Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Publika kamenovala Megadeth posljednjeg dana festivala (FOTOGALERIJA)

07.06.2012. 22:00
Publika kamenovala Megadeth posljednjeg dana festivala (FOTOGALERIJA)


Upropašten koncert Megadetha i otkazivanje bendova W.A.S.P. i Dark Tranquility ipak su bacili sjenu na cjelokupni dojam festivala


Unatoč posljednjem danu na kojem se dogodilo “kamenovanje” Megadetha, može se reći da je Metalfest Open Air Croatia bio uspješan te da je većina posjetitelja zaista uživala u dobroj glazbi i atmosferi. Događaji s posljednjeg dana – upropašten koncert Megadetha i otkazivanje bendova W.A.S.P. i Dark Tranquility ipak su bacili sjenu na cjelokupni dojam i ostavili gorak okus, posebno za one koji su prešli veliku kilometražu kako bi vidjeli bendove koji su otkazali.
Megadeth se na pozornicu popeo oko 20 sati, a već nakon prvih taktova publika je krenula sa zvižducima i povicima “We want W.A.S.P.” uz pokazivanje srednjeg prsta. Uskoro su prema pozornici letjele i plastične čaše, a bend je nastavljao svirku sve dok nekolicina nezadovoljnika nije počela bacati kamenje, nakon čega je nastup prekinut. Dave Mustain je, prema izjavi koju su organizatori dali nakon prekida, dobio kamenom u glavu, iako mnogi tvrde kako je odustao od svirke zbog nezadovoljstva. Tko je kriv, dio primitivaca koji su kamenjem izražavali negodovanje zbog otkazivanja druga dva velika benda ili Dave Mustain zbog čije su taštine i teške naravi ostali otkazali, na samom kraju nije ni važno. Unatoč svemu tome, nakon Megadetha su na pozornicu stali Death Angel i sasvim neplanirano odradili nastup koji je, bez pretjerivanja, bio najveće pozitivno iznenađenje cijelog festivala. Odlični nastupi očekivani su od bendova poput Symphony X, Blind Guardian, Kreator, Behemoth, Fear Factory i drugih, no Death Angel su repertoarom njihova prvijenca “Ultra Violent”, izvedenim nakon odustajanja Megadetha, ušli pod kožu publike koja ih je nekoliko puta vraćala na pozornicu tražeći još. Tako su filipinsko-američki trasheri sasvim nenadano postali najveće zvijezde posljednje večeri Metalfesta, a njihov frontmen Mark Osegueda prokomentirao je da im je ovo jedan od najboljih koncerta ikada te da obožava “ludu zadarsku publiku”, kao i da se sljedeće godine definitivno vraćaju. Odličan nastup za zatvaranje festivala imali su i domaći Rising Dream koji do sat vremena prije nastupa nisu ni sami znali hoće li održati koncert, a u odličnoj atmosferi publici su predstavili materijal koji će se naći na njihovu novom albumu “Religion for the Weak” s pjevačicom Ines Tančevom.
3500 ljubitelja metala u Zadru
Festival je u tri dana u Zadar privukao oko 3500 posjetitelja. Sve je počelo s Opening partyjem u subotu na kojem su uz besplatnu svirku Problem Childa, tribute to AC/DC benda, uživali brojni Zadrani i gosti. No, festival je zapravo započeo u nedjelju, a otvorili su ga zadarski E.N.D. Najveći događaj svakako je bio koncert legendarnih Blind Guardiana, a odlične nastupe imali su Moonspell i Hypocrisy, dok su najenergičniji svakako bili Cold Snap. Prvi dan festivala ni vrućina nije spriječila fanove u headbanganju ispred glavne pozornice dok su se izmjenjivali bendovi Triptykon, Alestorm i Legion of Damned, a dobra atmosfera bila je i na drugoj pozornici. Najveća svirka prvoga dana bila je ona Blind Guardiana, kada je preko 2000 fanova bilo je ispred Visigoth pozornice, a u nešto više od sat vremena Guardiani su izveli neke od najvećih hitova, preko “Nightfall” i “Lord of the Rings” do “Barbara Ann” i “Mirror, Mirror”. Poslije Blind Guardiana, nastupili su energični Varaždinci Cold Snap, a polusatnim repertoarom na kojemu su izveli stvari s njihova drugog albuma s “Genocide”, “Snap” i obradu “Bongo Bong”, drugi put su oduševili Zadrane.
Niti kiša koja je padala gotovo cijelog dana nije utjecala na atmosferu drugog dana Metalfesta. Više od tri tisuće posjetitelja uživali su u odličnim svirkama bendova Grand Magus, Eluveitie te posebno Simphony X, Behemoth i headlinera Kreator. Iako su svirali ranije na Liburnian stageu odličan nastup imali su i domaći Mortus Delict, kao i riječke snage Father i Gorthaur’s Wrath.
Sve pohvale organizaciji
Ipak najbolja atmosfera bila je na glavnoj pozornici, Visigoth stageu. Zapažen nastup imali su Eluvietie s keltskim folkom i utjecajima melodic death metala, a nakon njih nastupili su metal genijalci Symphony X, bend kojeg mnogi ljubitelji progresivnog metala smatraju najjačom karikom tog subžanra. Izveli s većinom noviji repertoar i oduševili okupljene kojima kiša nije smetala. Odmah nakon toga nastupili su poljski death metalci Behemoth. Nastup večeri definitivno je pripao velikim njemačkim trash metalcima Kreator. Odmah su započeli žestoko i osvojili zadarsku publiku s “Violent revolution”. Kiša se pojačavala, a unatoč tome gotovo nitko nije otišao dok su se nizale odlične pjesme iz dugogodišnje karijere. Frontmen i gitarist Mille poručio je zadarskoj publici kako mu je drago ponovno biti u Hrvatskoj te im podario antireligijsku pjesmu “Enemy of God”. Dobar dio publike zadržao se i na nastupu Noctiferie te na Tribute to Metallica koju je svirala zadarska Trasheta.
Usprkos problemima posljednjeg dana, konačna ocjena je da je organizacija festivala bila odlična, cijene hrane i pića pristupačne i sve do posljednjeg dana line-up je bio točan.


Megadeth se ispričao za neugodnosti na festivalu




Nakon događanja posljednjeg dana, organizatori Metalfesta poslali su medijima priopćenje u kojem se svima ispričavaju za neugodnosti te se ograđuju od neciviliziranog ponašanja dijela publike.
– Nastup skupina W.A.S.P. i Dark Tranquillity otkazan je zbog tehničkih poteškoća, što nije neuobičajeno na velikim festivalima a, nažalost, tako nešto dogodilo se i na Metalfestu Hrvatska. Moramo vas obavijestiti da je termin headlinera, skupine Megadeth, promijenjen na njihov zahtjev, s obzirom na zadržavanje na granici te da već danas (srijeda) nastupaju u Italiji, a kasniji nastup u Zadru bi im tako nešto doveo u pitanje, pa se sukladno tome morao pomaknuti i ostatak satnica nastupa. Tijekom Megadethova nastupa određeni dio posjetitelja odlučio je iz samo njima znanih razloga prekinuti koncert, uništiti jedan uistinu veliki događaj i baciti crnu mrlju na višemjesečni napor velikog broja ljudi. Nažalost, i na ogroman broj sjajnih posjetitelja, ali i na sam grad Zadar i Hrvatsku, koji su se pokazali srdačnim domaćinima gostima iz SAD-a, Meksika, Skandinavije, Njemačke, Slovačke, Egipta i brojnih zemalja diljem svijeta.


Metalfest i sljedeće godine u Zadru


Prema svemu sudeći, Metalfest bi sljedeće godine trebao doživjeti drugo izdanje u Zadru, iako ovoga puta pod imenom Burning Sea. Naime, na internetskoj stranici festivala trenutačno stoji najava za lipanj 2013. godine.
– Ovogodišnje izdanje Metalfesta Zadar bilo je toliko jedinstveno, da zaslužuje ime koje zaista odgovara toj posebnoj lokaciji. Tko je doživio grimizne zalaske na jadranskoj obali zna da je samo jedno odgovarajuće ime: Burning Sea Festival. Novi brend Metal Holiday će ujediniti nekoliko velikih događanja na Balkanu koji će spojiti odmor i zabavu uz glazbu, a Burning Sea Festival je jedan od njih, stoji na internetskoj stranici Metalfesta.