: Postali smo narod euharistije bez koje ne možemo

07.06.2012. 22:00
Mons. Puljić: Postali smo narod euharistije bez koje ne možemo


Svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić proslavljeno je Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Nakon svete mise održana je tradicionalna euharistijska procesija vjerničkog mnoštva od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve Sv. Šime. Na euharistiji su prisustvovale i djevojčice u bijelim haljinama s laticama cvijeća u košarama. U ovom slavlju u čast Krista koji se potpuno daje u pričesnom Kruhu sudjelovali su svećenici grada Zadra, redovnici i redovnice te vjernici svih gradskih župa.
– Slavimo svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove kojom ispovijedamo da je Krist u euharistiji stvarno, istinito i bitno nazočan, započeo je mons. Puljić svoje obraćanje vjernicima. Podsjetio je i na godišnjicu važnog pisma pape Ivana VIII. (7. lipnja 879.): “Dragom sinu Branimiru…. Kad smo na dan Uzašašća služili misu na žrtveniku sv. Petra, digosmo ruke uvis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju.” A za dva dana bit će godišnji spomen dolaska među nas jednog drugog Ivana, Ivana Pavla II. kojega je ovdje kao domaćin dočekao moj predčasnik nadbiskup Ivan. Tada je Ivan Pavao II. rekao: “Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio.” Dok Bogu zahvaljujemo za naše povijesne veze s Rimom, po čemu smo poznati kao “narod sv. Petra”, na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove posebice zahvaljujemo što su naši duhovni korijeni iznikli u dvorani Posljednje večere po čemu smo postali narod euharistije, bez koje ne možemo, istaknuo je zadarski nadbiskup.
– Kruh i vino pretvaraju se, postaju Tijelo i Krv Kristova. Zato se i kaže da je euharistija središte svih sakramenata i izvorište svake pobožnosti. Ona je plod nesebične i posebne Božje ljubavi prema ljudima. Isus je to naznačio kad je te divne večeri rekao: “Svom sam dušom čeznuo ovu pashu blagovati zajedno s vama prije svoje muke.” Istu žrtvu, koju je prinio Ocu na drvu križa, Isus sakramentalno prinosi za vrijeme svake mise na oltaru. Golgotska se žrtva obnavlja vidljivo i kultno, ali na nekrvan način. Velika je to i nedokučiva tajna. Krist se dao kao popudbina i hrana, kao jamstvo zajedništva. “Tko jede tijelo moje ostaje u meni i ja u njemu”, izdvojio je Isusove riječi u propovijedi mons. Želimir Puljić.  Potaknuo je na molitvu za duhovni i materijalni boljitak ovog grada i naroda, za sve obitelji, patnike, svećenike i Bogu posvećene osobe, bogoslove i sjemeništarce, studente, đake, putnike i mornare kao i za sve one koji i nesvjesno traže Božju pomoć i njegovu zaštitu. U znaku ove molitve je, kako je rekao mons. Puljić, i procesija.  
– Euharistijski Krist je središte naše vjere i života. Kao živi Bog među nama, on je naša hrana i naša popudbina. Zbog toga pobožno i sabrano molimo: “O sveta gozbo na kojoj se Krist blaguje, slavi se spomen muke njegove, duša se napunja milošću i daje nam se zalog buduće slave. Podaj nam, molimo, tako častiti sveta otajstva Tijela i Krvi Gospodnje, da vazda osjećamo u sebi plod otkupljenja Tvojega”, zaključak je propovijedi.