Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Preradimo višnju marašku zajedno

07.06.2012. 22:00
Preradimo višnju marašku zajedno


“Preradimo višnju marašku zajedno” naziv je zadnje radionice u sklopu projekta “Višnja maraška kao sastojak funkcionalne hrane” koja je održana u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u srijedu. Na radionici su prezentirane nove tehnologije prerade višnje maraške u dva nova proizvoda i iskustva u njihovoj praktičnoj primjeni.
– Tijekom provođenja projekta optimizirali smo različite procese prerade višnje maraške u dva proizvoda – liofilizirana višnja maraška i praškasti proizvod od nje. Želja nam je bila pokazati nove mogućnosti prerade proizvođačima i prerađivačima. To su nešto skuplje tehnologije, ali se njima mogu dobiti funkcionalni proizvodi koji na tržištu mogu postići veću cijenu. Interes za njima pokazali su na samom početku projekta u zadarskoj Maraski, a kasnije i iz Agrokora i Jamnice odakle su se zanimali za praškasti proizvod. Liofilizirana višnja maraška pokazala se dobra u proizvodnji pralina i čokolade, rekla je voditeljica projekta prof. dr. sc. Verica Dragović – Uzelac s Prehrambenog biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Projekt “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” vrijedan je 496,8 tisuća eura i financira se iz predpristupnog fonda EU IPA III c sa 72,5 posto i iz proračuna Ministarstva znanosti s 27,5 posto. Nakon njegovog provođenja Zadarskoj županiji ostat će opremljen laboratorij koji je podloga za nove projekte i povezivanje s drugim sveučilištima.
Liofiliziranu višnju marašku u proizvodnji čokoladnih bombona koristi zadarski čokolatijer Dubravko Vitlov koji je na radionici prenio svoja iskustva.
– Kada govorimo o višnji maraški najbolja iskustva imam upravo s liofiliziarnom. S njome mogu napraviti što hoću i postigao sam vrhunske rezultate. Radi se o odličnom proizvodu koji ima svoje mjesto u proizvodnji, kaže Vitlov.