Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pjesme s festivalskih pozornica

07.06.2012. 22:00
Pjesme s festivalskih pozornica


Večeras u HNK Zadar se održava promocija novog albuma klape Sol – “Mediteraneo”. Album sadrži jedanaest pjesma od kojih smo neke već imali priliku poslušati na festivalskim pozornicama diljem Hrvatske, ali i šire, doznajemo od njezinog voditelja i glavne pokretačke energije, Branka Barbira.
– Na ovom albumu se uglavnom nalaze pjesme s festivalskih pozornica od 2010. godine pa na ovamo. Ima tu i nagrađenih pjesama, pri čemu ističem naše pjesme predstavljene na splitskom festivalu i na obnovljenom zadarskom festivalu, zatim na Melodijama Istre i Kvarnera, a ima tu pjesama koje smo izvodili na karneval festivalima u Kostreni i u Dubrovniku, kazuje Barbir, dodajući kako su kao jedanaestu pjesmu odlučili staviti “Mediteraneo” prepjevanu na slovenski jezik, kao zahvalu svojim prijateljima i fanovima iz te zemlje. Zadar su, kaže, odabrali za početak promocije jer im se to učinilo zgodnim nakon što su proglašeni prošle godine dobitnicima nagrade Zadarske županije, pa je i to način da se zahvale tom priznanju:
– Do sada smo jako zadovoljni odazivom i reakcijom publike na pjesme. Dosadašnje koje su se već mogle čuti lijepo prolaze, prokušane su… ali i ove nove koje nisu izvođene na festivalima čini mi se da nailaze na dobru reakciju slušatelja, kazuje Barbir koji je već krenuo u stvaranje novih pjesama koje će se naći i na njihovom sljedećem albumu:
– I ove godine idemo na MIK i to pjesmom “Dalmacija di Kvarner bušiva” koja se nalazi na albumu Mediteraneo, ali otvaramo i jedno novo poglavlje, odnosno razmišljanja prema novim pjesmama i novom albumu s pjesmom “Bolanca” kojom ovom ove godine nastupamo na splitskom festivalu, a koje nema na albumu. Ja sam autor glazbe i stihova na svim pjesmama, i da kucnemo drvo, radujemo se svakom novom stihu koji nastane. I dečki iz klape su to dobro prihvatili, ali i publika, kazao je Barbir.
Inače, predstavljanju novog albuma prethodilo je i snimanje spota za slovenski prepjev pjesme “Mediteraneo” koje je obavljeno u autokampu Šimuni prije mjesec dana. U to vrijeme nije bilo nešto previše ljudi, što je možda malo i šteta, kazuje Barbir, no zato su imali puno veću slobodu u izboru scena. Ovo ljeto provest će radno, ali uz svoje apartmane na Pagu, dodaje kroz smijeh:
– S obzirom da smo svi amateri i svi imamo svoje poslove nemamo baš vremena za velika putovanja i turneje, no nastojat ćemo napraviti turneju barem po većim gradovima, Rijeci, Zagrebu i Splitu, ali tek na jesen, pojasnio je Barbir. U međuvremenu, promociju njihovog albuma “Mediteraneo” iz “prve ruke” imat će priliku poslušati ujedno i njihovi najveći fanovi – Pažani, koji su ujedno i njihovi vjerni pratitelji na svakom njihovom gostovanju u Hrvatskoj, ali i šire.