Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Razorna moć imaginacije

07.06.2012. 22:00
Razorna moć imaginacije


Morat ćemo biti taktički disciplinirani kao nikada do sada. Svako iskakanje može dovesti do kratkog spoja i odu sve instalacije… A svaku šansu, neće ih biti previše, realizirati


Ako je Shay Given jedan od Trapattonijevih aduta za susret s Hrvatima, prvi je zadatak sačuvati svoju mrežu, Stipe Pletikosa je čovjek Bilićeva povjerenja. I kada je visio u klubovima, Bilić mu je povjeravao “jedinicu”. Sada ima za sobom dobru sezonu u Rostovu, a u prijateljskom ogledu u Oslu spasio nas je od poraza… Irska je prva prepreka, samo da ne bude posla kao u Oslu?
– Ne opterećujem se predviđanjima koliko će biti posla. Jedan sam od najiskusnijih, da nije bilo ozljede u Portugalu 2004. godine, ovo bi mi bilo peto veliko natjecanje. Zajedno sa starijim igračima moram preuzeti veću odgovornost na terenu. Joe, Dario… Da pomognemo mlađim igračima. Većina je debitanata, potrebna im je pomoć da probiju psihološku blokadu. Velika je scena motiv i izazov.
Obrana kreće od napada
Potencira se problem zadnje linije?
– Najprije, žao mi je što nema Olića. Zvučat će nekome smiješno za priču o zadnjoj liniji počinjem s napadačem. Ujedno i logično. Sjetite se prve utakmice s Turcima, Olić i Mandžukić bili su kao detonatori. Bilo je lakše s obranom dignuti se na 30-40 metara. Skratili smo teren i Turcima vezali noge i blokirali glavu. Kompaktni smo bili, visoko napadali po bokovima sa Srnom i Rakitićem. Obrana je počinjala od Olića.
Ipak, ima slabosti u zadnjem redu, linijom kojom vi zapovjedate?
– Dobro, recimo da ćemo prvi put u reprezentaciji morati čepiti rupe s taktičkom disciplinom. Prednji igrači, napadači i vezni, morat će biti jako blizu svojim suparnicima. Plitko stajati. Irci su specifični. Igrali smo nedavno s njima. Igrat će dugim loptama, vratar Given ispucava daleko, tako osvajaju teren. Na sreću imamo dobre skakače, moći ćemo se s njima nositi. Ali bitno je, toga nije bilo u Oslu, te lopte usmjeriti na – kontranapad.
Dva stopera Ćorluka i Scifo?
– Šef nije za sada govorio tko će igrati. Ali, mislim da se to očekuje. Obojica su kvalitetni. Vjerujem u njih, ali i u ostale. Puni smo samopouzdanja, kemija unutar ekipe je odlična. Pokušat ćemo maknuti pritisak s obrane.
Talijanski nogomet
Irci s Trapattonijem igraju talijanski nogomet?
– Tipični talijanski, 4-4-2, s dva krila i dva zadnja vezna. Vjerujem u našu nepredvidljivost, imaginacija ima razornu moć. Mašte nam ne nedostaje kao recept za atletski irski nogomet. Uz napomenu da ćemo morati biti taktički disciplinirani kao nikada do sada. Svako iskakanje može dovesti do kratkog spoja i odu sve instalacije… A svaku šansu, neće ih biti previše, realizirati. Vidi se po izboru napadača, traže se igrači koji će i najmanju prigodu pretvoriti u pogodak.
Robbie Keane je kiler kod Iraca, tko bi trebao to biti u našim redovima?
– Kolektivni duh, snaga ekipe, kao na svim velikim natjecanjima. Ne opterećujem se Keanom, veliki je igrač, strijelac, ali morat ćemo se pripaziti igrača iz drugog plana. Mnogo je teže braniti takve situacije.
Irce ćemo dobiti, minimalno, i otvoriti si put za četvrtfinale. Protiv Talijana i Španjolaca, s tri boda u džepu, bit će druga priča. Samo da s leđa skinemo tu irsku vreću tereta. Prva utakmice je bitka za rezultat, goli život, a onda počinje prava zabava.